archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Jakamispalveluita kylälle jatkossakin

Julkaistu

Laukkarisen viisihenkisen perheen ympäristökuormaa kasvattavat vanha öljyllä lämpiävä omakotitalo, pitkät työmatkat ja runsas autoilu lasten harrastuksiin. Materiaalijalanjälki Laukkarisilla on 40,2 tonnia ja myös hiilijalanjälki verrattain korkea 9 tonnia. 

Kokeilujaksolla lasten harrastusmatkoja toteutettiin Kutsuplus-palvelun kaltaisella, tarpeeseen perustuvan julkisen liikennepalvelun simulaatiolla. Käytännössä palvelu toteutettiin kokeilun aikana taksilla: etukäteen perheen kanssa oli sovittu kiinteät ajat ja reitit jotka perhe voivat kulkea taksilla. Taksi simuloi julkista liikennettä, jota ei normiolosuhteissa perheelle ole tarjolla.
”Nyt kun tarve kyytiä lapsia on vähentynyt, minun ja Marin oma aika on lisääntynyt, mikä on ollut erittäin tervetullutta”, perheen isä Antti toteaa. 

Myös kotitalouksien kesken jaettava yhteiskäyttöauto on ollut Laukkarisilla kokeilujaksolla kovassa käytössä. Auto on joskus ollut illalla perheen käytössä ja ollut perheen kotona latauksessa yön yli, minkä jälkeen auto on aamulla palautettu talliinsa Lutakkoon, kun  Antti on mennyt keskustaan töihin. Lisäksi Antti on huomattavasti lisännyt etätyöpäivien määrää. Perheen äiti Mari on matkannut töihin kollegoiden kanssa kimppakyydeillä ja julkisella liikenteellä. Tämä yhdistelmä on mahdollistanut, että perheen toinen auto ei ole ollut käytössä ollenkaan, ja toinenkin huomattavasti vähemmän.

”Ratkaisu ei ole tuntunut mitenkään erityisen raskaalta, ja suunnitelmissa onkin ryhtyä miettimään, miten Kuohun kyläyhteisön kesken voisi kehittää jakamispalveluita erityisesti liikkumisen osalta ”, Antti kertoo.

Tulevaisuudessa Laukkaristen kaltainen voi käyttää Kutsuplussan kaltaista tarvepohjaista julkista liikennettä. Yhteiskäyttöauton ja kutsuplussan yhdistelmä vähentäisi materiaalijalanjälkeä 9,2 tonnia vuodessa.

Lisäksi Laukkaristen kotia on kehitetty asiantuntijoiden avulla. Perhe on saanut opastusta hyötykasvimaan perustamiseksi isolle pihalle. Omalla maalla perhe voisi helposti suosikkiraaka-ainettaan papuja ja jopa pidentää niiden tarjontakautta. Tilasuunnittelija on antanut perheelle ohjeita tilankäytön tehostanuseksi ja esimerkiksi kätevän etätyötilan suunnitteluun. Energiakonsultin kanssa on pohdittu maalämpöä, joka vähentäisi hiilijalanjäljestä 1,1 tonnia.

Laukkaristen muutostiekartta vuoteen 2030:

Mistä on kyse?