archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hyvällä pohjatyöllä kohti perustulokokeilua

Perustulokokeilun esiselvitys kerää yhteen olemassa olevaa tietoa ja sisältää ehdotuksen malleista, joilla perustuloa voidaan kokeilla käytännössä.

Julkaistu

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä vastaanotti keskiviikkona 30.3.2016 perustulokokeilun esiselvityksen. Kyseessä on keskeinen etappi matkalla kohti perustulon kenttäkoetta. Esiselvitys kerää yhteen olemassa olevaa tietoa ja sisältää ehdotuksen malleista, joilla perustuloa voidaan kokeilla käytännössä.

”Perustuloon liittyy paljon haaveita ja toiveita, joista osa voidaan lunastaa. Se ei kuitenkaan ole apparaatti, jolla voidaan ratkaista kaikki ongelmat”, summasi esiselvityksen luovutustilaisuudessa alustanut Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja Olli Kangas.

Esiselvityksessä pohditaan puhtaan perustulon, osittaisen perustulon, negatiivisen tuloveron ja muiden mahdollisten mallien soveltuvuutta kokeiluun.

Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi valtioneuvosto muodostaa kantansa kokeiltavasta perustulomallista. Linjauksia odotetaan mm. perustulon tasosta, sekä siitä edetäänkö kokeiluun selvitysryhmän suosittamalla valtakunnallisen ja alueellisen satunnaisen otoksen mallilla. Näiden linjausten pohjalta selvitysryhmä pääsee syventämään kokeilun suunnitelmaa.

”Päälinjausten jälkeen jää vielä paljon tarkennettavaa, erityisesti perustulon sovittamisesta kokeilun aikana verotukseen ja muuhun sosiaaliturvaan. Uskon kuitenkin, että kysymykset on ratkaistavissa loppuvuoden määräaikaan mennessä” kommentoi Sitran strategiajohtaja Paula Laine.

Työryhmä pitää osittaista perustuloa realistisimpana vaihtoehtona kokeiluun. Osittainen perustulo ei korvaa kaikkia sosiaalietuuksia, mutta voi auttaa vähentämään byrokratiaa ja yksinkertaistamaan perusturvaa merkittävästi. Esiselvityksessä ehdotetaan, että kokeiluun otettaisiin muutama erisuuruinen perustulo, jotta saataisiin mahdollisimman kattavasti tietoa niiden vaikutuksista.

Sitra on mukana ryhmässä, jonka tehtävänä on ollut selvittää miten perustulokokeilu kannattaa toteuttaa.

”Tehtävämme on ollut tuoda osaamistamme yhteiskunnallisten muutostrendien ennakoijana sekä aktiivisena verkostojen rakentajana. Järjestämämme perustuloratkaisujen kehittäjätapahtuma, Perustulo Hackhaton, oli yksi tapa tuoda monipuolisia ratkaisuja selvitysryhmän käyttöön. Olen tyytyväinen siitä, kuinka avoimesti kumppanimme selvitysryhmässä ottivat vastaan Hacathonissa kehitetyt ideat. Nämä ratkaisut ovat selvitysryhmän käytettävissä myös jatkotyössä ja uskon, että niistä on aidosti hyötyä. Jo väliraporttiin mukaan ehti mikrosimulointi voittajaratkaisusta.” kertoo Laine.

 

Mistä on kyse?