archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Osaamista vaikka muille jakaa

40 asiantuntijaa etsii keinoa tarjota osaamistaan pk-yrityksille.

Kirjoittaja

Lilli Poussa

Asiantuntija, Ennakointi

Julkaistu

Reilu 40 eri taustoista tulevaa osaajaa on kokoontunut Espoon Innopoliin kuuntelemaan 12 kasvuhakuisten pk-yritysten ”pitchejä” eli myyntipuheita. Jokaiselle yritykselle on annettu aikaa kolme minuuttia kertoa liikeidea ja kaikki se, minkä pitäisi vakuuttaa kuulijakunta yrityksen erinomaisuudesta. Ei mikään helppo tehtävä.

Hetken päästä myös osaajat pääsevät harjoittelemaan. Tehtävä, jossa omasta itsestä pitää kertoa aidosti kiinnostusta herättävällä tavalla, osoittaa miten haastavassa tilanteessa pk-yrityksetkin ovat. Vaikka liikeidea – tai tässä tapauksessa henkilö – olisi huippu, on sen kertominen äkkiseltään haastavaa.

Harjoitukset liittyvät Kasvun Osaajat -sitseihin, jotka järjestettiin tiistaina 31. toukokuuta Espoon Otaniemessä. Ideana on saattaa kasvuhakuisia yrityksiä ja kokemusosaajia yhteen, sillä liiketoiminnan kasvun imussa syntyy erilaisia oppimis- ja työtilaisuuksia. Vastaavia tapahtumia on järjestetty kevään aikana ympäri Suomea.

”Työtilaisuudet ovat piilossa ja osaaminen on piilossa, myös osaajilta itseltään”, summaa Sitran johtava asiantuntija Pirjo Nikkilä. Nikkilän mukaan ideana on haastaa ohjelmaan mukaan hakeneita asiantuntijoita löytämään ja tunnistamaan se, mitä annettavaa heillä voisi olla kasvuyrityksille. ”Koska kasvuyritysten tarpeet ovat niin moninaiset, kasvun osajaa voi olla kuka vain. Tärkeää on se, että on itse jäsentänyt, mitä on tarjoamassa ja etsimässä.”

Ohjelman taustalla on yritysten ja osaajien kohtaanto-ongelma: Iso joukko pk-yrityksiä ei löydä itselleen sopivaa sparraajaa, kun samaan aikaan kokeneita asiantuntijoita etsii keinoa tarjota osaamistaan yrityksille. Sitran ja Kasvu Openin tänä vuonna käynnistämä Kasvun Osajaat -ohjelma on kokeilu ratkaista osaajien ja kasvuyritysten välinen kohtaanto-ongelma – ja sitä kautta vauhdittaa pk-yritysten kasvua.

Kokemusta ei voi kopioida

Millaista osaamista Kasvun Osaajat -ohjelmaan sitten haetaan? ”Kaikenlaista”, Nikkilä vastaa ykskantaan. ”Koulutuksella ja titteleillä ei tässä keskustelussa ole merkitystä, sillä kokemuksellinen osaaminen on elämänmakuista eikä sitä voi kopioida. Iso kysymys on se, onko osaaminen löydettävissä” sanoo Nikkilä.

Filosofian tohtori ja elintarviketieteiden maisteri Heidi Hyytiäinen ei ole ehkä se perinteisin kasvo kasvuyritystapahtumassa. Parinkymmenen vuoden ura tutkimusmaailmassa puhuu kuitenkin vankan kokemusosaamisen puolesta.

”Tämänhetkinen työllisyystilanteeni houkutti mukaan, mutta päällimmäisenä minulla on ajatus, että minulla olisi paljon annettavaa. Lisäksi ajattelen, että elämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja sparraamalla yrityksiä oppisin varmasti itsekin paljon”, hän kertoo.

Hyytiäiselle pk-yrityssektori olisi täysin uusi aluevaltaus. Häntä kiinnostaisi auttaa yrityksiä eritoten asiakassuhteiden kehittämisessä, kansainvälistymisessä sekä henkilöstön voimavarojen parhaassa mahdollisessa hyödyntämisessä. Oman osaamisen tunnistamiseen Hyytiäisen silmät avautuivat viime kesänä, kun hän lähti mukaan tohtoriverkostoon. ”Ymmärsin miten tärkeää on, että akateemiset ihmiset tuovat osaamistaan esille yritysten käyttöön.”

Tilaisuuden alussa kuullaan myös kovan luokan ammattisparraajia, jotka ovat KasvuOpen-kilpailussa kehittämässä yritysten liikeideoita eteenpäin.

”Heitä kuunnellessa mietin, että eihän minulla ole tuon tyyppistä osaamista ja kokemusta”, kertoo IT-konsulttina työskentelevä Rickard Kallis, joka oli tullut paikalle puhtaasta mielenkiinnosta. ”Samalla kuitenkin ymmärsin, että ehkä se, mitä voisin yrityksille tarjota, liittyy oman toimialani ymmärrykseen eli digitalisaatioon ja siihen, miten hyvän tuotteen ympärille voisi rakentaa myös hyviä palveluita.”

Osanottajajoukossa Kallis oli selvästi nuorimmasta päästä. ”Nuoruus voi kokemus-näkökulmasta olla myös etu, jos yrityksen esimerkiksi pitäisi miettiä, miten puhutella nuorempia asiakkaita tai houkutella uutta työvoimaa”, sanoo Kallis.

Hakuaika jatkuu 13. kesäkuuta asti

Kasvun Osaajat -ohjelmaan ehtii vielä hakea mukaan, sillä hakuaika päättyy 13.6.2016. Kasvuyritysten osaamistarpeiden perustella valitaan yhteensä 80 asiantuntijaa, jotka pääsevät sparraamaan kisaavia kasvuyrityksiä Kasvu Openin semifinaaleissa. Kaikki ilmoittautuneet saavat myös kutsun Kasvu Openin finaaliin, joka järjestetään syys-lokakuussa 2016 Jyväskylässä. Lisäksi osallistujat pääsevät Sitran heille räätälöimään Kasvun Osaajat -seminaarin alkuvuonna 2017.

Kriteerejä osaajalle ei ole määritelty. Hän voi olla esimerkiksi asiantuntija, johtaja, sijoittamisen ammattilainen tai ylipäätään tekijä, jolla on palo jakaa osaamistaan ja toisaalta oppia itse uutta.

”Olemme tehneet tietoisen valinnan siinä, että emme ole halunneet muodollisesti määritellä mitä kasvun osaajan tulee yrityksen kanssa tehdä”, kertoo Nikkilä Sitrasta. Kaikki lähtee yksilöstä ja yrityksestä ja heidän tarpeistaan ja intresseistään, mutta Kasvun osaajat -ohjelma tarjoaa puitteet ja työkalut.

 

Mistä on kyse?