archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Jyväskylän unelmia resurssiviisaammasta tulevaisuudesta

Kirjoittaja

Julkaistu

Sulje silmäsi hetkeksi, ja palauta mieleen lapsuutesi kulmat ja kadut. Miltä kaupungin horisontti näytti järveltä tai mereltä katsottuna? Kantautuuko nenääsi vielä saman tehtaan tuoksu, kuin lapsuudessasi? Mikä on tänään toisin? Entä uskallatko kuvitella, miltä nuo tuttuakin tutummat paikat tulevat näyttämään vuonna 2020?

Tällaisen haasteen otti vastaan yli 150 jyväskyläläistä  Sitran ja Jyväskylän kaupungin järjestämässä Resurssiviisautta Jyväskylään -seminaarissa. Värikäs ja energinen joukko kaupunkilaisia, yritysten edustajia, oppilaitosten henkilökuntaa, asiantuntijoita, järjestötoimijoita, virkamiehiä ja päättäjiä kokoontui 3. huhtikuuta Aalto-salille unelmoimaan yhteisen kaupunkimme resurssiviisasta tulevaisuutta.

Ideointi-inspiraatiota herättelivät aamupäivän asiantuntijapuheenvuorot resurssiviisauden taustoista ja tärkeydestä. Erityistä innostusta ja toiveikkaita ajatuksia herätti Brightonin kaupunginisä Bill Randallin kuvaus positiivisen muutoksen synnyttämisestä brittiläisessä kahden yliopiston kaupungissa, yhteistuumin kansalaistoimijoiden, päättäjien ja yritysten kesken.

Vaikka nykyään puhutaankin mieluummin haasteista, halusimme tarkoituksella etsiä aluksi nimeomaan resurssiviisauteen liittyviä paikallisia ongelmia. Meidän jokaisen arkea kaihertavat ongelmathan ovat nimenomaan innovaation parasta polttoainetta! “Ongelmoinnin” aikana nousi esiin monenlaisia huolenaiheita energiaan, ruokaan, veteen, jätteeseen ja liikenteeseen liittyen.

Työpajatyöskentelyn puolivaiheilla osallistujat vaihtoivat näkövinkkeliä ja lähestyivät esiin nostettuja ongelmia haasteina, joihin oli keksittävä tulevaisuuden ratkaisuita. Ideoinnin aikana osallistujilla oli lupa sulkea silmänsä kaikenlaisilta konkreettisilta rajoituksilta; toki jotkut sivuutetuista rajoituksista saattaisivat olla ylitsepääsemättömiä, mutta siitä oli lupa huolehtia vasta myöhemmin.

Seitsemän vuoden päässä elämä näytti ja tuntuikin jo hyvinkin erilaiselta. Tällaisia ideoita työpajoissa syntyi:

Teema 1: Vesi

Talojen katoille rakennettava vedenkeräysjärjestelmä vähentäisi veden puhdistustarvetta ja veden siirtoa paikasta toiseen.

Hulevesiä kerättäisiin talveen myös Kankaan ekovesikerrostaloissa, ja lisäksi WC:n jätevedestä eroteltua nestemäistä ainesta voitaisiin käyttää esimerkiksi syötävän puutarhan lannotteina.

Teema 2: Ruoka

Hävikkiruoan välityspalvelu pienentäisi markettien valtavaa ruokahävikkiä jakamalla poistoruokia niitä tarvitseville.

Lähiruoan nettikauppa tarjoaa paikallisten raaka-aineiden lisäksi sesongin ja saatavuuden mukaan valittuja reseptejä.

Teema 3: Energia

Re-energizing Municipality vähentää kuntalaisten kasvihuonepäästöjä muuttamalla alueellisen energiantuotannon uusiutuviin energianlähteisiin perustuvaksi.

Yhteisöjen välinen energiansäästökilpailu tekee sähkön säästämisestä näkyvämpää, vaikuttavampaa ja siten myös mielekkäämpää.

Teema 4: Jäte

Jätetori.fi -verkkopalvelussa kohtaisivat jätemateriaalien kysyntä ja tarjonta, sekä teollisuus, pienyritykset että kuluttajat.

Kiertokiesi, iloinen opasauto tekisi kierrätyksestä helppoa ja mukavaa puuhaa sekä lapsille että aikuisille.

Kevätpäivän sahaus -tapahtumassa ammattipuusepät loihtisivat puistoissa, pihoilla ja metsissä kaatuneista arvopuista kauniita käyttöesineitä.

Teema 5: Liikenne

Työsuhdepyörien haastekampanja kannustaa keskustan työpaikkoja tarjoamaan työntekijöilleen työmatka- ja asiointipyöriä keskusta-autoilun vähentämiseksi.

Kuormapyörien pysäköintiverkosto tekee kuormapyörän käyttöönotosta helpompaa. Pian  auto ei ole enää ainoa vaihtoehto kuljettaa suuriakaan tavaramääriä kaupasta kotiin.

Kuskaaminen kuriin! -kampanja vähentää lasten kyyditsemistä ja kannustaa niin aikuisia kuin lapsiakin hyötyliikuntaan.

Työpajatyöskentelyn raikkaat tulokset osoittavat, että Jyväskylästä löytyy jo paljon uudenlaista ajattelua. Resurssiviisaan Jyväskylän toteutumiseksi meidän kaikkien kaupunkilaisten, yrittäjien ja päättäjien on nähtävä tulevaisuuden haasteet ja raskailtakin tuntuvat esteet järjestelykysymyksinä myös seminaarin jälkeen, omassa arjessamme.

Minkälaisia järjestelyjä valoisampi tulevaisuus sitten vaatii? Se selviää ainoastaan unelmoimalla ja kokeilemalla. Vaikka meillä ei olisi vielä täysin valmista ja kaikenkattavaa ratkaisua resurssiviisauden ongelmiin, parhaat ratkaisut löytyvät yritysten ja toisinaan myös pienten erehdysten kautta. Jyväskylästä löytyy huippuosaamista ja energiaa, joka tarjoaa erinomaisen maaperän kokeilukulttuurille.

Mistä on kyse?