archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Barcelona opettaa: Nämä ovat vuoden 2017 odotetuimmat trendit sotessa 2/2

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Soten huippuosaajat kävivät terveysteknologiatapahtuma WoHITissa Barcelonassa marraskuun lopussa. Yksi matkan tavoitteista oli selvittää, mitkä ovat alkavana vuonna Suomen ja suomalaisten kannalta tärkeimmät ja kiireellisimmin reagointia vaativat ilmiöt hyvinvointiin ja terveyteen liittyen. Havainnot voi tiivistää näin: 1) Ajattelu- ja toimintatapamme pitää päivittää pikimmiten, jos haluamme ottaa digitalisaatiosta kaiken irti ja 2) on korkea aika siirtyä tuumasta toimeen ja vauhdittaa ennennäkemättömiä kumppanuuksia. Tämä on blogin toinen osa.

Tuumasta toimeen ja uskallusta kokeilla

Sote-uudistusta on Suomessa tehty jo vuosien ajan. Yhtenä laajasti kannatettuna tavoitteena uudistuksessa on ollut sosiaali- ja terveyspalvelujen integraatio eli se, miten esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolen palvelut toimivat yhteistyössä asiakaslähtöisesti ja miten tieto kulkee eri järjestelmien välillä.

Barcelonan WoHIT-matkalla tutustuimme Katalonian sote-järjestelmään sairaalavierailuilla ja yhteisseminaarin puitteissa. Samalla opimme siitä, miten paikalliset olivat ratkaisseet palvelujen integraation haasteita.

Vain hieman mutkia oikomalla voidaan todeta, että katalonialaisten resepti integraation on ollut yksinkertainen: palveluille on asetettu tavoitteita ja sitten muutettu käytännön tekemistä eri palveluyksiköissä ja niiden välillä vastaaman näitä asetettuja tavoitteita ilman, että on jääty odottelemaan aikaa vievää hallintorakenteiden muuttumista. Keskeisinä tavoitteina uudistuksissa olivat ja ovat tutulta kuulostavat asiakaslähtöisyys ja ennaltaehkäisy.

Tuumasta on Suomessakin jo siirrytty monella tavalla tekoihin. Marraskuun lopussa Helsingissä järjestetty Junction Hackathon Health Trackeineen osoitti, että myös sosiaali- ja terveydenhuolta voidaan kehittää täysin uudenlaisilla, ketterillä ja monipuoliseen tiimityöhön perustuvilla tavoilla.

Näköpiirissä on, että tekemisen meininki pääsee vauhtiin ensi vuonna. Vuoden 2017 alussa alkavat esimerkiksi sote-asiakkaan valinnanvapauden laajentamiseen liittyvät kokeilut, jotka tuovat sote-uudistuksen aivan uudella tavalla lähelle palvelujen käyttäjien arkea ja parhaassa tapauksessa tuottavat runsaasti arvokasta tietoa siitä, miten asiakkaiden valinnanvapauden laajentaminen kannattaa sotessa tehdä.

Toimintaan ja tekemiseen soten uudistajia kannusti vastikään myös professori Mats Brommels Viesti-lehden haastattelussa.

Vauhtia rajoja ylittävään yhteistyöhön ja ennennäkemättömiin kumppanuuksiin

Suomen 100-vuotis-juhlavuoden teema on ”yhdessä” (lue lisää Sitran näkökulmasta juhlavuositeemaan tästä blogista). Tavoite on tärkeä, mutta myös haastava. Näin varsinkin, jos sitä miettii siilorajojen pirstoman sote-sektorin kautta.

Barcelonan delegaation keskuudessa uusien yhteistyömuotojen ja kumppanuuksien arvo tunnustettiin ja tunnistettiin laajasti. Monin paikoin uuttaa ekosysteemiajattelua on myös jo viety eteenpäin esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksen kehittämisessä, mutta uudistuminen kaipaa vielä systemaattisempaa, alue- ja toimialarajat ylittävää otetta.

Uudenlaisesta ekosysteemiajattelusta kertoo esimerkiksi se, kuinka perinteiset yritystoimijat ovat alkaneet etsiä yhä enemmän vaikutteita ja oppeja ketteriltä start upeilta ja se, että suuret kansainväliset toimivat ovat viime aikoina tehneet merkittäviä investointipäätöksiä Suomeen osin toimivien suomalaisten verkostojen ja muun täällä ennestään olevan luovan osaamispääoman vuoksi.

Myös Sitra on ensi vuonna vauhdittamassa entistä monipuolisempaa yhteistyötä uudella tavalla. Tammikuussa starttaavan Soteuttamo-konseptin tavoitteena on ”mahdollistaa aiempaa tiiviimpää vuorovaikutusta, joka on keskeisin keino rakentaa luottamusta toimijoiden eli käytännössä ihmisten välille”.

Omalta osaltaan rajoja murtavasta ajattelutapojen muutoksesta kertoo myös esimerkiksi vaikuttavuusinvestoimisen ensi vuonna jatkuva ja konkretisoituva Suomen-valloitus: ensimmäinen SIB-rahasto aloittaa toimintansa vuoden 2017 alkupuolella ja se keskittyy lasten, nuorten ja perheiden palveluihin.

Lue kaksiosaisen blogin ensimmäinen osa täältä.

Mistä on kyse?