archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Yksinkertainen keino säästää vettä – ja rahaa

Julkaistu

Aatoksenkatu 6:n taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Peltovuori on tyytyväinen uusiin vettä säästäviin suuttimiin. Kylpyhuoneen lavuaarin hanan maksimivirtaama on pienentynyt, mutta eroa ei käsipesutuntumalla huomaa.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 15/24

Vettä säästävät suuttimet ovat erityisen mukava ekoteko, kun hanoista tulee Suomen kalleinta kaupunkivettä.

Kiinteistöliiton indeksitalo 2014 -vertailun mukaan vesi maksaa Jyväskylässä 79 senttiä asuinneliötä kohden kuukaudessa. Raaka- ja jäteveden hinta on 27 prosenttia kaikkien vertailussa mukana olevien kuntien keskiarvoa korkeampi.

Raimo Peltovuori pesee myhäillen käsiään kylpyhuoneensa lavuaarissa talon toisessa kerroksessa.

– Tässä ei huomaa mitään eroa, vaikka virtaama on aikaisempaa pienempi. Samoin suihkussa tuntuu yhä samalta, vaikka maksimivirtaama putosi 18 litrasta minuutissa 12 litraan.

Peltovuori on Aatoksenkatu 6:n taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, ja taloyhtiöön asennettiin lokakuun puolivälissä vettä säästävät suuttimet.

Peltovuori sai idean Helsingissä Kiinteistöliiton koulutuspäivien yhteydessä olleilla messuilla, joilla esiteltiin Wassis Oy:n  maahantuomia saksalaisia patentoituja vedensäästösuuttimia.

Huoneistokohtaisesti hanat maksavat reilut 60 euroa paketti. Taloyhtiön hallituksessa laskettiin varovaisesti, että jos vedenkulutus pienenee kymmenen prosenttia, investointi maksaa itsensä takaisin vuodessa.

– Yhtään valitusta minulle ei ole asukkailta tullut. Mutta suuttimia valitessa kannattaa olla tarkkana, Peltovuori sanoo.

Paineet tasaantuivat

Joulukuun alussa Aatoksenkatu 6:ssa tiedettiin ensimmäiset suuntaa antavat vertailuluvut. Vuoden 2013 marraskuussa vettä kului yhteensä 319 kuutiometriä eli 128 litraa asukasta kohti vuorokaudessa, mutta vuoden 2014 marraskuussa kulutus oli pudonnut 293 kuutiometriin eli 117 litraan asukasta kohti vuorokaudessa.

– Näillä luvuilla laskien vuosittainen säästö vesilaskussa on noin 1 450 euroa. Lisäksi veden lämmitykseen kuluvassa energiassa säästetään noin 1 100 euroa vuodessa, eli alustava kokonaissäästö on 2 550 euroa vuodessa, isännöitsijä Anni Niemelä sanoo.

– Lisäksi suuttimet lisäävät yläkerrosten asuinmukavuutta ja tasa-arvoa asuntojen kesken, koska uusien suuttimien ansiosta kunnollista painetta riittää kaikkiin kerroksiin, Peltovuori sanoo.

Aatoksenkatu 6 on yksi pilottitaloyhtiöistä, joissa Sitra ja Jyväskylän kaupunki toteuttavat luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseen tähtäävää Resurssiviisas asuminen -hanketta.

­–Vedensäästöä ei Suomessa ole koettu merkittäväksi asiaksi, sillä meillä on vettä runsaasti. Esimerkiksi energiansäästön kannalta vedenkäyttö on kuitenkin merkittävä asia. Veden pumppaaminen, kuljettaminen, lämmittäminen ja puhdistaminen kuluttavat kaikki energiaa. Kuten tämäkin hanke osoittaa, vedenkäytössä on kuitenkin suhteellisen helppo saada aikaan isojakin säästöjä, sanoo asiantuntija Laura Häkli Sitrasta.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Lisää resurssiviisaasta asumisesta

Mistä on kyse?