archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Energiankulutus näkyviin

Kirjoittaja

Vesa-Matti Lahti

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja strategia

Julkaistu

Taloyhtiöillä on paljon mahdollisuuksia parantaa energiatehokkuuttaan. Teknisiä ratkaisuja löytyy, mutta se mitä usein puuttuu, on into konkreettisesti ryhtyä energiansäästötoimiin.

Mistä tuota intoa sitten voisi syntyä? Itse uskoisin, että tärkeintä olisi saada energiakulutus ja sen aiheuttama rahanmeno näkyviin. Jos tässä onnistutaan, niin sitten energiatehokkuustalkoot vasta todella alkavat.

Ensinnäkin asukkaiden pitää saada yksityiskohtaista tietoa omasta energiakulutuksestaan. Oman asunnon kulutus on saatava tarkasti näkyväksi ja myös taloyhtiön yleisten tilojen energiankulutuksesta olisi ositettava jokaiselle oma siivunsa. Asuntokohtaiset mittarit auttaisivat asiaa. Eivätkä edes vanhat keskuslämmitysratkaisut estä mittarointia.

Ruotsissa on kerrostaloja, joissa asuntoihin on asennettu melko yksinkertaiset mittarit. Ne mittaavat asuntojen kuukausittaista keskilämpötilaa (johon eivät esim. yksittäiset tuuletukset vaikuta). Mittaustulosten mukaan asukkaiden kuukausivuokraan tulee joko korotusta tai helpotusta. Esimerkiksi jos pidät asuntosi lämpötilaa ennalta määrättyä peruslämpötilaa matalammalla, saat vuokrahelpotusta. On vähentänyt näiden kerrostalojen energian kulutusta. Tätä samaa ideaa voisi jossain muodossa toteuttaa myös omistusasunnoista koostuvista taloyhtiöissä esimerkiksi yhtiövastikkeissa.

Taloyhtiöt on saatava myös kilpasille keskenään. Tämä onnistuisi esimerkiksi siten, että talojen energiatodistukset pantaisiin reilusti näytille. Tämän soisi toteutuvan vapaaehtoisuuden pohjalta, mutta jollei tämä toimi, niin sitten vaikka lainsäädännöllä. Kun eri talojen energialuokat olisivat naapuritalojenkin tiedossa, syntyisi tietynlaista kilpailuhenkeä siitä, kenen talo on energiatehokkain. Kukaan ei ainakaan haluaisi jäädä F-luokkaan, jos naapurit ovat parasta A-luokkaa – ei varsinkaan kun vielä tehtäisiin näkyväksi kuinka paljon A-luokkalaiset säästävät rahaa F-luokkaan verrattuna.

Energiatehokkuuden pitäisi myös suoremmin vaikuttaa asuntojen myyntiarvoon. Tämä toteutuisi, jos asuntojen myynti-ilmoituksissa olisi pakko näkyvästi kertoa myös talon energialuokka. Näin energiatehokkaimmissa taloissa sijaitsevat asunnot saisivat ansaittua etua markkinoilla. Toki tällöin ostajan olisi mietittävä myös asunnon sijaintia – mitä esimerkiksi matkat asunnolta työpaikalle ja kauppoihin kuluttavat.

Energiankulutuksen näkyväksi tekemisten yhteyteen olisi saatava myös arviot siitä, kuinka paljon kulutus merkitsee rahassa esimerkiksi kuukaudessa, vuodessa ja viidessä vuodessa. Lisäksi erilaisten energiatehokkuustoimenpiteiden takaisinmaksuajat – eli kuinka nopeasti ne tuottavat säästöinä kulunsa takaisin – olisi saatettava asukkaiden tietoon. Ja kaiken tämän lisäksi asukkaita tulee innostaa tiedolla myös siitä, kuinka paljon heidän hiilijalanjälkensä pienenee, jos ja kun eri energiansäästötoimenpiteitä tehdään. Rahan lisäksi ihmiset haluavat myös säästää luontoa.

Vesa-Matti Lahti