archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Terveisiä ilmastotyön pioneerialueelta, Adirondacksista

Kirjoittaja

Johanna Kirkinen

Johtava asiantuntija, ekologinen kestävyys, TkT, Avainalueratkaisut

Julkaistu

Minulla oli ilo ja kunnia osallistua kahden tiedekeskuksen väliseen, ilmastotyötä edistävään vaihto-ohjelmaan. Tiedekeskus Heureka sekä The Wild Center, kansainvälisesti arvostettu tiedekeskus New Yorkin osavaltion pohjoisesta Adirondacksista kutsuivat minut Yhdysvaltoihin kertomaan ilmastonmuutoksen hillinnästä Suomessa ja erityisesti Sitran Energiaohjelman työstä. Samalla he esittelivät mitä upeimpia esimerkkejään Wild Centerin sekä muiden paikallisten toimijoiden tekemästä ympäristötyöstä.

Vaihto-ohjelman tavoite oli luoda dialogia energiansäästöön, ilmastonmuutokseen sekä erilaisiin ekologisiin toimenpiteisiin liittyvästä päätöksenteosta sekä yhteisölähtöisistä käytännöistä. Pohjoiset yhteisöt sekä Suomessa että Adirondacksissa kamppailevat samojen haasteiden kanssa: miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan heidän kulttuuriinsa, elämäntapoihinsa sekä talouteen. Muutokset näkyivät jo nyt. Adirondacksin alue oli nyt keväällä kärsinyt tulvista ja sateista, mikä oli hankaloittanut sekä pitkittänyt erityisesti lähiruoan tuotantoon keskittyneiden pienten farmien kevään kasvukauden aloittamista.

Mitä kaikkea sitten opin matkalla? Hienointa Adirondacksin alueen ilmastotyössä oli ihmisten sitoutuneisuus. Ihailin varsinkin paikallisten koulujen ”ekotiimien” työtä, jossa oppilaat olivat tehneet paljon erilaisia pieniä ja suuria tekoja mm. kasvattivat kasviksia koulun keittiöön tai olivat luoneet kouluihin kierrätys- ja lajittelukäytäntöjä. Myös aurinkoenergian ja paikallisen biomassan hyödyntäminen energiantuotantoon oli sykähdyttävää. New Yorkin osavaltio tukee merkittävästi uusiutuvan energian investointeja ja mm. aurinkopaneeleja näkyikin useissa paikoissa. Vierailimme myös upealla nollaenergiatalolla, joka kyllä kumosi ilkeät mielipiteet siitä, että energiatehokas talo on kuutio, jossa ei ole ikkunoita.

Yksi asia, mikä  sykähdytti mieltäni, oli kuinka ylpeitä ihmiset olivat siitä, mitä kaikkea he tekevät ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Hienoin esimerkki oli paikallisen ruoantuotannon ja lähiviljelyn kannustaminen. Ihmiset olivat oikeasti sitoutuneet ostamaan ruokansa luomulähitiloilta. Näin he paitsi halusivat vähentää kuljetuksen päästöjä sekä kannattaa ympäristöllisesti kestävää tuotantoa, niin he myös halusivat tukea paikallista viljelijää ylläpitämään elinkeinoaan.

Yhteistä Adirondacksin alueella on Suomen kanssa  selkeästi luontoarvot. Luonto sekä sen tarjoamat lukemattomat harrastusmahdollisuudet ovat se, mitä kaikki tulevat Adirondacksiin hakemaan. Koska alue on erittäin riippuvainen turismista, ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen on tärkeä asia. Oli upeaa nähdä, kuinka kaikki kantoivat omalta osaltaan vastuuta ilmastotyöstä. Sitoutuminen tavoitteisiin yhteisönä olikin se, mistä meillä olisi eniten oppimista Adirondacksin alueelta.

Lisätietoa matkasta:

–          Heurekan Facebook-sivuilla esitellään matkan etenemistä: http://www.facebook.com/heurekafi

–          The Wild Center: http://www.wildcenter.org/