archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sijainti ja kestävyys

Kirjoittaja

Tuula Sjöstedt

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Sijainti, sijainti ja sijainti, mutta kyllä kestävyyskin nousee esiin kiinteistömessuilla. Tämänvuotisilla MIPIM-messuilla Ranskassa maailman kiinteistö- ja rakennusalan kerma, sijoittajat ja yritykset sekä kaupungit ja alueet kohtasivat jälleen kerran. Toinen toistaan komeampia messuständejä tarjoiluineen. Mutta vaikka messuilla puheenvuorojenkin yksi teema-alue oli kestävyys, näytti valtaosa mukana olijoista kuitenkin satsaavan perinteisiin arvoihin. Sijainti oli vielä avainasia, vaikka paikalla oli useita hyviä esimerkkejä siitä, että kestävät ratkaisut tuovat säästöjä kiinteistön käyttöaikana.

Yksi kiinnostavista esimerkeistä oli Lontoon Royal Docks, Itä-Lontooseen rakennettava uusi jokivarsialue, jolle tulee 3.500 m2 asuntoja, 1.500 m2 toimistoja ja 5.000 m2 palvelutiloja. Alueen kehittäminen aloitettiin vajaat 1,5 vuotta sitten, ja reilun vuoden päästä kaiken pitäisi jo olla valmista. Tuntuu ihan uskomattomalta, miten nopeasti asiat voivat sujua, kun vain löytyy tahtoa – ja rahaa. Meillä Suomessa tällainen kehitysvauhti tuntuu Formula-autolta – niitä näkee lehdissä ja televisiossa, mutta vain harvat pääsevät itse kokeilemaan.

Oli hienoa havaita Deutsche Bankin kokoisen suuryrityksen ymmärtäneen kestävyyden voivan olla paitsi hyvä yrityksen maineelle, myös mahdollisuus ajatella totuttuja asioita uudella tavalla ja tuoda säästöjä käyttökustannuksiin. Yritys saneerasi Frankfurtin toimistorakennuksensa – ja säästää nyt 50% energiankulutuksesta, käyttää yli 70% vähemmän vettä ja on vähentänyt päästöjään lähes 90%. Maalämpö, kattoon sijoitetut lämpö- ja kylmäputket, hissien jarrutus- ja liike-energian talteenotto, hulevesien kierrätys, vettä säästävät wc-kalusteet, vähemmän sähköä kuluttavat tietokoneet jne. – lähes loputon lista uusista innovaatioista, joita he olivat saneerausta varten pyytäneet yrityksiä kehittämään.

Kaikkea ei silti saksalainen insinöörikään ole vielä keksinyt – uusia innovaatioita tarvitaan jatkuvasti. Uusiutuminen on kestävyyden elinehto. Ja lukuisat esimerkit osoittavat, että se kannattaa – niin sijoittajille, yrityksille kuin tavallisille ihmisillekin.