archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ruokaa jäi. Tervetuloa syömään!

Kirjoittaja

Paula Puikkonen

Palvelupäällikkö

Julkaistu

Jyväskylän kaupungin Kylän Kattauksen ruokahävikkikokeilu vähensi roskiin heitettävän ruuan määrää ja ilahdutti lähialueiden asiakkaita. Vaajakummun koululla kokeilu onnistui niin hyvin, että tähdelounaiden myyntiä päätettiin jatkaa.

Valmistamme päivittäin Kylän Kattauksessa n. 23 000 kaupungin palvelujen käyttäjälle lounasaterioita, jotka tarjoillaan yli 50 ruokasalissa. Jokaisessa tarjoilupisteessä pyritään arvioimaan tarkkaan ruuan menekki, mutta lähes aina ruokaa jää silti ruokailun loputtua linjastoon pieniä määriä. Tarjolla olleet kuumat aterian osat ja salaatti päätyvät biojätteeseen, koska niiden jäähdytys, myynti tai uudelleen tarjoilu ei ole omavalvontamääräysten mukaan mahdollista.

Rinnassani sykkii pieni vihreä sydän, ja minua harmitti kovasti heittää hyvää ruokaa hukkaan. Halusin kokeilla, miten käyttökelpoisen ruuan päätymistä biojätteeksi voidaan vähentää, ja sopiva tilaisuus tarjoutui, kun ideani tuli valituksi Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hankkeeseen yhdeksi toteutettavista kokeiluista.

Tarjosimme kahden viikon ajan Keljon palvelutalon ja Vaajakummun koulun lähialueiden asukkaille mahdollisuuden tulla ruokailemaan, jos ruokaa jäi linjastoon lounasajan loputtua. Henkilökunta rajattiin kokeilun ulkopuolelle.

Tiedotimme ruokailumahdollisuudesta muun muassa vanhusten palveluiden järjestämisyksikön Oiva-keskuksen kautta ja viemällä tiedotteita lähialueiden kerrostalojen ilmoitustauluille ja leikkipuiston ilmoitustaululle. Päivittäin ruokasalin oveen laitettiin viesti varsinaisen ruokailuajan päätyttyä: ”Ruokaa jäi. Tervetuloa syömään!”

Ateriasta perittiin euron maksu, joka kattoi leivän, levitteen ja ruokajuoman. Varsinainen lounas, joka olisi muuten päätynyt biojätteisiin, annettiin siis ilmaiseksi. 

Keljon palvelutalossa tähderuokaa kävi syömässä päivittäin 2–12 asiakasta. Määrä kasvoi kokeilun aikana, kun tieto edullisesta lounaasta levisi. Ruokailijoiden joukossa oli lähiseudun vanhuksia, eläkeläisiä ja talon asukkaiden omaisia.

Asiakkaat olivat tyytyväisiä tähdeateriaan ja erityisesti lounaan hintaan. Myös tuhlaamisen välttäminen tuntui olevan tärkeää monelle. 

Kokeilu sai myös paljon medianäkyvyyttä paikallislehdissä ja alueuutisissa. Medianäkyvyys poiki myös paljon mielipideosastokirjoituksia puolesta ja vastaan. Ihmeteltiin, miksi ruokaa tehdään liikaa, miksi henkilökunta ei saa syödä halvalla ja toisaalta kiitettiin hyvästä ideasta ja tuhlaamisen välttämisestä.

Vaajakummun koulun kokeiluviikoilla elokuussa asiakkaat olivat lähitalojen asukkaita ja oppilaiden perheenjäseniä. Asiakkaita oli kahden viikon kokeilun aikana keskimäärin 17 henkilöä päivässä.

Palaute ruokailijoilta oli erittäin myönteistä. Edullisuus, ruuan maku, ruokailuseura ja syy lähteä kotoa liikkeelle nousivat esille positiivina asioina asiakkaita haastateltaessa. Kokeilusta haluttiin ehdottomasti pysyvä käytäntö.

”Entä jos ruokaa ei joku päivä olekaan jäänyt?” asiakkaat saattoivat kysyä, mutta henkilökunta vastasi siihen iloisesti: ”Sitten mennään kaupan kautta kotiin!” Asiakkaat suhtautuivat ruuan loppumiseen ja myytävien ruokamäärien vaihteluun hyvin ymmärtävästi.

No, kannattiko kokeilu? Kannatti, ainakin Vaajakummun koululla. Kaatopaikalle päätyi vähemmän jätettä, kouluruoka sai positiivista julkisuutta, osa kuntalaisista sai mahdollisuuden ruokailla terveellisesti ja edullisesti, syyn lähteä ulos, nähdä muita ja oppilaiden perheet saivat mahdollisuuden tutustua kouluruokaan. Vaajakummun keittiön henkilökunta ei kokenut ruokailijoita lisätyönä.

Keljon palvelutalon kokeilu kannatti asiakkaiden mielestä, mutta Kylän Kattauksen kannalta välttämättä ei. Osa maksavista ruokailijoista jäi nimittäin odottelemaan tähderuokaa, joten maksavien asiakkaiden määrä väheni toisella kokeiluviikolla. En jatkaisi kokeilua ainakaan tässä muodossa yksikössä, jossa ruokasalissa ruokailevat maksavat asiakkaat.

Entä jatko? Kokeilu oli niin onnistunut, että Vaajakummun koulun ruokasalissa tähdelounaiden myynti jatkuu toistaiseksi. Leivästä, ruokajuomista ja levitteestä perittävä maksu nostettiin 1,50 euroon, jotta se kattaisi kaikki tähderuokailusta syntyvät kustannukset.

Haluamme saada kokemuksia pidemmältä ajalta ennen kuin lopullisia päätöksiä pysyvästä jatkosta tai käytännön laajentamisesta muihin pisteisiin tehdään. Kylän Kattaus ja Vaajakummun koulun henkilöstö on ainakin tämän kokeiluajan perusteella halukas lisäämään resurssien viisasta käyttöä ja kaupunkilaisten hyvinvointia.

Jyväskylän kaupungin uutinen aiheesta 24.9.2013.

 

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Mistä on kyse?