archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Johdetaan ikään katsomatta!

Esimies, keskity yksilöön ja osaamiseen.

Kirjoittaja

Julkaistu

Albert Einsteinin mukaan vaikein asia maailmassa ymmärtää on tulovero. Minusta se on ikäjohtaminen. Sen lähisukulaisia lienevät turvallisuus-, laatu- ja muutosjohtaminen. Nämä termit sukeltavat puheessa ja tekstissä muiden sanojen lomassa helposti tajuntaamme. Emme useinkaan ajattele niiden sisältöä ja merkitystä sen kummemmin.  Mistä lopulta on kysymys? Voiko kukaan hallita näin montaa johtamisen lajia? Jos ei, niin mikä näistä olisi tärkein? Mielestäni oikea vastaus on leadership, jolla ymmärretään ennen kaikkea ihmisten johtamista.

Ihminen on syntyessään täysin yksilöllinen ja ainutlaatuinen olento. Hän ansaitsee tulla kohdelluksi sellaisena myös työelämässä. Tämä kyvykäs, jatkuvasti uutta oppiva nisäkäs on kuitenkin töissä vaarassa liukua ennen pitkää osaksi kaltaisistaan muodostettuja ikäryhmiä. Miksi? Odottavatko jossain työelämässä näiden ryhmien johtajat, jotka katsovat taulukoista, miten esimerkiksi 50–55-vuotiaita pitäisi johtaa? Puhumattakaan ryhmästä, joka on julkisesti – ja heiltä itseltään kysymättä – brändätty +55-vuotiaiksi eli ”plusviisvitosiksi”. Kuulostaa oudolta ja näyttää kirjoitettuna vielä oudommalta. Olemme ottaneet ikään viittaavan termin vuosien kuluessa sujuvasti arkikäyttöön. Näin voimme keskustella näistä henkilöistä työpaikalla kätevästi yhtenä ryppäänä.

Olen allerginen tällaiselle. Jokainen meistä on koko elämänsä ajan ainutlaatuinen yksilö, kuten syntyessäänkin. On turhaa kuvitella, että kaikilla samaan ikäryhmään kuuluvilla olisi samanlaiset toiveet, odotukset ja asenteet työtä kohtaan. Tämä ei päde edes kahden saman ikäisen kohdalla.

Ihmisten johtamista ei voi, eikä kannata, standardisoida. Sellainen johtaa helposti epätasa-arvoiseen kohteluun työpaikoilla. Ihmisiin ei voi suhtautua keskimäärin jollain tavalla – ei työssä eikä sen ulkopuolella. Johtamisessa kannattaa keskittyä yksilöön ja yksilökohtaiseen kommunikointiin ja vuorovaikutukseen. Siihen pystymme iästä riippumatta jokainen.

Ihminen pystyy oppimaan uutta koko ikänsä. Ja kukapa meistä ei tuntisi suurta tyytyväisyyttä päästessään hyödyntämään oppimaansa? Uskon, että jokainen haluaa toisinaan haastaa ja jopa ylittää itsensä. Tärkeintä on ymmärtää, että näitä itsensä ylittäjiä löytyy työelämästä päivittäin. Ja he ovat kaiken ikäisiä!

Suomen työelämäpalkinto jaetaan viimeisen kerran vuonna 2017 ja avoimen haun teemana on tahdonvoima. Haemme esimerkkejä siitä, miten omalla toiminnallaan voi onnistuneesti mukautua muuttuvaan maailmaan. Hakuaika 2.1.–15.2.2017. Tarkemmat ohjeet löytyvät täältä.

#tahdonvoima #työelämäpalkinto