Hehkulamppujen korvaaminen ja toimintamalli elohopealamppujen korvaamiseksi ulkovalaistuksessa (Ekovalo-hanke)


Päättynyt hanke

6/2009 - 5/2011

Ekovalo-hankkeen tavoitteena oli valaistuksen energiatehokkuuden lisääminen korvaamalla hehku- ja elohopealamput energiatehokkailla ja kustannustehokkailla valaistusratkaisuilla.

Euroopan komission EuP-direktiivin täytäntöönpanotoimet merkitsevät hehkulamppujen ja elohopealamppujen asteittaista poistumista markkinoilta.

Projektissa tuotettiin tutkittua tietoa kuluttajille suunnattuun oppaaseen hehkulamppuja korvaavien lamppujen ominaisuuksista, niiden valinnasta ja vaihdon kustannusvaikutuksista. Oppaan avulla yksittäiset kotitaloudet voivat siirtyä energiatehokkaaseen valaistukseen mahdollisimman tehokkaasti.

Projektin toisena tuloksena oli toimintamalli kunnille/energiayhtiöille, kun siirrytään asteittain vanhasta elohopealamppuvalaistuksesta uuteen energiatehokkaampaan ulkovalaistukseen. Tavoitteena oli auttaa kaupunkeja ja energialaitoksia optimoimaan käsillä ja edessä olevaa ulkovalaistuksen muutosrakentamista.  

Hankkeen toteutti Aalto-yliopiston Teknillisen korkeakoulun Valaistusyksikkö. Hankkeen päärahoittaja oli Tekes. Hanke oli osa Sitran Energiaohjelmaa.

Ekovalo-hankkeen omat sivut »
Lue lisää Tekesin uutisesta 15.3.2011 »
Aalto-yliopiston tiedote 19.8.2010 »


Sisältövirtaa

Sitra.fi:stä
Hankkeet Energiahuollon kokonaiskuva

Kansallinen toimintaohjelma ERA17 energiankäytön tehostamisesta ja päästöjen alentamisesta ja taustaselvitykset Energiankäytön tehostaminen ja kasvihuonekaasupäästöjen leikkaaminen edellyttävät kokonaisvaltaista ja riittävän yksityiskohtaista kuvaa rakennetun ympäristön energiankäytön ja kasvihuonekaasupäästöjen muodostumisesta. Näin pystytään erottelemaan isot ja...

Maaliskuu 2008 - Joulukuu 2012


Aiheita

2017 Sitra | käyttöehdot