Resurssiviisas asuminen


Päättynyt hanke

2/2014 - 3/2015

Ruoka, asuminen ja liikkuminen ovat suurimpia kulutuksen haitallisia ympäristövaikutuksia aiheuttavia tekijöitä. Kotitalouksien osalta asuminen, ruoka ja liikkuminen muodostavat yhdessä yli 70 prosenttia ilmastovaikutuksista asumisen vaikutusten ollessa suurimpia yhdessä liikkumisen kanssa. Resurssiviisas asuminen -hankkeen tarkoitus on vähentää asumisen haitallisia ympäristövaikutuksia, energiankulutusta ja kannustaa asukkaita kestäviin elämäntapoihin. Sanalla sanoen tavoitteena on tehdä jyväskyläläisistä taloyhtiöistä resurssiviisaampia.

Käytännössä resurssiviisaudella tarkoitetaan luonnonvarojen käytön ja päästöjen vähentämistä lisäten samalla asukkaiden hyvinvointia. Taloyhtiöissä toteutetaan konkreettisia energiaa säästäviä muutostoimenpiteitä, kuten esimerkiksi taloyhtiön valaistuksen uusimista, vesipihien vesikalusteiden asentamista ja asuntojen tiivistämistä. Jo pienillä muutoksilla voi taloyhtiöissä olla isot vaikutukset päästöihin, luonnonvaroihin – ja ennen kaikkea kustannuksiin. Resurssiviisaus tuo mukanaan kustannussäästöjä, parantaa asumisviihtyvyyttä ja lisää asunnon arvoa.

Hankkeen tavoitteena on kehittää resurssiviisaan asumisen toimintamalli, joka on monistettavissa ja levitettävissä ympäri Suomen. Hankkeessa tarkoituksena on pilotoida luonnonvaroja säästäviä ja päästöjä vähentäviä asumisratkaisuja jyväskyläläisissä talo-yhtiöissä, keskittyen erityisesti energiankulutukseen, vedenkulutukseen ja erilaisten resurssien yhteiskäyttöön.

Hankkeessa tavoitteena ovat konkreettiset, mitattavat muutostoimenpiteet taloyhtiöissä, kuten valaistuksen uusiminen tai vesipihien suuttimien asentaminen asuntoihin. Keskiössä on taloyhtiöiden päätöksenteko: Miten saada taloyhtiöt tekemään resurssiviisaita päätöksiä. Tavoitteena on, että Resurssiviisaan asumisen toimintamalli sisältää hyviä päätöksenteon käytäntöjä ja pilotissa selviää, minkälaista tietoa resurssiviisaan päätöksenteon tueksi tarvitaan.

Hankkeessa etsitään vastauksia muun muassa siihen, millä toimenpiteillä taloyhtiöistä saadaan resurssiviisaampia ilman isoja investointeja ja miten saadaan taloyhtiöt tekemään tarvittavat investointipäätökset.

Toimintamallin yhtenä konkreettisena tavoitteena on lisäksi suunnittelutyön käynnistäminen ns. resurssiviisaan taloyhtiön tunnusmerkistön tai kriteeristön luomiseksi. Kriteeristöä voi verrata esimerkiksi toimistojen Green office -järjestelmään tai koulujen Vihreä lippu -järjestelmään. Tavoitteena on ymmärtää, miten resurssiviisas taloyhtiö eroaa keskivertotaloyhtiöstä esimerkiksi energian- ja vedenkulutuksen, jätemäärien, hiilidioksidipäästöjen tai kustannussäästöjen osalta ja miksi taloyhtiöiden kannattaa ylipäätään pyrkiä resurssiviisauteen.

Resurssiviisaan asumisen toimintamalli löytyy osoitteesta www.japary.fi/asuviisaasti

Lue lisää toteutetuista toimenpiteistä:

Aurinkopaneelit katolle keskellä pimeintä talvea?
Yksinkertainen keino säästää vettä - ja rahaa

Taloyhtiön yhteistilat lisäävät viihtyvyyttä ja asunnon arvoa
Uusi elämä kerrostalon kylmäkellarille
Ahaa-elämyksiä energiankulutuksesta
Hyvää tiivistä joulua - asiantuntija paljastaa ikkunoiden tiivistämisen salat

Kuva: Kuvitellen / Tiina Hoskari

Hankkeen toteuttaa JAPA ry

Lue lisää

Radio Jyväskylä 2.3.2015: Resurssiviisas taloyhtiö

ESS 25.2.2015: Taloyhtiöiden kerhohuoneet hyötykäyttöön - asukkaat keksivät kiinnostavia ideoita

Savon Sanomat 10.1.2015: Hylätyt kerhohuoneet parempaan käyttöön

Yle 13.10.2014: Resurssiviisaus säästää luonnonvaroja ja euroja

Keskisuomalainen 23.9.2014: Mahtava perustelu vei voiton – Kimppapyörä uuteen kotiin

Japa ry 5.9.2014: Tiivistäminen on taitolaji! Maksuton ikkunoiden ja ovien tiivistyskoulu asukkaille lokakuussa

Japa ry 31.3.2014: Resurssiviisaan asumisen pilottikohteet valittu Jyväskylässä

Yle 3.3.2014: Omenapuita pihalle ja vuotavat hanat kuriin - Jyväskylässä haetaan taloyhtiöitä ekotehokkuuspilottiin

Ota yhteyttä

Suosittelemme


Sisältövirtaa

Sitra.fi:stä Ulkoisista lähteistä
Artikkelit Matkalla kohti resurssiviisaampaa asumista

Hanke osoitti, että luonnonvarojen viisaampaan käyttöön ja päästöjen vähentämiseen on taloyhtiöissä paljon potentiaalia.

1 vuosi sitten kirjoittajalta Kati Kankainen

Blogit Aurinkopaneelit katolle keskellä pimeintä talvea? Katso kuvat!

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 20/24 Hämäränä talviaamuna Aatoksenkatu 6:n tornitalojen B-rapun viileälle vinttitasanteelle on kokoonnuttu jännittävissä merkeissä: talon katolle asennetut aurinkopaneelit kytketään valtakunnanverkkoon. Jokin on vialla. Aurinkopaneelit on nyt yhdistetty sähköverkkoon, mutta sähkövirta näyttää nollaa. Mittaria yrittävät ymmärtää...

2 vuotta sitten

Blogit Hyvää tiivistä joulua – asiantuntija paljastaa ikkunoiden tiivistämisen salat

Yrittäjä Matti Toikkanen Feeniks-saneerauksesta asentaa silikonitiivistettä terassinoveen Lyhdekatu 4:ssä. Se on yksi niistä neljästä taloyhtiöstä, joissa Mauri Laaksonen kävi tekemässä kiinteistökatselmusta ja antoi suosituksia tiivistämiseen. RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 17/24 - Kun morjestan ihmisiä, melkein sanon, että hyvää tiivistä päivää, ikkuna-asiantuntija ...

2 vuotta sitten

Blogit Yksinkertainen keino säästää vettä - ja rahaa

Aatoksenkatu 6:n taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Raimo Peltovuori on tyytyväinen uusiin vettä säästäviin suuttimiin. Kylpyhuoneen lavuaarin hanan maksimivirtaama on pienentynyt, mutta eroa ei käsipesutuntumalla huomaa. RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 15/24 Vettä säästävät suuttimet ovat erityisen mukava ekoteko, kun hanoista tulee Suomen kalleinta kaupunkivettä. ...

2 vuotta sitten

Tapahtuma Resurssiviisaan asumisen seminaari

Tule kuulemaan, mitä kaikkea resurssiviisaus voi taloyhtiössä käytännössä tarkoittaa ja mitä hyötyä siitä on. Luvassa on konkreettisia esimerkkejä ja ajankohtaista asiaa energian-, veden- ja resurssien käytöstä. Jyväskyläläisissä resurssiviisaan asumisen pilottitaloyhtiöissä saatiin aikaan muun muassa 75 % säästö valaistukseen kuluvassa energiassa ja 9 % pudotus...

2 vuotta sitten


Aiheita

2017 Sitra | käyttöehdot