archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Korvien kotitestaus voi vähentää vastaanottokäyntejä

Oulussa kokeillaan, vähentääkö lasten korvien kotimittaus vastaanottokäyntejä. Kokemukset ovat lupaavia.

Julkaistu

Helppokäyttöinen laite auttaa löytämään korvatulehduksen. Oulussa kokeillaan, vähentääkö lasten korvien kotimittaus vastaanottokäyntejä, ja kokemukset ovat lupaavia.

Neljävuotiaalla Emilialla on nuha, joten Tuija Turunen haluaa tarkistaa Otometrin avulla, ovatko tytön korvat kunnossa. Kuulakärkikynää muistuttava laite liitetään johdolla tietokoneeseen. Mittaus kertoo lapsen korvakäytävien tilanteen.

Tuija Turunen kirjautuu laitteen valmistajan sivustolle. Emilia istuu odottamassa, kun Tuija asettaa mittakärjen lapsen korvakäytävän suulle. Laite syöttää korvakäytävään pienen äänisignaalin ja rekisteröi, miten signaali heijastuu takaisin.

Hetken kuluttua tietokoneen näytöllä on Emilian oma keskussivu ja analyysin tulos: molemmat tärykalvot ovat kunnossa, korvatulehduksesta ei ole merkkejä.

Laite on perheessä tarpeen, sillä 2,5-vuotiaalla Ristolla on aika ajoin korvatulehduksia. Parhaillaankin on menossa antibioottikuuri.

”Korvatulehdus löytyi tämän laitteen avulla. Tulos oli punaisella eli se osoitti, että pojan tärykalvojen toiminta poikkesi normaalista. Näin tiesin viedä hänet terveysasemalle.”

300 laitetta lainaksi

Tuija Turunen on yksi testaaja Oulun kaupungin ja Sitran yhteishankkeessa, jossa perheet saavat kokeilla korvien kotimittausta Otometrilla. Hankkeen tarkoitus on selvittää, vähentääkö kotitestaus lasten käyntejä lääkärin ja hoitajan vastaanotoilla.

Keväällä 2014 alkaneessa ja kevääseen 2015 asti jatkuvassa kokeilussa laite annetaan lainaksi yhteensä 300 perheeseen.

Hankkeen ollessa kesken alustavat kokemukset viittaavat siihen, että mittaukset vähentävät tarvetta käydä vastaanotolla. Terveyskeskuslääkäri Satu Vavuli kertoo, että laitteen testaajiksi on ohjattu perheitä, joiden lapsilla on usein korvatulehduksia.

”Vastaanotollani ei ole käynyt yhtään sellaista perhettä, joissa korvamittari on käytössä, muita korvakipuisia lapsia on.”

Terveydenhoitaja Arja Junnonaho kertoo, että marraskuuhun 2014 mennessä kokeiltavaksi on jaettu noin 90 laitetta Kiimingin, Ylikiimingin ja Yli-Iin terveysasemilta. Junnonaho luovuttaa laitteen ja opastaa perheet sen käyttöön.

”Perheet ovat ottaneet korvamittarin mielellään kokeiltavaksi. Teknisten laitteiden ja tietotekniikan käyttö on monelle arkea.”

Lapsen korvakipu yleistä

Korvaongelmien vuoksi lapsia käytetään vastaanotoilla usein, sillä lapsen kipu ymmärrettävästi huolestuttaa vanhempia. Kahteen ikävuoteen mennessä lapsista noin 70 prosenttia on sairastanut ainakin yhden välikorvantulehduksen.

Usein vastaanotolle lähdetään ihan varmuuden vuoksi, minkä Tuija Turunenkin vahvistaa.

”Ilman Otometriä olisin nuhakuumeen tullessa helposti käyttänyt Ristoa korvien tarkistuksessa,  koska hän ei valita korvien kipua. Ehkä 2–3 käyntiä on jäänyt nyt tekemättä.”

Oulussa tehdään lapsen korvakivun takia noin 10 000 lääkärikäyntiä vuodessa. Jos mittalaitteen käyttö vähentäisi käynneistä esimerkiksi 30 prosenttia, kaupungissa vapautuisi jo tällä yhden lääkärin työpanos muuhun.

Käypä hoito -suosituksen mukaan korvatulehduksen ensisijainen hoito on kipulääke, ja antibiootin määrääminen vaatii riittävän varman diagnoosin. Satu Vavuli muistuttaa, että moni korvatulehdus paranee itsestään.

”Olemme tarkkoja, ettemme määrä antibioottia turhaan. Perhe voi hyvin seurata lapsen tilannetta kotona pari päivää ja hoitaa oireita kipulääkkeillä.”

Vihreä, keltainen ja punainen tulos

Otometrin toiminta perustuu äänisignaaliin. Jos lapsella on välikorvan tulehdus, korvakäytävän akustiikka muuttuu välikorvaan kertyneen nesteen ja eritteen takia. Silloin myös takaisin heijastuva äänisignaali on erilainen kuin terveessä korvassa. 

Mittaustulos on helppo lukea tietokoneen näytöltä, jonne tallentuvat myös aiempien mittausten tulokset. Tulos kerrotaan taustavärin avulla.

Tärykalvot ovat kunnossa, kun mittaustuloksesta kertovat täplät ovat näytön vihreällä alueella. Jos tulos olisi näytön keltaisella alueella, tärykalvon toiminta olisi lievästi heikentynyt. Punaisella alueella oleva tulos viittaa selvään poikkeamaan: tällöin lapsella on usein myös korvakipua.

”Laite ei analysoi, jos korvissa on paljon vaikkua. Virheellinen tulos tulee, jos korvissa on tuubit, mutta muuten tuloksiin voi luottaa”, Satu Vavuli kertoo.

Otometri Oy:n toimitusjohtaja Manne Hannula sanoo, että laite on ollut markkinoilla vuodesta 2010. Tuotteen kehityksen taustalla on kliininen tutkimus Oulun yliopistollisen sairaalan korvaklinikalla.

”Kuluttajien joukossa laite ei ole vielä kovin tunnettu, mutta lasten korvaongelmien yleisyyden takia uskon sille olevan tarvetta.”

Hannulan mielestä korvien kotitutkimusta voidaan verrata vaikkapa verenpaineen mittaukseen: vuosikymmeniä sitten mittareita oli vain ammattilaisilla, nyt kotimittaus on arkipäivää.

Teksti: Pirkko Koivu

Mistä on kyse?