archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Sitra ja Jyväskylän kaupunki valitsivat 15 resurssiviisasta ideaa

Sitra ja Jyväskylän kaupunki ovat valinneet keväällä järjestetyn ideahaun 210 idean joukosta 15 resurssiviisasta ideaa, jotka jalostetaan kokeiluiksi tämän vuoden aikana.

Julkaistu

Kokeiluissa pyritään esimerkiksi vähentämään ruokahävikkiä, tehostamaan tilankäyttöä ja korjaamaan vanhoja tavaroita.

Sitra ja Jyväskylän kaupunki ovat valinneet keväällä järjestetyn ideahaun 210 idean joukosta 15 resurssiviisasta ideaa, jotka jalostetaan Jyväskylässä tämän vuoden aikana toteutettaviksi kokeiluiksi. 2-4 viikkoa kestävien kokeilujen tarkoitus on löytää tapoja vähentää luonnonvarojen kulutusta, edistää kestäviä elämäntapoja ja lisätä hyvinvointia.

Kokeilujen pohjaksi valittujen ideoiden joukossa on muun muassa Kylän Kattauksen idea ruokahävikin vähentämiseksi: kokeilun puitteissa Kylän Kattaus tarjoaa Keljon palvelutalon lounaalta ylijäänyttä ruokaa edullisesti alueen asukkaille ja palvelutalon vierailijoille. Kokeilusta on jo saatu myönteisiä kokemuksia.

”Aikaisemmin meidän oli pakko laittaa tähteeksi jäänyt lämmin ruoka biojätteeseen, koska ruuan jäähdyttäminen, edelleen myyminen ja uudelleenkäyttö on lain mukaan kiellettyä. Kokeilun aikana biojätteen määrä on vähentynyt selvästi, ja mikä tärkeintä, ruualle on ollut kysyntää. Jos vastaava toiminta laajentuisi kaikkiin palvelutaloihin ympäri Jyväskylää, voisimme vähentää ruokahävikkiä jopa yli 13 000 aterian verran vuodessa. Kouluilla vastaava tähderuokatarjoilu vähentäisi biojätettä kaatopaikoilla noin 20 000 annoksella”, sanoo palvelupäällikkö Paula Puikkonen.

Kylän Kattauksen kokeilu osoittaa, että vaikka itse kokeilu olisikin pieni, laajentuessaan sen vaikutukset voivat olla mittavat. Muita valittuja ideoita ovat esimerkiksi tavaroiden elinikää pidentävä Korjaustori, tanssisali Lutakon resurssiviisas käyttö eli tilojen yhteiskäyttö muiden toimijoiden kanssa, maa-ainesten siirtoa ja käyttöä tehostava Jyväskylän seudun massainfo-palvelu ja tiedonjakamiseen keskittyvä Resurssitehokkuuden myytinmurtajat. Ideoiden valinnan kriteerit olivat resurssiviisaus, alueellinen uutuusarvo, vaikuttavuus sekä toteutuskelpoisuus. Valinta kohdistettiin siten, että kokeiluihin saatiin mukaan niin ruokaan, liikenteeseen, energiaan, veteen kuin jätteeseen liittyviä ideoita.

”Loistavia ideoita tuli niin paljon, että valinta oli todella vaikea. Haluaisin tässä kiittää kaikkia ideahakuun osallistuneita: kaikki me voimme olla muutosagentteja ja tehdä ideoista totta, vaikka ne eivät tällä kertaa kaikki mahtuneetkaan kokeilujen joukkoon”, sanoo johtava asiantuntija Johanna Kirkinen Sitrasta.

Jatkotyöstöön valitut 15 ideaa ovat seuraavat:

• Resurssitehokkuuden myytinmurtajat (toteuttaja Motiva Services Oy)
• Ruokahävikin vähentäminen (toteuttaja Kylän Kattaus)
• Jyväskylän seudun massainfo -paikkatietopalvelu (alustava toteuttaja Jyväskylän kaupunki)
• Korjaustori (alustava toteuttaja Toivolan Vanha Piha)
• Klubitila kaikille! – Tanssisali Lutakon resurssiviisas käyttö (alustava toteuttaja Jelmu ry)
• Kokeile edes kerran -joukkoliikennekokeilu
• Könkkölästä Jyväskylän Green Care -toimintaympäristö
• Lyhyiden automatkojen vähentämiskampanja
• Lähiruokataksi
• Nuoret ekoagentit
• Säästä vettä – voita aurinkokeräimet
• Postista monipalvelija
• Reaaliaikaisen ja energiansäästöön kannustavan sähkönkulutustiedon tarjoaminen kotitalouksille
• Resurssitehokkuuskisa Jyvässeudun urheiluseurojen välille
• Tehokas taloyhtiö

Ideoita ei toteuteta sellaisenaan vaan niitä työstetään yhdessä Sitran ja Jyväskylän kaupungin kanssa eteenpäin kokeiluiksi, ja niitä voidaan myös yhdistää toisiin ideoihin.

Kokeilut ovat osa Sitran ja Jyväskylän kaupungin Kohti resurssiviisautta -hanketta, jonka tavoitteena on luoda luonnonvaroja säästävä ja kestäviä elämäntapoja mahdollistava alueellinen toimintamalli. Kokeilujen valinnassa arvokasta paikallistuntemusta tarjosi hankkeen 30-henkinen työryhmä, jossa on monipuolisesti edustettuina Jyväskylän alueen yrityksiä, järjestöjä ja julkishallinnon toimijoita.

Kesällä Jyväskylässä toteutetaan myös uudenlaista yrittäjyyttä ja työllistämisen mallia kehittävän The Pop-up Companyn liiketoimintapilotti, jonka avulla esimerkiksi nuoret ja työttömät voivat kokeilla yrittäjäksi ryhtymistä ilman suurta taloudellista riskiä ja yrityksen perustamiseen liittyviä kustannuksia. Moni aloittavista yrittäjistä on ottanut resurssiviisauden liiketoimintansa lähtökohdaksi, kuten rikkinäisten tavaroiden varaosamyynti Rikki.fi ja villiyrttien ja -kasvien kaupallistamiseen tähtäävä villiruokayritys.

Lisätietoja:

Johanna Kirkinen, Johtava asiantuntija, ekologinen kestävyys, Sitra, p. 040 1867 107

Timo Rusanen, kehitysjohtaja, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 1573

Paula Puikkonen, palvelupäällikkö, Kylän kattaus, p. 050 523 7720

Kari Aalto, perustaja, The Pop-up Company, p. 040 861 9344

www.sitra.fi/resurssiviisaus

Resurssiviisaat kokeilut -hankesivu

Mistä on kyse?