archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Nokkapokkaa Titanicin kannella

Yritysmaailma ja julkishallinto eivät voi olla törmäyskurssilla.

Julkaistu

”Meillä ei ole varaa hautautua poteroihin”, kirjoittavat Tekesin pääjohtaja Pekka Soini, Sitran yliasiamies Mikko Kosonen ja VTT Oy:n pääjohtaja Erkki K.M. Leppävuori Talouselämän viimeisimmässä numerossa.

”Suomen talouden näkymät eivät ole kesän kuluessa muuttuneet yhtään kirkkaammiksi. Talouden rakenteellisten ongelmien ratkaiseminen ei ole sekään ottanut konkreettisia askelia eteenpäin. Keskustelu kilpailukyvyn parantamisesta pyörii sinänsä hyvin tärkeissä työvoimakustannuksissa. Ne muodostavat kuitenkin vain osan kilpailukykyongelmistamme”, kolmikko kirjoittaa.

”Keskustelu yritysten ja julkisen sektorin rooleista uuden liiketoiminnan rakentamisessa kärjistyy meillä helposti kotimaiseksi nokitteluksi. Toisessa ääripäässä vaikeuksien aiheuttajana nähdään taitamaton yritysjohto, toisessa taas yritystoimintaa hankaloittava ja kankea julkishallinto. Todelliset kilpailijat löytyvät kuitenkin Suomen rajojen ulkopuolelta.”

Toimivat liiketoimintaekosysteemit vetävät yrityksiä puoleensa

Muun muassa Yhdysvalloissa ja Kiinassa tehdään aktiivista yhteistyötä yritysten ja julkisen sektorin välillä uuden liiketoiminnan kehittämiseksi. Ei ole mitään syystä, miksei Suomessakin voisi hyödyntää tätä lähestymistapaa.

”Maat kilpailevat keskenään houkuttelemalla yrityksiä erilaisin keinoin. Hyvin toimivat liiketoiminnan ekosysteemit vetävät yrityksiä puoleensa. Ekosysteemeissä yritysten menestykseen vaikuttavat niiden omien kilpailuetujen ohella yhteistyökumppanien ja sijaintipaikkojen tarjoamat kilpailuedut, kuten huippuosaaminen, helppo kokeiluympäristö ja innovaatiorahoitus”, kolmikko jatkaa.

”Yritysten, yliopistojen ja muiden tutkimusorganisaatioiden yhteistyön lisäksi tarvitsemme tulevaisuudessa yhä monimuotoisempaa yhteistyötä eri toimijoiden välille. Uudet liiketoimintaekosysteemin rakentaminen on pitkäjänteinen yhteistyö- ja vuorovaikutusprosessi.”

Tämä vaatii paljon myös julkishallinnolta: valittuihin painopisteisiin pitää olla valmiita sitoutumaan ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia pitää aktiivisesti tunnistaa. Julkiset hankinnat ja sääntely voidaan ohjata tukemaan näiden uusien liiketoimintaekosysteemien syntyä. Näin syntyy pohja yllättävillekin innovaatioille.

”Meillä ei ole varaa hautautua poteroihin, vaan uutta yhteistyötä pitää lähteä rohkeasti ja ripeästi rakentamaan kokeilujen kautta.”

Lue koko artikkeli Talouselämän viimeisimmässä numerossa (30/2015).

Mistä on kyse?