Kuva: Minna Hemmilä, Sitra

Julkaistu 25.06.2019

Hyvinvointidata avuksi varusmiesten kuntotalkoisiin

Varusmiesten ja reservin liikunta- ja hyvinvointidataa hyödynnetään Puolustusvoimien, Suunnon ja Tiedon pilotissa, joka on osa Sitran reilun datatalouden IHAN-hanketta.
Kirjoittaja
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra
Kirsi Suomalainen vastaa Hyvinvoinnin palveluoperaattorin, Kestävän talouspolitiikkakoulutuksen ja Työelämäpalkinnon viestinnästä. Työlistalla ovat myös Tajua Mut! -toimintamalli lasten ja nuorten kanssa tehtävään yhteistyöhön, digitaalinen palvelutori ja LATU-toimintamalli työyhteisön kehittämiseen.

Varusmiesten fyysinen kunto on ollut laskusuunnassa viime aikoina. Tämä on merkittävä yhteiskunnallinen haaste sekä maanpuolustuksen että yksilön näkökulmasta.

Puolustusvoimat, Tieto ja Suunto pyrkivät vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla asepalveluksessa oleville liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää mittaustietoa sekä samalla yksilölle mahdollisuuden itse seurata ja kehittää kuntoaan. Hankkeessa kerätään ja käytetään yksilöiden mittaamaa dataa sekä hyvinvointiin ja käyttäytymiseen liittyvää tietoa.

Hankkeessa toteutettava data-alusta tarjoaa turvallisen paikan varusmiehen suoritukseen vaikuttavien tietojen keräämiseen. Tiedon jakaminen Puolustusvoimien käyttöön perustuu varusmiehen antamaan lupaan – ketään ei tarkkailla salaa, ja asevelvollinen voi pyytää poistamaan hänestä kerätyn tiedon. Osallistuminen pilottiin on vapaaehtoista.

Hankkeessa kehitettävä hyvinvointidatan luvittamisen ja hyödyntämisen mallia voidaan soveltaa monilla eri osa-alueilla, kuten terveydenhuollossa, työhyvinvoinnissa ja peruskouluissa.

”Puolustusvoimien hanke osoittaa, että tarvetta reilulle datataloudelle löytyy yhteiskunnan joka sektorilta. Odotamme tuloksia mielenkiinnolla ja toivomme, että pilotti laajenee tulevaisuudessa osaksi jokaisen varusmiehen koulutusta”, toteaa Markus Kalliola Sitrasta.

Yhteistyöhanke on yksi Sitran reilun datatalouden IHAN-piloteista. Puolustusvoimien, Suunnon ja Tiedon pilottiprojekti käynnistyi keväällä 2019 ja jatkuu noin vuoden.

Lue lisää Puolustusvoimien tiedotteesta (25.6.2019) ja Ruotuväki-lehden uutisesta (10.1.2020).

Ota yhteyttä
Johtava asiantuntija, IHAN- Ihmislähtöien datatalous, Sitra

+358 (294) 618 432

markus.kalliola@sitra.fi

Mistä on kyse?