Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Hyvinvointidata avuksi varusmiesten kuntotalkoisiin

Varusmiesten ja reservin liikunta- ja hyvinvointidataa hyödynnetään Puolustusvoimien, Suunnon ja Tiedon pilotissa, joka on osa Sitran reilun datatalouden IHAN-hanketta.

Kirjoittaja

Kirsi Suomalainen

Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet

Julkaistu

Varusmiesten fyysinen kunto on ollut laskusuunnassa viime aikoina. Tämä on merkittävä yhteiskunnallinen haaste sekä maanpuolustuksen että yksilön näkökulmasta.

Puolustusvoimat, Tieto ja Suunto pyrkivät vastaamaan tähän haasteeseen tarjoamalla asepalveluksessa oleville liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvää mittaustietoa sekä samalla yksilölle mahdollisuuden itse seurata ja kehittää kuntoaan. Hankkeessa kerätään ja käytetään yksilöiden mittaamaa dataa sekä hyvinvointiin ja käyttäytymiseen liittyvää tietoa.

Hankkeessa toteutettava data-alusta tarjoaa turvallisen paikan varusmiehen suoritukseen vaikuttavien tietojen keräämiseen. Tiedon jakaminen Puolustusvoimien käyttöön perustuu varusmiehen antamaan lupaan – ketään ei tarkkailla salaa, ja asevelvollinen voi pyytää poistamaan hänestä kerätyn tiedon. Osallistuminen pilottiin on vapaaehtoista.

Hankkeessa kehitettävä hyvinvointidatan luvittamisen ja hyödyntämisen mallia voidaan soveltaa monilla eri osa-alueilla, kuten terveydenhuollossa, työhyvinvoinnissa ja peruskouluissa.

”Puolustusvoimien hanke osoittaa, että tarvetta reilulle datataloudelle löytyy yhteiskunnan joka sektorilta. Odotamme tuloksia mielenkiinnolla ja toivomme, että pilotti laajenee tulevaisuudessa osaksi jokaisen varusmiehen koulutusta”, toteaa Markus Kalliola Sitrasta.

Yhteistyöhanke on yksi Sitran reilun datatalouden IHAN-piloteista. Puolustusvoimien, Suunnon ja Tiedon pilottiprojekti käynnistyi keväällä 2019 ja jatkuu noin vuoden.

Lue lisää Puolustusvoimien tiedotteesta (25.6.2019) ja Ruotuväki-lehden uutisesta (10.1.2020).

Mistä on kyse?