Poiminnat
Arvioitu lukuaika 1 min

Kuntaverkoston blogi: Kuinka hyödyntää verkon voimaa osallistamisessa?

Kuntademokratiaverkoston blogissa pohditaan mahdollisuuksia ohjata verkossa käytettyä aikaa osallisuuden rakentamiseen.

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Puolet ihmiskunnasta on jo internetin piirissä ja seuraava miljardi verkonkäyttäjää odottelee sen ovella. Internetin voikin sanoa olevan maailman suurin ihmiskoe, joka paljastaa sen, mihin ihmiset oikeasti ovat valmiita käyttämään aikaansa ja suuntamaan tarmonsa.

Vuosien varrella internetiin ja sosiaaliseen mediaan asetettuihin toiveisiin suhteutettuna edellä mainitun ihmiskokeen tulokset eivät ole kovin mairittelevia. Tähän astisen perusteella ihmiskunta etsii verkosto ennen kaikkea yhteyttä toisiin ihmisiin, viihdykettä ja kiihoketta joutohetkiin ja pelejä pelattavaksi.

Pohdin Kuntademokratiaverkoston blogin kirjoituksessani, olisiko nämä internetin käyttövoimat – yhteyden etsiminen muihin ja palkitsevan tekemisen etsiminen – mahdollista valjastaa uuden rakentamiseen ja osallisuuden edistämiseen esimerkiksi kunnissa.

Maailmaa nopeasti muuttavat megatrendit, kuten teknologian sulautuminen kaikkeen ja verkostomaisen vallan kasvu, tekevät uusien, vaikka vähän villimpienkin, ratkaisujen löytämisestä kansanvallan toimivuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää.

Uusia osallistamisen tapoja etsitään alkaneen vuoden aikana myös Sitran järjestämissä Sivullisesta osalliseksi -työpajoissa. Ne on tarkoitettu kaikille kehittämisestä, osallisuudesta ja tulevaisuudesta kiinnostuneille kuntatoimijoille. Tutustu työpajoihin tarkemmin Sivullisesta osalliseksi -työpajojen verkkosivuilla ja lue koko blogikirjoitus Kuntaliiton koordinoiman Kuntademokratiaverkoston blogista.

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?