archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kysymyksiä ja vastauksia Sitran selvityksestä

Sitran Gaia Consultingilla teettämä selvitys Miten Suomi selviää yli 4 astetta lämpimämmässä maailmassa? julkaistiin perjantaina 13. joulukuuta, ja se on herättänyt paljon keskustelua. Tässä muutamia usein kysyttyjä kysymyksiä ja Sitran vastauksia liittyen selvitykseen.

Julkaistu

Miksi Sitra on tilannut tällaisen ilmastonmuutoksen pahimpaan ennusteeseen pohjaavan skenaarioselvityksen Suomesta?

Skenaario perustuu hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin pessimistisimpään päästöskenaarioon mutta pyrkii olemaan neutraali kuvaus skenaarion mahdollisista seurauksista Suomessa.

Tämä on yksi tapa tarkastella ilmaston lämpenemisestä aiheutuvia uhkia. Olemme puhuneet ilmastonmuutoksesta mahdollisuutena, liiketoiminnan kiihdyttäjänä ja joissakin tapauksissa myönteisenäkin asiana vuosikausia, mutta se ei tunnu saavan aikaan keskustelua – saati oikeita toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Meidän pitää myös uskaltaa visioida niitä asioita, joita saattaa tapahtua, jos päästöt jatkavat kasvuaan nykytahtia.

Miksi Sitra haluaa muistuttaa ilmaston lämpenemisestä aiheutuvista riskeistä?

Ilmaston lämpeneminen ja luonnonvarojen niukkeneminen ovat suurimpia kansainvälisiä muutosvoimia, kun katsotaan pitkälle tulevaisuuteen. Sitra on tulevaisuusorganisaatio, ja meidän pitää uskaltaa katsoa eteenpäin, vaikka kaikki siihen liittyvät asiat eivät olisi positiivisia. Tämä on yksi mahdollinen tulevaisuusskenaario, jonka toteutumisesta ei ole varmuutta. Tietysti toivomme, että päästöjä saadaan rajoitetuksi ja vuosi 2080 näyttää aivan toisenlaiselta: cleantech-bisnes kukoistaa, teollisuus on kestävällä pohjalla, liikutaan sähköautoilla, julkiset palvelut ovat nykyistä paremmat ja tasa-arvoisemmat, ihmiset nykyistä terveempiä ja niin edelleen…

Miksi haluatte pelotella ihmisiä?

Emme halua pelotella, vaan nostaa ilmastonmuutosaihetta julkiseen keskusteluun ja herätellä myös päättäjiä siihen, että jos emme todella saa aikaan isoja päästövähennyksiä, meillä on edessä isoja, radikaaleja muutoksia, jotka ovat pääosin aika synkeitä. Nämä päätelmät kuulostavat ikäviltä, mutta tämän raportin tarkoituksena onkin havahduttaa ajattelemaan, mitä voi tapahtua globaalisti ja erityisesti Suomessa, jos emme ryhdy päättäväisesti muuttaman nykyistä kehityslinjaa ja toteuttamaan ilmastonmuutosta hillitseviä toimia.

Onko tämä Sitran visio tulevaisuudesta?

Ei. Meidän visiomme on, että Suomi ja koko maailma toteuttavat kunnolliset päästövähennykset, joilla ilmastonmuutosta saadaan hillittyä niin, ettei pahin vaihtoehto toteudu ja pysymme ns. 2 asteen lämpenemisen skenaariossa – jonka senkään seurauksista emme voi olla varmoja.

Mihin tieto pohjautuu?

Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n esittämän skenaarioon, jossa on laskettu, miten paljon maapallon ilmasto lämpenee, jos päästöt kasvavat nykytahtia. Kyseessä on yksi mahdollinen tulevaisuuden ennuste, pienimuotoinen esiselvitys ja keskustelun herättäjä – syvällisemmälle selvitystyölle on ehdottomasti tarvetta.

Mistä on kyse?