Video
Arvioitu lukuaika 2 min

Millaiseksi ilmasto muuttuu?

Simonkylän koulun ysiluokkalaiset pohtivat ilmastonmuutoksesta koituvia skenaarioita videon muodossa. Syntyi tulevaisuusuutinen.

Julkaistu

Miten ysiluokkalaiset näkevät ilmastonmuutoksen vaikuttavan Suomeen? Mitä nuoret ovat valmiita tekemään paremman ilmaston puolesta? Katso video!

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Tulevaisuuden utopioiden ympärille rakennettu Heurekan Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttely valottaa tulevaisuuden maailmaa eri aihepiirien kautta. Yksi aiheista on ilmasto, josta Simonkylän koulun ysiluokkalaiset toteuttivat kuvitteellisen tulevaisuuden uutisen. Uutisessa kerrotaan Suomesta, jossa saimaannorppakanta hupenee ja ilmastopakolaisuus herättää mielipiteitä.

Koululaisten tekemä Tulevaisuuden uutiset -video esitettiin MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelman yhteydessä 6.6.2018. Videosta heränneitä ajatuksia puitiin studiokeskustelussa, johon osallistuivat Ilmatieteen laitoksen ilmastotutkimuksen toimialajohtaja Hannele Korhonen, Simonkylän koulun ysiluokkalaiset Laura-Lotta Kauneela ja Veeti Katainen sekä Sitran Nuppu Stenros.

Nuoret esittivät kiperiä kysymyksiä liittyen niin ilmaston suurimpiin saastuttajiin, ilmaston lämpenemisen vaikutuksiin sekä politiikan rooliin ilmastonmuutoksen hidastamisessa. Korhosen mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa Suomessa erityisesti talviin, joista tulee entistä lämpimämpiä ja sateisempia. Studiokeskustelusta selviää, millaisia konkreettisia tekoja nuoret on ovat valmiita tekemään maapallon pelastamiseksi.

Mikä tulevaisuuden uutiset?

Tulevaisuuden uutiset -sarja on osa Sitran ja Heurekan yhteiseen Seitsemän sisarusta tulevaisuudesta -näyttelyyn liittyvää koululaisyhteistyötä. Koululaisryhmät ovat itse ideoineet, käsikirjoittaneet ja toteuttaneet kevään aikana tulevaisuuden uutisia, jotka esitetään nyt seitsemänä peräkkäisenä keskiviikkona Huomenta Suomen yhteydessä ja julkaistaan sen jälkeen Sitran verkkosivuilla. Tulevaisuuden uutisten teemat liittyvät näyttelyn teemoihin: ilmaston lisäksi asumiseen, ruokaan, liikkumiseen, työhön ja arvoihin.

Mistä on kyse?