Podcast
Arvioitu lukuaika 2 min

Miten voin edistää systeemistä muutosta?

Aikamme pirulliset ongelmat haastavat hahmottamaan isoja kokonaisuuksia ja huomioimaan pieniä yksityiskohtia samanaikaisesti. Vaan mistä aloittaa, jos pitäisi suunnitella yhteiskunta puhtaalta pöydältä?

Kirjoittaja

Jukka Vahti

Projektijohtaja, Digitaalinen valta ja demokratia

Julkaistu

Play

“Systems Change, not climate change”.

Sitaatti ilmastoaktivisti Greta Thunbergiltä tiivistää mainiosti aikamme suurimpien haasteiden – ja niiden ratkaisujen – luonteen.

Siihen myös tiivistyy jotain siitä, miten Sitra Lab pyrkii auttamaan suomalaista yhteiskuntaa: löytämään ratkaisuja tämänkaltaisiin ongelmiin ja parantamaan yksilöiden ja organisaatioiden osaamista ja muutoskyvykkyyttä.

Sitra Lab on paikka näkijöille ja tekijöille, jotka haluavat ratkaista pirullisia ongelmia ja rakentaa yhteiskunnallista muutosta.

Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 17. jaksossa puhutaan yhteiskunnallisista innovaatioista, kestävästä kehityksestä ja YK:n kehitysohjelma UNDP:n uudesta Accelerator Labs -verkostosta, joka lanseerattiin aiemmin tänä vuonna.

Tässä jaksossa etsimme vastausta kysymykseen ”miten minä voin edistää systeemistä muutosta?” Jakso on englanninkielinen.

Rytminmuutos tarvitaan, jotta tavoitteet eivät karkaa

UNDP Accelerator Labs määrittelee itsensä ”maailman suurimmaksi oppimisverkostoksi” ja pyrkii ratkomaan aikamme suurimpia ongelmia, kuten hallitsematonta kaupungistumista, ilmastonmuutosta, ilmaisunvapauden kysymyksiä big datan ja massavalvonnan aikana sekä työttömyyttä ja eriarvoisuutta tekoälyn aikakaudella.

”Vain harvoilla organisaatioilla on valmiina ratkaisuja, jotka voivat vastata näiden nousevien riskien vauhtiin ja monimutkaisuuteen”, kirjoittivat UNDP:n Milica Begovic ja Kal Joffres artikkelissaan Medium.com:issa.

Tämän tulevaisuuspodcastin jakson vieraana on YK:n strategia- ja suunnitteluosaston vanhempi neuvonantaja Joseph D´Cruz.

UNDP:n Accelerator Labs -verkosto toimii yli 60 maassa. Verkoston tavoitteena on pienentää epäsuhtaa kansainvälisen kehitystyön toimintatapojen ja maailman ympäristö- ja sosiaalisten ongelmien kiihtyvän pahenemisen välillä.

”Emme tahdo pysyä vauhdissa mukana, joten muutamme pelisuunnitelmaamme”, D´Cruz kirjoittaa Sitra Labin kansainväliseen blogisarjaan kuuluvassa kirjoituksessaan.

Jakson aluksi Sitra Labin Mikael Seppälä ja Salla Nurminen kertovat, millaiset taidot korostuvat tulevaisuudessa ja miten systeemistä muutosta voidaan edistää yhteiskunnallisten innovaatioiden avulla. Jakson juontaa Sitran Jukka Vahti.

Lue lisää tulevaisuuspodcastista täältä.

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Sitran Hyvää huomista -tulevaisuuspodcast kertoo, mihin olemme menossa ja miten voimme vaikuttaa huomisen maailmaan jo tänään.

Podcastin uudet jaksot sekä aiheita taustoittavat artikkelit löydät osoitteesta www.sitra.fi/tulevaisuuspodcast. Voit tilata ja kuunnella podcastia myös Spotifyssa ja Apple Podcasteissa, mistä se löytyy mm. hakusanoilla ”hyvää huomista”.

Twitteristä meidät löytää hastagilla #tulevaisuuspodcast

Tervetuloa tilaamaan podcast, kommentoimaan, kysymään ja keskustelemaan! (Otamme mieluusti vastaan palautetta myös sähköpostiosoitteessa tulevaisuuspodcast@sitra.fi)

Ota yhteyttä

Mistä on kyse?