archived
Arvioitu lukuaika 4 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Petri Räsänen: Kasvuyrityksiä vauhdilla ja ilman hautomista

Kasvuyrityksiä ei synny Suomeen vain hitaasti hautomalla. Tarvitaan nopeutta ja aikaisempaa suurempi määrä yritysideoita, jotta on paremmin varaa erotella kasvavat kultajyvät akanoista. Kun Suomeen syntyy nykyisin vain muutama kasvuyritys vuosittain, tuottaa uuden ajan yrityshautomo Protomo niitä kymmenen vuoden päästä jo kymmeniä joka vuosi.

Julkaistu

Kasvuyrityksiä ei synny Suomeen vain hitaasti hautomalla. Tarvitaan nopeutta ja aikaisempaa suurempi määrä yritysideoita, jotta on paremmin varaa erotella kasvavat kultajyvät akanoista. Kun Suomeen syntyy nykyisin vain muutama kasvuyritys vuosittain, tuottaa uuden ajan yrityshautomo Protomo niitä kymmenen vuoden päästä jo kymmeniä joka vuosi.  

– Protomo on yhteisöllinen työtila uutta yritystoimintaa valmisteleville ihmisille. Tarjoamme kasvuyrittäjille puoli vuotta selvitysaikaa selvittää liikeideansa ja tiiminsä toimivuuden testaamiseen. Niinpä voimme ottaa vastaan huomattavasti enemmän ihmisiä ja liikeideoita, kuin perinteiset hautomot. Meillä on toimintaa Jyväskylässä, Tampereella, Salossa, Turussa, Espoossa ja Kouvolassa. Vuoden 2011 aikana avataan vielä kaksi Protomoa Suomeen, kertoo Protomo-toiminnan perustaja ja kansallinen koordinaattori Petri Räsänen.   

Suoraa toimintaa ja yhteisöllisyyttä   

– Suomessa on maailman sivu tehty lukematon määrä selvityksiä ja suunnitelmia innovaatiotoiminnan kehittämisestä. Innovaatiot eivät synny instituutioissa vaan ihmisten yhteistoiminnassa. Me päätimmekin unohtaa julkilausumat ja ryhdyimme suoraan toimintaan: Protomossa on matala kynnys ylitettävänä, tukea saatavilla sekä asiantuntijoilta että muilta yrittäjiltä, yhteisöllisyyttä, ketteryyttä, avoimuutta ja konkretiaa, sanoo Räsänen.  

Protomo on yli 700 hengen yhteisö, joka on syksyn 2009 jälkeen jalostanut jo yli 200 yritysideaa. Näistä noin 100 on muuttunut todellisuudeksi ja yli 40 uutta yritystä on nähnyt päivän valon. Uusia työpaikkoja on syntynyt yli 100 ja yritykset ovat saaneet rahoitusta reilulla 2,5 miljoonalla  eurolla. Hankkeen päärahoittajat ovat ELY-keskukset ja kaupungit. Myös Sitra on osallistunut hankkeen suunnitteluun ja rahoitukseen.   

Jyväskylän lamalääkkeestä valtakunnalliseksi toiminnaksi   

– Protomon taustalla on opiskelijoille kehitetty palvelu, jossa tarjotaan opintojensa keskivaiheessa oleville ihmisille mahdollisuutta kokeilla siipiään innovaattoreina. Tästä Demola-palvelusta pitivät niin opiskelijat kuin yhteistyöyrityksemmekin, joten päätimme laajentaa toimintaa. Syntyi ”aikuisten Demola”, eli yrityideoiden prototyyppien testauspaikka Protomo.  

– Vuosien 2008-2009 talousnotkahdus ja Nokian toiminnan lopettaminen Jyväskylässä tekivät Protomosta myös lamalääkkeen. Ministeriöt ja Jyväskylän kaupunki eivät perustaneetkaan komiteaa miettimään ratkaisua ongelmaan vaan siirtyivät suoraan tekoihin. Hyvä kello kuului kauas, joten Jyväskylän jälkeen toiminta alkoi myös Tampereella ja Salossa, sanoo Räsänen.   

Ei mitään nörttipajoja – asenne ja idea ratkaisevat   

– Yhteydenotto on mutkatonta. Tulet vain käymään paikan päällä ja juttelet luottamuksellisesti Protomon paikallisen vetäjän kanssa. Jos yhteisöllinen ja avoin ympäristö tuntuu sopivan sinulle, niin teemme yhteistyösopimuksen kanssasi.  

– Autamme sinua yhteistyökumppanien etsimisessä, tiimin rakentamisessa, asiakasrajapinnan selvittämisessä sekä liiketoiminnan suunnittelussa. Käytettävissäsi on työpiste, kehitystyökaluja ja ohjelmistoja, palvelintilaa sekä nopeat nettiyhteydet. Sinulle Protomossa toimiminen ei maksa mitään.  

– Monet arvelevat, että Protomot ovat vain nuorille ict-nörteille tarkoitettuja paikkoja, mutta se ei pidä paikkaansa. Tietoteknologia on nykyisin osa kaikkien yritysten toimintaa. Meitä kiinnostaa nimenomaan ict:n soveltaminen eri toimialoilla. Ikähaitariakin löytyy, eli vanhin yrittäjämme on ollut yli 60-vuotias ja nuorin vasta parikymppinen. Asenne ja idea tässä ratkaisevat, ei ikä, painottaa Räsänen.   

2010-luvun YYA:ta ilman pönötystä   

– Piilaakson menestys todistaa hyvin sen, kuinka hyvin avoin vuorovaikutus ja mahdollisuuksien tarjoaminen toimivat uusien asioiden ja yritysideoiden kehittämisessä. Keskusjohtoisuus ja tiukka valvonta synnyttävät sen sijaan vain ongelmia.  

– Uskon, että Protomot voivat synnyttää Suomeen kokonaan uusia ekosysteemejä. Monelta eri alalta ja taustasta tulevat ihmiset keksivät uusia asioita ja toimintatapoja. Virallisten kauppadelegaatioiden aika alkaa olla ohi ja uusien epävirallisten yhteyksien aika alkamassa. Voidaan oikeastaan puhua 2010-luvun sekä rajat että toimialat ylittävästä YYA-toiminnasta, josta puuttuvat kokonaan pönötys ja virallisuus.  

– Pidetään ovet auki maailmaan ja otetaan vastaan vaikutteita muualta. Sitä kautta pääsemme viemään myös omaa osaamistamme ja liiketoimintaamme maailmalle, sanoo Räsänen.