archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Ruuhkavuodet kasvattavat materiaalijalanjälkeä

Julkaistu

Nopealla silmäyksellä Laukkariset edustavat aikalailla suomalaista keskivertoperhettä materiaali- ja hiilijalanjäljeltään. Omakotitalo luonnon helmassa, lasten harrastusrumba ja pitkät välimatkat vaikuttavat materiaali- ja hiilijalanjälkeen vahvasti.

Materiaalijalanjälki 40 000 kg/hlö/vuosi & hiilijalanjälki 9000 kg/hlö/vuosi.

Voisi olettaa, että kaksikerroksinen omakotitalo järven rannalla näyttäisi pahalta jalanjälkilaskelmassa. Laukkarisilla on kuitenkin pääluku puolellaan. Vaikka heidän talonsa on iso, sitä asuttaa sitä viisi henkilöä, joten neliöt ovat siis verrattain tehokkaassa käytössä. Laukkaristen asumisen materiaalijalanjälki onkin pienehkö 7 300 kg/hlö/vuosi, joka on vain puolet omakotitalossa asuvien Suomen ja Keinosen asumisen jalanjäljestä. Silti on Laukkarisilla on matkaa rivitalossa asuvan lapsiperheen, Pehkosten, jalanjälkeen 3 140 kg/hlö/vuosi. Jos luonnonvaroja kulutetaan Laukkaristen asumisessa hillitysti, asunnon päästöt ovat korkeat: hiilijalanjälki on peräti 3 468 kiloa henkeä kohti vuodessa. Tähän suurin syy on kodin lämmittäminen kevyellä polttoöljyllä.

Laukkaristen kodin sijainti on täydellinen kompromissi vanhempien työpaikkojen välillä: perheen äiti Mari matkaa töihin 16 kilometriä itään, isä Antti 16 kilometriä länteen. Lisäksi perheen vanhimman lapsen Vilhon kuljettamisessa harrastuksiin kilometrejä kertyy. Perheen kaksi autoa ovat kovassa käytössä, mutta liikkuvat he linja-autollakin. Omille autoille kilometrejä kertyy vuoden aikana arviolta 34 400 kilometriä ja linja-automatkustamiselle 11 700.

Autoilun materiaalijalanjälki on 13 900 kg/hlö/vuosi linja-auton käytön ollessa vain 750 kg/hlö/vuosi. Liikkumisen päästöistä 85 prosenttia tulee yksityisautoilusta. Tähän syynä on myös kotitalouden autojen käytön tehokkuus. Kolmasosa autoilla kertyneistä kilometreistä tehdään siten, että viisihenkisestä perheestä vain yksi on kyydissä.

Muuten Laukkariset ovat kulutukseltaan kuin suomalainen keskiarvokotitalous. Elintarvikkeiden ympäristökuormitus johtuu pääasiassa liha- ja maitotuotteista. Tavaroita on kertynyt verrattain suuri määrä jo pelkästään siksi, että kaksikymmentä viime vuotta perhe on asunut samassa kiinteistössä ja elämä kolmen lapsen kanssa on kerryttänyt vaatetta ja varustetta komeroihin.

Laukkaristen materiaalijalanjälki:

Mistä on kyse?