artikkelit
Arvioitu lukuaika 2 min

Tänään 2030 – Nuorten mukaan ottaminen käänsi muuttoliikkeen Vaalassa

Vaalan kunta on noussut nopeasti edelläkävijäksi nuorten osallistamisessa.

Julkaistu

2 770 asukkaan kunta päätti ottaa nuorten asiat tosissaan, ja nyt kuljetaan yksi tärkeä askel tasavertaisten vaikutusmahdollisuuksien suuntaan, kun hyvinvointilautakunnan ja elinvoimalautakunnan rinnalle nousee pian uusi toimielin.

Nuorisovaltuustoja on monessa kaupungissa, mutta Vaalassa nuoria koskevia päätöksiä tekee jatkossa pelkistä nuorista koostuva nuorten lautakunta. Nuorten oma lautakunta on tasavertainen kaikkien muiden kunnan toimielinten kanssa. Ainoana eroavaisuutena muihin lautakuntiin on se, että lautakunta koostuu vain 13–29 vuotiaista nuorista.

Lautakunta kokoontuu vähintään kerran kuukaudessa ja kutsuu säännöllisesti asiantuntijavieraita kokouksiinsa. Lähtökohtana päätöksenteolle ovat tasa-arvo, osallisuus ja nuorten aito kuuleminen.

Historiallinen aloite viime keväänä

Vaalan nuorisoneuvosto teki kunnanhallitukselle historiallisen aloitteen nuorten omasta lautakunnasta keväällä juuri ennen toimikauden loppua. Nuorten äänestysaktiivisuuden nousun myötä vaalalaiset nuoret ovat olleet entistä kiinnostuneempia kotikuntansa asioista. Nuoret päättivät siten selvittää, olisiko täysin uudelle toimintatavalle tilaa.

Nuorisoneuvosto tekin lukuisia kyselyitä ja haastatteluja vaalalaisille nuorille. Kyselyihin vastasi jopa 90 % vaalalaisista nuorista. Nuorten sanoma oli selvä: nuoret haluavat perustaa oman itsenäisen lautakuntansa.

Vaalalaiset nuoret ovat olleet jopa yllättyneitä siitä, miten avoimesti ajatus lautakunnasta on otettu vastaan.

–Mageeta, että meidän kunnassa nuoret voi oikeesti vaikuttaa asioihin, tiivistää Kainuun ammattiopistoa käyvä Joni erään suunnittelukokouksen päätyttyä.

Kukaan ei sanonut ei

Selkeän kysynnän perusteella nuorisoneuvosto tarttui tuumasta toimeen ja kasasi aloitteen ennennäkemättömällä tahdilla. Koko kunnanhallitus ja -valtuusto äänestivät aiheesta historiallisin tuloksin: yhtäkään ei-ääntä ei annettu äänestyksen aikana.

– Jo nyt olemme kuulleet, miten huikeita ideoita nuorilta tulee ja voimme nähdä, miten päätöksenteko monipuolistuu, toteaa Vaalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Nuorisolautakunta aloittaa toimintansa heti syksyllä ja uuden toimielimen myötä Vaalan kunnallispolitiikka muuttuu merkittävällä tavalla. Kunnanjohtaja odottaa mielenkiinnolla uuden lautakunnan toiminnan käynnistymistä:

–Ihan huippujuttu, että nuoret ja päättäjät ovat nykyään ystäviä ja yhteistyö on mutkatonta.

Omien sanojensa mukaan nuorisolautakunta aikoo räjäyttää ”kulahtaneen hallintosäännön” ja näyttää vanhoille päättäjille, että nuorissa on tulevaisuus.

– Tästä se lähtee, huominen tehhään yhessä!

Sitra Lab 3 -koulutusohjelman toivottuja tuloksia kuvataan fiktiivisessä Tänään 2030 -tulevaisuustabloidissa.

Mistä on kyse?