Kuva: Minna Hemmilä, Sitra

Julkaistu 19.06.2019

Urheilijan henkilökohtainen data osaksi valmennusta

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon yhteisessä pilottihankkeessa testataan huippu-urheilijan henkilökohtaisen datan hyödyntämistä valmennuksessa. Hanke on lähtölaukaus suomalaisen huippu-urheilun tietojärjestelmän kehittämiselle ja yksi Sitran reilun datatalouden piloteista.
Kirjoittaja
Asiantuntija, Viestintä ja yhteistyösuhteet, Sitra
Kirsi Suomalainen vastaa Hyvinvoinnin palveluoperaattorin, Kestävän talouspolitiikkakoulutuksen ja Työelämäpalkinnon viestinnästä. Työlistalla ovat myös Tajua Mut! -toimintamalli lasten ja nuorten kanssa tehtävään yhteistyöhön, digitaalinen palvelutori ja LATU-toimintamalli työyhteisön kehittämiseen.

Urheilijoista kerätään nykyään runsaasti henkilökohtaista dataa aiempaa tehokkaampien valmennusratkaisujen pohjaksi. Tällä hetkellä suomalaisten urheilijoiden käytössä ei ole kokonaisvaltaista ratkaisua, jonka avulla he voisivat kerätä suorituskykyyn vaikuttavaa tietoa monipuolisesti sekä jakaa suorituskykyyn vaikuttavaa dataa tietoturvallisesti valmentajilleen ja muille tukihenkilöille. Dataa on kymmenissä eri tietojärjestelmissä, joiden ristiin hyödyntäminen on vaikeaa.

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon yhteistyöhanke vastaa tähän haasteeseen luomalla pilottiratkaisun huippu-urheilijoiden henkilökohtaisen tiedon keräämiseen, hallintaan ja jakamiseen. Hanke on lähtölaukaus laajemmalle huippu-urheilun tietojärjestelmän kehittämiselle, jonka tavoitteena on parantaa suomalaisten huippu-urheilijoiden kilpailuetua datan avulla. Pilotissa on mukana kymmenen urheilija-valmentajaparia.

Pilottihankkeen tavoitteena on tuottaa ratkaisu huippu-urheilijoiden ja heidän valmennustiimiensä käyttöön. Samalla kehitetään suomalaista urheilututkimusta nykyistä datalähtöisemmäksi ja mahdollistetaan huippu-urheilun kansalliselle johdolle parempi näkyvyys urheilijoiden tilanteeseen.

Yhteistyöhanke on yksi Sitran reilun datatalouden IHAN-piloteista. Siinä rakennetaan uudenlaista datataloutta Eurooppaan, jossa palvelut voivat hyödyntää henkilötietoja ihmisen myöntämällä luvalla. Olympiakomitea haki julkisen haun kautta mukaan IHAN-hankkeeseen.

”Olympiakomitean hanke on hyvä esimerkki tulevaisuuden datataloudesta. Siinä rakennetaan innovatiivinen palvelu hajanaisista tietolähteistä urheilijan luvalla siten, että urheilija säilyttää kontrollin dataansa koko palvelun elinkaaren ajan”, sanoo johtava asiantuntija Markus Kalliola Sitrasta.

Olympiakomitean, Polarin ja Tiedon pilottihanke käynnistyi keväällä 2019 ja jatkuu kesään 2020 asti.

Lue lisää Olympiakomitean tiedotteesta.

Ota yhteyttä
Johtava asiantuntija, IHAN- Ihmislähtöien datatalous, Sitra

+358 (294) 618 432

markus.kalliola@sitra.fi

Suosittelemme

Tästä eteenpäin.

Mistä on kyse?