archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kaupungit jätteettömän ja päästöttömän tulevaisuuden rakentajina

Forssa, Jyväskylä, Lappeenranta ja Turku aikovat olla hiilineutraaleja ja jätteettömiä kaupunkeja.

Kirjoittaja

Julkaistu

Forssan Kehräämössä järjestettiin huhtikuussa työpaja, jossa hahmoteltiin tiekarttaa kohti resurssiviisasta Forssaa. Axel Wahren perusti Forssan Kehräämön vuonna 1847, jolloin se yhtenä ensimmäisistä teollisuuslaitoksista näytti mallia suomalaisen yhteiskunnan kehittämiselle. Nyt samassa paikassa viitoitettiin tietä kohti tulevaisuuden resurssiviisasta kiertotaloutta.

Forssa, Jyväskylä, Lappeenranta ja Turku ovat Sitran Kohti resurssiviisautta -hankkeen pilottikaupungit, jotka ovat sitoutuneet kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Ne aikovat olla hiilineutraaleja ja jätteettömiä kaupunkeja, joissa luonnonvaroja kulutetaan maapallon kantokyvyn rajoissa. Tavoite on näille edelläkävijöille pitkän tähtäimen strateginen valinta: uusien ratkaisujen kehittämisen ja käyttöönoton uskotaan olevan paitsi asukkaiden myös alueen yritysten etu.

Tavoitteisiin ei päästä ilman uusia toimintatapoja tai resurssiviisautta tukevia investointeja. Ne saattavat tarkoittaa esimerkiksi älykkäitä järjestelmiä, energiatekniikkaa tai jätteenkäsittely- ja kierrätysratkaisuja. Resurssiviisaiden ratkaisujen käyttöönottoa kaupungit voivat tukea hankintamenettelyjä ja yrityskumppanuuksia kehittämällä.

Esimerkiksi Jyväskylän resurssiviisaustiekartassa kaavaillaan panostuksia päästöttömään energiantuotantoon, älykkääseen sähkö- ja lämpöverkkoon, joukkoliikenteeseen, materiaalien kierrätykseen, jakamistalouden palveluihin ja lähiruoan edistämiseen. Jyväskylä tarvitsee kumppaneikseen yrityksiä, jotka tarjoavat näitä ratkaisuja. Resurssiviisaita ratkaisuja kehittävien yritysten kannattaakin seurata Jyväskylän ja muiden kaupunkien etenemistä tarkasti.

Myös kaupunkien asukkaita kannustetaan resurssiviisauteen, kuten aurinkopaneeleiden ja sähköautojen hyödyntämiseen sekä kimppakyytien ja lähiruoan suosimiseen.

Jokaisella kaupungilla on omat vahvuutensa ja painopisteensä. Forssa, Lappeenranta ja Turku laativat tiekarttansa kevään aikana, joten lopulliset painotukset selviävät myöhemmin. Lappeenrannassa on jo ennestään vahvaa energiatekniikan ja aurinkoenergian osaamista ja Forssassa puolestaan kiertotalouden yrityskeskittymä. Turkua saattaisivat kiinnostaa esimerkiksi liikenne ja ravinnekierron ratkaisut, erityisesti Itämeren tilan vuoksi.

Edellä mainitut edelläkävijät muodostavat rungon resurssiviisaiden kaupunkien verkostolle, johon myös muut kaupungit ovat tervetulleita! Verkoston toiminta käynnistyy 2. kesäkuuta Jyväskylässä järjestettävässä seminaarissa.

Forssan ensimmäisessä työpajassa käytiin vilkasta ja välillä kiihkeääkin keskustelua pitkän tähtäimen tavoitteista ja niitä kohti vievistä toimenpiteistä. Visio ja tiekartta tulevaisuuden resurssiviisaalle Forssalle määrittävät kaupungin kehitystä vuosikymmeniksi eteenpäin. Toivon, että ne panevat liikkeelle jotakin sellaista, joka kasvaa ja leviää koko Suomeen ja maailmalle, kuten Axel Wahrenin visio aikanaan. Me tyydyimme katsomaan vain 35 vuoden päähän, mutta ehkä jotakin tästä työstä elää vielä 170 vuoden päästä.

Blogi on julkaistu Uusiouutisissa 15.5.2015

Mistä on kyse?