archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Bastusta ideaa: Käsienpesukin uudistuu kiertotaloudessa

Lutrataanko tulevaisuuden käsienpesussa vettä loputtomasti vai suoritetaan pesu aivan toisin?

Kirjoittaja

Julkaistu

Millaisen sinä uskot tulevaisuuden käsienpesun olevan? Lutrataanko vettä loputtomasti vai säästetäänkö arvokasta luonnonvaraa ja suoritetaan pesu toisin? Olisiko vastaus kiertotalouden ulottamisessa myös käsienpesuun? Kun säästämme vettä ja muita luonnonvaroja, voimme tarjota tuttuun puuhaan ennen kokematonta tehokkuutta ja turvallisuutta.

Lähes jokainen meistä on kohdannut tilanteen julkisella paikalla, jolloin on toivonut voivansa pestä kätensä ennen ruokailua tai wc:ssä käynnin jälkeen, mutta ei ole kuitenkaan onnistunut siinä. On ikävää todeta, että likaisuus on hyväksyttävä ennen ja jälkeen ruokailun. Joskus löytyy desinfiointiainetta levitettäväksi, mutta se ei laadussa korvaa kunnon vesi-saippuapesua.

Käsienpesu on mahdollista ilman voimakkaita kemikaaleja siellä, missä tarve on suuri: kahvilan tai ruokalan myyntitiskillä, katuruokakojulla, vaikkapa ravintolan ovella – tilapäisvessoista puhumattakaan. KleenU-start upin uusi pesumenetelmä perustuu kosteuspyyhkeisiin ja on kehitetty asiantuntijayrityksien sekä yhteisöjen osaamisen tuella. Puhdistusmenetelmä toimii paikoissa, joissa vettä ei ole lainkaan saatavilla tai pesu on hankalasti saavutettavissa. Silti käsienpesu on turvallista, tehokasta ja ekologista.

Hygieniaan ja puhdistamiseen tarkoitettujen tuotteiden markkina-alue on valtava ja se kasvaa koko ajan tasaisella tahdilla keskiluokkaistumisen ja toisaalta ikääntymisen myötä maanosasta riippuen, 5–10 prosenttia vuodessa. Tämä tarjoaa suomalaiselle osaamiselle lähes rajattoman kasvupotentiaalin. Suomalainen cleantech-osaaminen ja luonnon arvostus sekä imago luotettavuudesta ovat kaikki tukemassa tätä mahdollisuutta. Suomalainen havumetsä ja luonto ja osaaminen tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet tarjota ratkaisuja hygieniahaasteisiin ja vastata markkinoiden uusiin tarpeisiin.

Kuluttajat ovat viimein heränneet ajatukseen, että voimakkaat kemikaalit eivät ole hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille – tuotteilta kaivataan luonnollisuutta ja turvallisuutta. Desinfioivien aineiden käyttöä tulisikin rajoittaa paikkoihin, joissa sitä todella tarvitaan, kuten sairaaloihin. Myös oman luontaisen bakteerikannan hyvien ominaisuuksien suojelemiseen on herätty, eikä sitä haluta turmella vahvoilla kemikaaleilla.

Rajallisten luonnonvarojen valistunut käyttö, uudenlainen ajattelu hyvinvoinnin edistämisessä ja elämän varjelu ovat keskeisessä asemassa uudenlaisen, kiertotalouden mukaisen käsienpesun kehittämisessä.