archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Hei me lennetään -ryhmä kääntää resurssiviisauden komedian kielelle

Julkaistu

Erkki Ahonen (vas.), Sami Laine, Katri Halinen, Marko Majander ja Jyri Termas (porsaan takana) hakevat tuntumaa Pallo hukassa -näytelmään Marita Järvisen ohjauksessa Vaajaharjun toimintakeskuksen kuntosalissa.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 23/24

Kymmenisen ihmistä on hivenen jännittynein mielin ahtautunut Vaajaharjun toimintakeskuksen kuntosalin virkaa toimittavaan väestönsuojaan Vaajakoskella.

– Huh huh, mikä päivä… tehtaassa oli kiire, piti saneerata ja ulkoistaa… sitten päästettiin päästöjä, sanoo keskellä herra Ökynen tai oikeammin herra Ökysen rooliin itseään asetteleva Sami Laine.

– Ehdittiin vielä tuhota luonnonvaroja, oikein urakalla painettiin menemään, huh huh. Lentokoneet veivät tavaraa sinne tänne. Mutta kyllä onkin nälkä…

Meneillään ovat kehitysvammaisten aikuisten Hei me lennetään -teatteriryhmän Pallo hukassa -näytelmän ensimmäiset lukuharjoitukset kehitysvammaisten ohjaajan Marita Järvisen komennossa. Maaliskuussa ensi-iltansa saavan komedian teemana on Jyväskylän ja Sitran resurssiviisausponnisteluiden innoittamana sekä Järvisen kaverin ympäristöasiantuntija Mervi Saukon ehdottamana – resurssiviisaus.

Ökysten perheen jälkeen Jyväskylään laskeutuneet avaruusolennot tarkkailevat Yli-Ekosten perhettä: fanaattisia ympäristöihmisiä, jotka syövät ituja ja pukeutuvat villapaitoihin, jotta taloa ei tarvitse lämmittää. Avaruusolennot kaappaavat herra Ökysen sekä vaalipuhetta pitävän poliitikon ja näyttävät näille Saiturin joulu -henkisesti utopian ja dystopian siitä, miten jyväskyläläisille käy, jos resurssiviisaus otetaan tai ei oteta vakavasti.

Näyttelijät käyvät roolit läpi kolmessa vartissa, ja sitten vaihdetaan vapaampaan keskusteluun näytelmän teemoista. Uudissana resurssiviisaus on kaikille outo; se poikii kommentteja puuttuvista osasista ja henkilöiden puuttumisesta harjoituksista, mikä mieleenjuolahdus kummunnee jostain henkilöresurssi-pohjaisesta etäisestä etymologiasta.

Resurssiviisauteen kiinteästi liittyvistä ilmastonmuutoksesta ja ekologisesta elämäntavasta Hei me lennetään -ryhmäläisillä riittää tarinaa. Katri Halinen on kaupassa töissä ja kertoo jätteiden lajittelusta korostaen, että lihojen marinadia ei pidä laittaa biojäteastioihin. Herrat Marko Majander ja Sami Laine puolestaan intoutuvat listaamaan erilaisia vähäpäästöisiä autoilumuotoja sähköautoista ja hybridimoottoreista bioetanoliin ja biokaasubusseihin.

Hei me lennetään -ryhmän edelliset esitykset ovat olleet suosittuja takavuosina, ja Järvinen uskoo menestyksen jatkuvan ensi keväänäkin. Tällä kertaa järjestetään myös erityisnäytöksiä resurssiviisauden kanssa pitkään touhunneille virkamiehille, poliitikoille ja järjestöväelle.

– Aika paljon teksti muokkaantuu vielä harjoituksissa. Näyttelijät sovittavat sanoja omaan suuhunsa ja keksivät kaikenlaista hauskaa, Järvinen kertoo.

– Tämä porukka ei taivu draamaan, vaan komiikkaa tehdään. Parhaiten he syttyvät elävän yleisön edessä.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Mistä on kyse?