Kommentti
Arvioitu lukuaika 2 min

Hyvinvointiyhteiskunta pinteessä?

Yhteiskunnan rakenteiden uudistaminen teollisesta ajasta digitaaliseen edellyttää tulevaisuususkoa luovia visioita. Nestan Future Festissä on esillä kolme visiota hyvästä yhteiskunnasta eri puolilta maailmaa.

Kirjoittaja

Jenna Lähdemäki-Pekkinen

Asiantuntija (pitkällä vapaalla), Ennakointi

Julkaistu

”Brittiläinen imperialisti Cevil Rhodes on sanonut, että englantilaiseksi syntyminen on kuin voittaisi pääpalkinnon elämän lottoarvonnassa. Tänään samaa voisi sanoa siitä, että syntyy Pohjoismaihin.” Näillä sanoilla alkaa Economistin vuoden 2013 erikoisnumero The Next Supermodel – The Nordic countries.

Globaalissa vertailussa Pohjoismaat näyttäytyvät kieltämättä melkoisena onnelana. Niin kuin Sitran Hyvinvoinnin seuraava erä – ihanteet, ratkaisut ja visio -julkaisussa todetaan: Vaikka eurooppalaiset yhteiskunnat menettävät globaalissa mittakaavassa taloudellista painoarvoaan, ovat Pohjoismaat jatkuvasti ja yhä selkeämmin väkimääräänsä ja jopa bkt-luvuilla mitattua taloudellista panostaan merkittävämpiä toimijoita. Pohjoismaat näyttäytyvät monella tavalla jopa toteutuneena utopiana, jossa hoidetaan lapset laadukkaassa päivähoidossa, huolehditaan vanhuksista yhteisillä varoilla, kouluttaudutaan maksuttomissa yliopistoissa ja eletään monella tavalla hyvää arkielämää.

Jotta pohjoismainen yhteiskuntamalli voisi jatkossakin olla toimiva, reilu ja nauttia maineestaan, on sitä uudistettava, sillä emme elä ekologisesti kestävästi ja malli on viritetty toimimaan teollisessa yhteiskunnassa. Uudistamisen voi aloittaa esimerkiksi tekemällä siirtymä reiluun ja kilpailukykyiseen kiertotalouteen, luomalla laadukas ja kaikkia koskettava elinikäisen oppimisen järjestelmä sekä muokkaamalla hallintoamme ihmiskeskeiseksi ja edistykselliseksi.

Pohjoismaiden menestystä on siivittänyt tietynlainen nöyryys, valmius ja halu pitää silmät ja korvat auki ja oppia muilta. Minkälaisia visioita sitten muualla maailmassa on hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiseksi? Siitä olemme ottamassa selvää ehkä vuoden kiinnostavimmassa tulevaisuustapahtumassa, Nestan Future Festissä, Lontoossa 6.-7.7.2018. Sitran järjestämässä keskustelutilaisuudessa Can we save the welfare state – alternative visions from around the world kuullaan kolme visiota eri puolilta maailmaa. Brittiläinen tietokirjailija ja yhteiskunnallisen yrittäjä Hilary Cottamin esittää vision brittiläisen hyvinvointiyhteiskunnan uudistamisesta perustuen kirjaansa Radical Help – How we can remake the relationships between us and revolutionise the welfare state. Singaporelainen pitkän linjan ennakointiammattilainen Cheryl Chung kertoo Singaporen tulevaisuudennäkymistä. Allekirjoittanut eli Jenna Lähdemäki taas nostaa esiin Hyvinvoinnin seuraava erä -vision pohjoismaisen mallin tulevaisuudesta.

Emme voi yhteiskuntana tavoitella jotain, mitä emme osaa kuvitella. Siksi on tärkeää, että erilaisista yhteiskunnallisista visioista ja toivottavista tulevaisuuksista keskustellaan. Se ei ole huuhaata eikä häröilyä, vaan vastuunottoa omasta tulevaisuudestamme. Tätä ennakointityötä vauhdittaaksemme olemme tuottaneet avoimen Tulevaisuuden tekijän työkalupakin, joka sisältää laajan kattauksen ennakointiharjoituksia. Keskustelu yhteiskunnallisista visioista jatkuu mm. Finnsight Visiofestissä 26.9. ja toivottavasti kuvailut toivottavasta yhteiskunnasta näkyvät myös eduskuntavaaleja edeltävässä keskustelussa.

Mistä on kyse?