Kommentti
Arvioitu lukuaika 2 min

Ilmastonmuutos on vaaliteema, johon kannattaa panostaa

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen ilmastonmuutos on lyönyt läpi vaaliteemana. Jo 70 prosenttia suomalaisista toivoo tulevalta hallitukselta ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevää politiikkaa. Ehdokkaiden kannattaa vastata huutoon.

Kirjoittaja

Tuuli Hietaniemi

Johtava asiantuntija, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Tänään julkaistu Ilmastobarometri 2019 -tutkimus kertoo, mitä suomalaiset ajattelevat ilmastonmuutoksesta ja ilmastopolitiikasta kevään eduskuntavaalien alla. Lisäksi aineistosta selviää, miten ihmisten näkemykset ovat muuttuneet kuluneiden neljän vuoden aikana.

Tuloksista nähdään, että asenteet ovat muuttuneet neljässä vuodessa merkittävästi. Vuonna 2019 suomalaiset haluavat päättäjiltä vastauksia ilmastokriisiin. Jo 70 prosenttia suomalaisista toivoo tulevalta hallitukselta ilmastonmuutosta tehokkaasti hillitsevää politiikkaa. Kasvua neljän vuoden takaiseen on huimat 18 prosenttiyksikköä. Kaksi kolmesta haluaa hallituksen toimivan nykyistä aktiivisemmin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yhtä moni toivoo Suomen olevan edelläkävijä päästöjä vähentävien ratkaisuiden käyttöönotossa.

Toiveet kääntyvät myös toiminnaksi: 44 prosenttia kertoo äänestävänsä eduskuntavaaleissa ehdokasta, joka toimii aktiivisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Harva eduskuntavaaliehdokas kuitenkaan kampanjoi ilmastokärjellä. Kenties pelätään, että ilmastoteeman rummuttaminen karkottaa äänestäjät tässä ja nyt, kun tavoitellaan hyvän elämän turvaamista pitkällä aikavälillä, vaalikausien yli.

Ilmastobarometrin tulokset nakertavat ehdokkaiden pelolta pohjaa. Sen lisäksi, että suomalaiset toivovat hallitukselta tehokkaita ilmastotoimia, he ovat jo muuttaneet omaa sähkön- ja lämmönkulutustaan, tavaroiden hankkimista, eläinperäisten tuotteiden käyttöä ja asumisratkaisuitaan. Selvä enemmistö kannattaa ilmastolle haitallisten asioiden veronkorotuksia.

Tulokset osoittavat, että samaan aikaan kun nuorten huoli kuuluu kaduilla, on hiljaisempi muutos lyömässä läpi yhteiskunnan: ilmastokriisin ratkaisu halutaan politiikan ytimeen.  Ilmastonmuutoksesta on tullut vaaliteema, johon kannattaa satsata.

Mistä on kyse?