Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 3 min

Iskä, ole sankari!

Hyvää merkkipäivää sinulle Iskä! Tiedäthän, että olet lapsesi silmissä ainutlaatuinen – esimerkki, jota seurataan ja jonka mielipiteisiin luotetaan. Olet sankari, joka pystyy omilla toimillaan hillitsemään ilmastonmuutosta ja olemaan roolimallina muille!

Kirjoittajat

Julkaistu

Oletko miettinyt, millaisen maailman jätät lapsillesi niillä toimilla ja valinnoilla, joita teet tänään?

Meidät vanhemmat on ravistettu hereille, kiitos hallitustenvälisen ilmastoraportin. Vihdoin ymmärrämme, kuinka kestämätön elämäntapamme on. Maapallo, jonka haluamme säästää tuleville sukupolville ei selviä nykymenolla. Muutos on välttämätön.

Suurimmat päästöjen aiheuttajat ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka: Suomen kaikista kasvihuonepäästöistä 68 prosenttia syntyy kotitalouksissa. Pelkästään syömäkelpoisen ruuan hävikki kotitalouksissa on 120-160 miljoonaa kiloa vuodessa. Se tarkoittaa sitä, että jokainen suomalainen hukkaa 20-25 kiloa kelpo ruokaa joka vuosi!

Koulut ja oppilaitokset ovat jo alkaneet muuttaa opetustaan kiertotalouden ja kestävän arjen suuntaan. Lapset osaavat napsautella turhaan palavia valoja pois päältä, kieltää tuhlaamasta vettä iltapesulla tai moittia jääkaappiin pilaantuneista ruuista.

Olemmeko me vanhemmat tehneet saman muutoksen kotona?  Näillä vinkeillä pääsemme alkuun:

1. Näytetään esimerkkiä ruokapöydässä

Aloitetaan siitä, että vähennetään lihansyöntiä sekä arvostetaan kotimaista järvikalaa ja sesongin vihanneksia. Kokeillaan ennakkoluulottomasti uusia kasvipohjaisia ruokia. Esimerkiksi huippuhyvä hampurilainen tai eväsleipä syntyy helposti kasvis- tai järvikalapihvillä. Lopetetaan puheet siitä, ettei pupun ruualla elä. Huolehditaan yhdessä siitä, ettei ainakaan meidän perheessä heitetä syömäkelpoista ruokaa biojätteisiin.

2. Kuljetaan töihin ja kouluun fiksusti

Valitaan aina ensisijaisesti päästötön tai edes vähäpäästöinen vaihtoehto. Kävellään, pyöräillään ja käytetään joukkoliikennettä aina kun se on mahdollista. Eihän me sokerista olla, sateessa voi hyvin liikkua ulkona ja pikkumatkalle ei autoa tarvita. Välillä olisi hyvä miettiä, tarvitsemmeko ylipäätään omaa autoa vai pärjäisimmekö jopa kokonaan ilman?

3. Järjestetään aktiivisesti kimppakyytejä

Lasten harrastusten logistiikan järjestämiseen tarvitaan suunnittelua ja usein myös autoa. Kimppakyytien avulla autoilua voidaan kuitenkin vähentää tehokkaasti. Someryhmien perustaminen ja aktiivinen verkostoituminen tuottaa tulosta ja usein myös uusia kivoja kavereita sekä lapselle että vanhemmalle.

4. Eletään niin kuin puhutaan

Tehdään se, mitä toivotaan lapsilta. Ollaan esimerkkinä. Kiitetään ja kannustetaan lapsia ja samalla myös itseä jokaisesta onnistumisesta. Iloitaan aina, kun ollaan tehty pienikin muutoksen kohti fiksumpaa ja kestävämpää elämää.

Haluatko elää niin, että myös lapsesi ja sukupolvet heidän jälkeensä voisivat elää hyvää elämää tällä maapallolla? Jos vastauksesi on kyllä, olet tosiaankin se sankari, jollaisena lapsesi haluaa sinua pitää. Elämäntapatestin avulla voit löytää lisää arjen fiksuja tekoja, joita voitte koko perheen kanssa tehdä maapallon puolesta.

Onnea Iskä, olet meille rakas!

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

Robin haastoi ex-huippufutari Mikael Forssellin kakkutaistoon isänpäivän kunniaksi! Katso myös muut inspiroivat videot Sitran ja Marttojen Kasvista poikien pöytään -kampanjassa täältä.

Avoimen onnittelukirjeen iskälle kirjoittivat Sitran kiertotalousäidit Riitta ja Merja.

Mistä on kyse?