Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 3 min

Mikä symboloisi digiajan lääketiedettä?

HIMSS Europe 2019 on ovella: Tervetuloa tutustumaan digitaalisen terveydenhuollon tulevaisuuteen jo nyt.

Kirjoittaja

Julkaistu

Olen innoissani, sillä HIMSS19 on aivan kohta Helsingissä!

Kansainvälisyys ei ole enää pitkään aikaan ollut sitä, että me suomalaiset käymme ulkomaisissa konferensseista hakemassa ideoita ja oppeja itsellemme, vaan yhä useammin kansainvälisyys tarkoittaa aktiivista vaikuttamista ja tekemistä, itsensä likoon laittamista.

Eri tilaisuuksissa tapaamani suomalaiset ovatkin tuskailleet, että kuinka pääsisimme aiempaa useammin kertomaan omasta osaamisestamme muulle maailmalle. Vain resurssit, rohkeus ja markkinointiosaamisen puute tuntuivat olevat esteinä.

Ensi kertaa Suomessa järjestettävä HIMSS Europe 2019 antaa loistavan mahdollisuuden kertoa suomalaisosaamisesta muille. Vaikka kyseessä on yksittäinen tapahtuma, se on terveysteknologian saralla merkittävä vaikuttamisen paikka.

HIMSS ei saavu Suomeen sattumalta, vaan tapahtuman houkuttelu ”syrjäiseen pohjolaan” on useamman ihmisen työn ja monen vuoden aikana käytyjen keskustelujen tulosta.

Vielä pari vuotta sitten keskustelin Las Vegasin helteessä Suomen vaikeasta saavutettavuudesta, epävakaasta säästä ja uuden tapahtuman siirron riskeistä.

Nyt, yht’äkkiä, meillä onkin vahvan brändin tukemana iso joukko ihmisiä kertomassa esimerkkejä hyvinvoinnin, terveydenhuollon sekä teknologian yhä tiiviimmäksi käyvästä liitosta.

Suomi on oivallinen testialusta uuden ajan datataloudelle

Työ on pitkäjänteistä. Olen muutaman viikon sisällä kiertänyt eri puolilla maailmaa kertomassa siitä, mitä Suomessa tapahtuu juuri nyt.

Toisiolaki, Isaacus-hankkeen herättämä mielenkiinto sekä juuri julkaisemamme keskustelunavaus eurooppalaisesta, reilusta datatalouden mallista ovat herättäneet paljon kansainvälistä mielenkiintoa.

Myös MyData ilmiönä tuntuu kiinnostavan, olipa kyseessä digitalisaation ja uusien teknologioiden merkitys YK:n kestävän kehityksen tavoitteille tai datatalouden uudet ansaintamallit ja kansalaisten digitaalisten oikeuksien turvaaminen.

Tämä työ ei ole tavallista työtä, ainakaan minulle henkilökohtaisesti. Uskon vilpittömästi edistämieni asioiden tärkeyteen.

Tapahtuma on vain lyhyt hetki, mutta sen kautta konkretisoituu paljon suomalaista yhteistyötä ja osaamista. MyData voi olla vain ideologia, mutta sen ympärille rakentuu paljon myös teknisiä kokeiluja ja näyttöjä, joiden kautta saattaa olla mahdollista toteuttaa kokonaan uudenlainen datan jakamisen ja hyödyntämisen malli.

Toistaiseksi alustatalouden liiketoimintamallien hyödyt kasaantuvat vain muutamille isoille organisaatioille, mutta koko ilmiö on uusi ja vasta kehittymässä. Siksi nyt on oikea hetki selvittää ja kokeilla, pystymmekö muuttamaan suunnan ihmislähtöisemmäksi ja läpinäkyvämmäksi.

Aika ajoin nousee keskustelu jopa digitaalisen perustuslain tarpeesta, sillä asia on uusi ja vaikeasti ymmärrettävä, ja teknologia mahdollistaa sekä hyvät että pahat toimintatavat.

Tulevaisuus tehdään tänään – myös terveysdatan kohdalla

Matkustaessa vastaan tulee eri maiden lippuja, niiden merkitys ja symboliikka on mielenkiintoista.

Lääkärien ja lääketieteen sekä apteekkien tunnus on Asklepioksen sauva. Se on antiikin Kreikasta periytyvä sauva, jossa sauvan ympärille kiertynyt pensaskäärme symboloi uudestisyntymistä ja voimien palaamista, pensaskäärme välitti lääkintätaidon jumalan voimaa.

Miltä näyttäisi digiajan lääketieteen tunnus? Olisiko symbolissa mukana, sauvan ja käärmeen lisäksi, ihminen itse? Vai jokin outo, tekoälyä kuvaava symboli? Miten tarkemman ja paremmin analysoidun tiedon merkitys omalle hyvinvoinnille konkretisoidaan?

Tätä kysymystä pohtiessasi suosittelen kuuntelemaan tekemiämme tulevaisuusuutisia. Teemme parhaamme, jotta pystyisit kuvittelemaan tulevaisuuden maailman ja uuden teknologian merkityksen omassa hyvinvoinnissasi.

Tulevaisuusuutisten ”ensi-ilta” on Sitran osastolla HIMSSin Suomi Paviljongissa, mutta ne ovat myöhemmin kuunneltavissa myös verkkosivuillamme.

Uutisissa luotaamme vuotta 2030. Tulevaisuutta, jossa tutkimusta tehdään yhä ihmislähtöisemmin, yhä selkeämmillä periaatteilla, ja teknologia mahdollistaa nopean tutkitun tiedon palauttamisen paremmaksi terveydeksi ja elämän helpottamiseksi, niin että tiedonkäytön pelisäännöt ovat selkeitä ja ihmisen perusoikeuksia kunnioittavia.

Tätä tulevaisuutta teemme todeksi jo nyt joka päivä mm. yhdessä pilottihankekumppaniemme kanssa.

Mistä on kyse?