”Nuoret ovat jo muuttaneet ilmastoahdistuksensa toiminnaksi. Mikä päättäjillä kestää?”
Näin kysyi Nuorten Agenda 2030 -ryhmän viestintävastaava Nico Käräjäoja tänään Nuorten ilmastokokouksessa, joka järjestettiin Finlandia-talolla yhteistyössä Sitran kanssa. Noihin kahteen lauseeseen kiteytyy loistavasti kiireen tuntu, joka monesti jää puuttumaan, kun puhutaan tarvittavista ilmastoteoista.
Koin tänään oloni tosi nöyräksi, kun kuuntelin toinen toistaan fiksumpia nuoria, jotka ovat tarttuneet toimeen ilmastonmuutoksen nujertamiseksi. Mikä mieletön määrä intoa ja voimaa! Olin otettu, että sain olla kertomassa yli 500 nuorelle maistiaisia tuoreen ilmastobarometrin tuloksista, jotka julkistetaan maanantaina 18.3. klo 9.30 Tiedekulmassa.
Eilen oli tulevaisuuspäivä ja Sitra julkaisi tulevaisuusbarometrin. Sen mukaan suomalaiset toivovat tulevaisuutta, jossa ilmastonmuutos on pysäytetty. Ilmastonmuutos nousi siinä kärkikahinoihin myös äänestyspäätöstä pohdittaessa.
Parin viikon päästä julkistettavan ilmastobarometrin tulokset ovat samansuuntaisia. Ilmastobarometri toteutettiin edellisen kerran vuonna 2015, ja se toistettiin nyt helmikuussa. Siinä kysyttiin ihmisten mielipiteitä ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista, ilmastopolitiikasta, ilmastonmuutoksen hillinnästä, päästöjen vähentämisestä ja henkilökohtaisista toimista.
Ilmastobarometrin taustalla on valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmä, jossa itsekin olen mukana. Ryhmä koordinoi valtionhallinnon ilmastoviestintää ja se koostuu ministeriöiden, tutkimuslaitosten ja aluehallinnon viestinnän edustajista. Ryhmä on ollut koossa kohta 10 vuotta ja sitä vetää ympäristöministeriö.
Maistiaisia suomalaisten nuorten ilmastoasenteista
Vaikka ilmastobarometrin mukaan samanmielisyys siitä, että ilmastonmuutos tulee nostaa hallituksen kärkiteemaksi, on varsin suurta, niin mitä lähemmäs mennään käytännön ehdotuksia, ihmisten arkea ja lompakkoa, sitä enemmän kasvaa erimielisyys tarvittavista toimista – myös nuorten joukossa. Siksi onkin erityisen hienoa, että Nuorten ilmastokokouksen tänäinen julkilausuma otti tähän kantaa ja ehdotti yhdeksää toimenpidettä, joita nuoret pitävät välttämättöminä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Toivon, että jokainen päättäjä lukee sen!
Jos katsotaan nuorten mielipidettä, niin tulossa on ilmastovaalit.
Ilmastobarometrin mukaan nuoret ovat muita ikäryhmiä selvästi keskimääräistä halukkaampia ilmastotoimiin, kuten verojen nostoon, ilmastopakolaisten vastaanottamiseen ja uusien polttomoottoriautojen kieltoon sekä sähkön säästämiseen tai tavaroiden hankkimisen vähentämiseen.
Tulosten pohjalta voi myös päätellä, että nuoret ovat muita ikäryhmiä valveutuneempia omien ympäristöpäästöjensä suhteen, sillä alle 30-vuotiaat ovat laskeneet oman hiilijalanjälkensä muita aktiivisemmin ja kompensoineet omasta toiminnastaan aiheutuneita päästöjä muita aktiivisemmin.
Kiinnostavaa on myös se, että ilmastobarometrin mukaan nuoret ovat muita sitoutuneempia tekemään omassa elämässään sellaisia valintoja, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta – esimerkiksi vähentämään lihansyöntiä ja autolla ajamista. Nuoret eivät myöskään koe vähäpäästöisen elämän mahdollistavia palveluita ja tuotteita yhtä kalliiksi kuin muut ikäryhmät.
Tästä me entiset nuoret voimme oppia paljon. Siinä, missä me koemme tuskaa siirtymisessä pois vanhoista tavoista, ostamisesta ja omistamisesta, nuorille fiksut palvelut tuntuvat tutummilta ja helpommilta ottaa käyttöön. Siksi on tosi tärkeää, että nuoret kertoisivat omalle lähipiirilleenkin tekemistään valinnoista, esimerkin näkeminen voi saada heidätkin kiinnostumaan!
Eivätkä kaikki nuoretkaan ole ilmastoasioista samaa mieltä. Mutta nuoret ovat motivoituneita ja tätä kannattaa ruokkia. Nuoret voivat vaikuttaa ja saada muutkin tekemään ilmastofiksuja päätöksiä – esimerkiksi äänestämällä.
Yksi asia, mikä ilmastobarometrin tuloksissa hieman ihmetyttää, on tämä: vaikka nuoret ovat kaikkein eniten huolissaan ilmastonmuutoksesta, niin nuoret kuitenkin pitävät ilmastonmuutosta pienempänä uhkana kuin vastaajat keskimäärin.
Ehkä tämä johtuu siitä, että nuorilla on vahva usko tulevaisuuteen. Tätä tulkintaa tukevat myös Sitran eilen julkaiseman tulevaisuusbarometrin tulokset. Niiden mukaan nuorista reilusti isompi osuus kuin muissa ikäryhmissä odottaa tulevaisuutta innolla ja näkee siinä paljon mahdollisuuksia.
Nuorten ilmastokokouksen viimeinen ohjelmanumero yhdisti ilmastonmuutokseen taiteen, musiikin ja vapaaehtoistyön. Ilmoille kajahti tuore tulkinta Ultrabran voimabiisistä ”Minä suojelen sinua kaikelta”. Tässä teillekin musiikkivideon muotoon puettu korvamato, jonka kasvot piirtyivät tänään yli 500 nuoren verkkokalvoille.
Tulevaisuus rakennetaan yhdessä. Nuorten ilmastokokous näytti tänään, millaista intoa tulevaisuuden rakentamiseen löytyy — ei vain nuorilta, vaan myös meiltä entisiltä nuorilta. Tällaista toiveikkuutta Suomi tarvitsee — juuri nyt.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.