archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tänään saa joululaatikoita kausijuureksista

Julkaistu

Kokkiopiskelija Sari Levänen valmistaa tänään paistettavan lanttulaatikon perusmassaa Ristonmaan Ateriakeskuksessa.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 18/24

Nyt sitä valmistuu ja paljon!

Noin 150 kiloa lanttua myllertyy sekoittavan padan pyörteissä Ristonmaan Ateriakeskuksessa. Kokkiopiskelija Sari Levänen availee puolen kilon voipakkauksia kääreistään ja viskoo pataan sulamaan, kaataa vielä perään kanisteritolkulla siirappia.

Kun massa on riittävän tasaista, se paistetaan vuo’issa, ja näin syntynyttä lanttulaatikkoa riittää noin tuhannelle syöjälle.

Tänään kaikki Jyväskylän noin 23 000 ruokailijaa kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa saavat perinteisen jouluaterian. Poikkeuksellisesti porkkana- ja lanttulaatikot on tehty alusta loppuun itse Jyväkylän kaupungin ruokapalveluista vastaavan Kylän Kattauksen viidessä keskuskeittiössä ja neljässä hieman pienemmässä valmistuskeittiössä.

– Ihmiset toivovat itse tehtyä, joten tässä sitä tulee. Samalla voimme testata ruuantekokapasiteettiamme, Kylän Kattauksen palvelupäällikkö Paula Puikkonen sanoo.

Nämä laatikot ovat ekologisia ja resurssiviisaita kaikilla mahdollisilla mittapuilla.

Ensinnäkin porkkana ja lanttu ovat kotimaisia kausijuureksia.

– Juurekset korjataan vasta syyskuussa. Ne säilyvät hyvinä helmi–maaliskuulle, ja vasta silloin alkaa pakastetun tai ulkomaisen porkkanan aika.

Juuresten hiilidioksidipäästöt ovat elintarvikkeissa kaikkein pienimmästä päästä, ja isot laitoskeittiöt ovat myös erinomaisen ekologinen tapa tehdä laatikoita.

– Kun ruokaa tehdään isoissa yksiköissä, ei tarvitse kuumentaa montaa pientä uunia, joista kaikista tulee hävikkiä, tai pilkkoa ja pestä juureksia pienissä erissä, jolloin vesihävikki per juureskilo kasvaa.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Mistä on kyse?