Kommentti
Arvioitu lukuaika 3 min

Uuden oppimisesta lähtölaukaus yhteisille luontotalkoille

Jotta luontokato saadaan pysäytettyä, jokainen meistä tarvitaan mukaan yhteisiin luontotalkoisiin. Ensimmäinen askel voi olla oman ymmärryksen lisääminen.

Kirjoittaja

Emma Sairanen

Projektikoordinaattori, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut

Julkaistu

Historialliset kansainväliset luontotavoitteet hyväksyttiin YK:n luontokokouksessa joulukuussa aplodien saattelemana.

Viesti tälle vuosikymmenelle on selvä: luontokato pitää vihdoin saada pysäytettyä ja kehitys käännettyä kohti luonnon tilan elpymistä.

Tehtävä ei ole helppo, vaan se vaatii laajaa muutosta yhteiskunnissa alkaen tavastamme kuluttaa luonnonvaroja aina arvoihin ja asenteisiin asti.

Toisaalta epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, sillä monimuotoinen luonto on ihmisen hyvinvoinnin perusedellytys. Siksi yhteisiin luontotalkoisiin tarvitaan mukaan kaikki: hallitukset, yritykset, järjestöt, vapaaehtoisvoimat ja tavalliset kansalaiset.

Mitä sinun talkoolistaltasi löytyy? Voisiko ensimmäinen askel olla ymmärryksen lisääminen ja sitä kautta omien vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen?

Mitä sinun talkoolistaltasi löytyy?

Me kaikki tarvitsemme luontotietoa

Päättäjien pöydälle kasautuu jatkossa entistä enemmän luontoon liittyviä kysymyksiä.YK:n tasolla sovittuja luontotavoitteita ja EU:n biodiversiteettistrategiaa aletaan toimeenpanna Suomessa jo tänä vuonna.

Suomessa näitä kysymyksiä ratkoo seuraava hallitus. Pitkällä tähtäimellä ministerit ja poliitikot pystyvät tekemään järkeviä päätöksiä suomalaisten hyvinvoinnin näkökulmasta vain ottamalla huomioon luonnon merkityksen taloudelle, hyvinvoinnille, terveydelle ja turvallisuudelle.

Kun poliittiset päätökset etenevät, tulevat ja nykyiset yrittäjät, työntekijät ja yritysjohtajat tarvitsevat luontotietoa luoviakseen muuttavassa toimintaympäristössä.

Yritysten näkökulmasta luontokato lisää liiketoiminnan riskejä. Samalla ratkaisuihin tarttuminen luo mahdollisuuksia edelläkävijöille. Luonnon monimuotoisuuden ymmärtäminen on jo pian tärkeä työelämätaito.

Luonnon monimuotoisuuden ymmärtäminen on jo pian tärkeä työelämätaito.

Myös järjestötoimijoilla ja kansalaisilla on merkittävä rooli muutoksen kirittämisessä ja ruohonjuuritason toiminnan vauhdittamisessa.

Jokaisen mökkeilijän, joka haluaa vaikuttaa oman lähimetsänsä tulevaisuuteen, vanhemman, joka haluaa elää lastensa tulevaisuutta kunnioittavaa arkea ja ruokaintoilijan, joka on unohtanut mistä ruoka tulee, onkin tärkeää perehtyä ihmisen riippuvuuksiin muusta luonnosta.

Luontoon voi aina tutustua ulkoilemalla ja tarkkailemalla, mutta tarjolla on myös ilmaisia kursseja ja työkaluja. Jokaiselle sopiva loistava ensiaskel luonnon monimuotoisuuden ja luontokadon ymmärtämiseen paremmin on ilmaiselle Biodiversity.now-verkkokurssille osallistuminen.

Luonnon monimuotoisuus on yhtä kuin elämä

Kun pohdimme hyvää elämää tässä hetkessä, tulevia vuosikymmeniä ja tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia, on selvää, ettei ymmärrys ilmastonmuutoksesta enää riitä. Jokaiselta meistä vaaditaan myös syvempää ymmärrystä ihmisen riippuvuudesta muusta luonnosta.

Jokaiselta meistä vaaditaan myös syvempää ymmärrystä ihmisen riippuvuudesta muusta luonnosta.

Luontotiedon lisääminen on ensiaskel oma roolin tunnistamiseen luontokadon pysäyttämisessä nykyisinä ja tulevina päättäjinä, yritysjohtajina, vanhempina ja kansalaisina. Jotta luontokato saadaan pysäytettyä, on tärkeää, että jokainen löytää itselleen sopivia tapoja toimia.

Käytännön syitä lisätä omaa ymmärrystä luonnon monimuotoisuudesta on monia. Minulle henkilökohtaisesti kaikista tärkein kiteytyy kuitenkin luonnon monimuotoisuuden merkitykseen.

Luonnon monimuotoisuus on yhtä kuin elämä, elämä kaikissa sen muodoissa, elonkirjo maapallolla.

Koska välitän elämän ylläpitämisestä, haluan ymmärtää omaan hyvinvointiini kietoutuvaa elämän kirjoa aina vain paremmin.

Mistä on kyse?