archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vimmattua energiansäästöä Tikkalan koululla

Julkaistu

Tikkalan koulun Vihreä Lippu -raatilaiset esittelevät kehittämiään Mulli Muussi ja Ville Voileipä -hahmoja. Satunnaisesti eri paikkoihin ruokasalia sijoitettavien hahmojen on tarkoitus kolkutella oppilaiden omaatuntoa niin, ettei ruokaa jätetä. Raatilaiset vasemmalta oikealle: Milja-Liina Myllyntaus, Iina Virtanen, Emilia Virtanen, Vilma Hänninen, Laura Tikanniemi, Brenda Tarkiainen, Luka Poikola, Aatu Riihinen sekä Aapo Pinomäki.

RESURSSIVIISAS JOULUKALENTERI 21/24

Tikkalan päiväkoti-koulu suoriutui voittajaksi jyväskyläläiskoulujen energiansäästötalkoissa. Henkilökunta ja oppilaat onnistuivat pudottamaan kiinteistönsä sähkönkulutusta syksyisen kisaviikon aikana 4,4 prosenttia normaalista.

– Moniin suuriin asioihin, kuten kiinteistön lämmitykseen ja ilmanvaihtoon, käyttäjät eivät voi toimillaan vaikuttaa, joten siihen nähden 4,4 prosenttia pois kokonaiskulutuksesta on erittäin vahva tulos, ympäristöasiantuntija Mervi Saukko Jyväskylän kaupungilta sanoo.

– Tikkalassa on johdonmukaisesti kiskottu irti pienetkin sähkönkulutukseen vaikuttavat tekijät. Yhteistoiminta on ollut vahvaa, vapaamatkustajat vähissä. Tahtotilaan on suhtauduttu vahvasti, ja se näkyy tuloksessa, Saukko jatkaa.

Jyväskylän kaupungin energiatyöryhmän ja Energiakolmion järjestämää kisaa vauhdittivat Sitran Kohti resurssiviisautta -hanke sekä energiatehokkuuteen kannustava kansainvälinen PLEEC-hanke. Kisaan osallistui aktiivisesti yhteensä yhdeksän koulua.

Tikkalan koulun johtaja Tiina Jylhä sanoo itsekin yllättyneensä hurjista lukemista.

– Sitten kuulimme lapsilta päiväkotilaisten ottaneen kisaviikon niin todesta, että he leikkivät pimeässä, Jylhä kertoo.

Aluksi pantiin perusasiat kuntoon: turhat laturit otettiin pois seinästä, kopiokone laitettiin virransäästöasentoon kun ei kopioida, valmis kahvi kaadettiin termospulloon ja kahvinkeitin kytkettiin pois päältä…

Tämän jälkeen aikuiset pyysivät koululaisista ja päiväkotilaisista koostuvalta kahdeksan hengen Vihreä Lippu -raadilta lisäehdotuksia, joita tulikin roppakaupalla.

– Tunnin jälkeen luokista pitää sammuttaa valot, tietokoneista kytketään virta pois käytön jälkeen, hanat suljetaan siksi aikaa kun saippuoidaan käsiä, roskat kerätään lattialta, ruokaa otetaan vain sen verran kuin jaksetaan syödä, Vihreä Lippu -raadin puheenjohtaja Milja-Liina Myllyntaus kertoo luettelee.

Raadin nuorin jäsen, kuusivuotias Aapo Pinomäki lisää, että kynttilän sisältä voi kaivaa steariinia kynnellä. Raadin sihteeri Emilia Virtanen täsmentää kaivutoiminnan liittyvän keräykseen, jossa lapset tuovat kotoaan loppuun palaneita tuikkuja askartelutarpeiksi.

Vihreä Lippu -kouluna Tikkalassa ekologisuus liittyy kaikkeen toimintaan. Ulkoaktiviteetit suoritetaan mieluiten koulun lähimaastossa, ja oppilaiden kotoa saadaan askartelua varten kaikenlaista tavaraa leipäpussin sulkijoista vanhoihin laiturilautoihin.

– Askartelua ajatellaan niin päin, että katsotaan, mitä aineita on, ja ruvetaan rakentamaan niistä, luokanopettaja Kirsi Eronen sanoo.

– Pyrimme pitämään kaikessa tekemisen meiningin, että suunnitellaan enemmän tehtäessä kuin etukäteen. Näin voimme kysyä myös lasten mielipidettä, lastentarhanopettaja Joonas Koskinen sanoo.

Palkinnoksi energiakisan voitostaan Tikkalan koulun oppilaat saavat tammikuussa nähtäväkseen Mervi Saukon kirjoittaman Mitä on energia? -esityksen.

Esitystä tähdittää Silja Sillanpään näyttelemä Pikku Kakkosesta tuttu kissahahmo Katti Matikainen, joka esittää energia-aiheisia kysymyksiä projektipäällikkö Lauri Penttiselle Keski-Suomen Energiatoimistosta.

Teksti ja kuva: Antti Kivimäki

Resurssiviisaassa joulukalenterissa esitellään päivittäin yksi resurssiviisas teko, joka säästää luonnonvaroja, päästöjä ja lisää hyvinvointia. Resurssiviisaan joulukalenterin tuottaa Sitra.

Mistä on kyse?