Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Betolar korvaa sementin vähäpäästöisellä kiertotalouden vaihtoehdolla: “Sivuvirrat pitää nähdä uutena raaka-aineen lähteenä neitseellisten sijaan”

Sementtiä teollisuuden sivuvirroilla korvaava Betolar käynnistää kaupallisen tuotantonsa. Perustaja Juha Leppänen vauhdittaa Kannonkoskelta käsin yhtä maailman saastuttavimmista teollisuudenaloista kestävämpään suuntaan.

Julkaistu

“Betolarin tarina alkoi joulukuussa 2016 ja tuotanto vuonna 2017 pihalaatta- ja betonikalustetuotantona. Pohdiskellessani voisiko pihalaattoja valmistaa ekologisemmin, päätin kokeilla sementin osittaista korvaamista tuhkalla ja onnistuin. Minua vaivasi, että yli viisi prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä syntyy nimenomaan sementin valmistuksessa.

Ajatus sementin korvaamisesta laajemminkin teollisuuden sivuvirroilla jäi kytemään. Vasta mukaan tulleiden sijoittajien kanssa otimme riskin ja ryhdyimme kehittämään ja testaamaan ratkaisua pidemmälle. Avuksi tarvittiin monipuolista kemian tutkimusta. Nopeasti tutkimuksen käynnistyttyä syntyi vahva näkemys sivuvirtojen mahdollisuudesta uutena raaka-aineen lähteenä laajasti.

Tällä hetkellä korvaamme Betolarissa sementtiä teräs-, kaivos-, metsä- ja energiateollisuuden sivuvirroista valmistetuilla sideaineilla eri käyttötarkoituksissa. Raaka-aineeksi käy melkein mikä tahansa kuten tuhka, kipsisakka tai rikastehiekka. Hyödynnämme tekoälyä selvittäessämme, miten eri raaka-aineet reagoivat keskenään, jotta lopputulos on lujaa ja tasalaatuista sideainetta.

Tavoitteemme ei ole perustaa omia tehtaita, vaan myymme niin sanottua lisenssikonseptia, joka sisältää muun muassa räätälöidyn Goprime-reseptiika sekä tarvittavan tuen Betolarin uuteen valmistusmenetelmään siirtymisessä. Käyttöönotto ei vaadi suuria investointeja: esimerkiksi vähäpäästöiseen pihakivituotantoon siirtymisessä riittää, että asiakas investoi yhteen lisäainesäiliöön sekä pumppuun. Eräässä tehtaassa koneet seisahtuivat vain puoleksitoista minuutiksi, kun sementtibetonisessa pihalaattatuotannossa siirryttiin tehdastestissä sementittömään vastaavaan tuotteeseemme.

Olemme valmiita käynnistämään Betolarin kaupallisen vaiheen. Kysyntää on ympäri maailman, muun muassa Intiassa ja Vietnamissa olemme siirtymässä tehdastesteihin. Suomessa olemme tehneet kumppanuus sopimukset merkittävien suomalaisen betoniteollisuuden toimijoiden kanssa.

Toimintamallimme mahdollistaa suhteellisen lyhyellä ajalla vaikka koko teollisuudenalan muuttumisen kestävämmäksi. Paine muutokseen on kova, ja kaikki kuluttajista kiinteistösijoittajiin vaativat kestäviä ratkaisuja. Enää kyse ei ole siitä, mitä betoniteollisuus yksin haluaa tehdä. Ratkaisumme on betoniteollisuudelle merkittävä uusi mahdollisuus. Vihreistä puheista siirrytään nyt tekoihin eli vältetään sementin valmistuksessa syntyvät päästöt eikä kajota neitseellisiin raaka-aineisiin sideainetuotannossa.”

– Juha Leppänen, perustaja

 

 

Mistä on kyse?