Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Durat ostaa takaisin valmistamansa kierrätysmuoviset kalusteet: “Tavoitteenamme on täysin suljettu kierto”

Durat valmistaa jätemuovista täysin kierrätettävää kalustemateriaalia ja ostaa käytetyt tuotteensa takaisin. Toimitusjohtaja Heikki Karppisen mukaan yrityksen tavoitteena on, että jokainen heidän valmistama tuote pysyisi kierrossa, eikä yksikään päätyisi jätteeksi.

Julkaistu

“Durat on kiertotalousyritys alusta loppuun. Tarinamme alkaa 90-luvulta, jolloin perustajamme Kari Karppinen ja Ulla Tuominen pohtivat, miten jätteen määrää ja muovin käyttöä voitaisiin vähentää. He kehittivät Durat-materiaalin, jonka raaka-aineesta 30 prosenttia on jätemuovia. Durat oli aikaansa edellä.

Käyttämämme jätemuovi kerätään tehtaista, pilkotaan rakeiksi tehtaallamme Rymättylässä ja hyödynnetään erilaisten kalusteiden materiaalina. Duratin tuotteita, kuten allastasoja ja kylpyammeita, myydään esimerkiksi kouluihin, ravintoloihin ja hotelleihin.

Materiaalimme on myös täysin kierrätettävää. Olemme aina hyödyntäneet käytettyjä tuotteita myymällä ne uudelle omistajalle tai käyttämällä niitä uusien tuotteiden raaka-aineina. Viime vuosina olemme kehittäneet takaisinostopalvelun, jonka kautta asiakkaat voivat myydä käytetyt tuotteensa takaisin meille. Palvelun avulla asiakas saa korvauksen tuotteen kierrätyksestä sen sijaan, että hänen tulisi maksaa jätemaksu. Käytetyn tuotteen ostaja taas saa ensiluokkaisen tuotteen, joka ei kuormita ympäristöä.

Laadukkaiden ja pitkäikäisten kalusteiden haasteena on se, että viestiä takaisinostomahdollisuudesta on vaikea välittää omistajalta toiselle. Mekään emme aina tiedä, missä kaikkialla Duratin kalusteita on käytössä. Asiakkaat ovat kuitenkin ottaneet innoissaan vastaan mahdollisuuden saada korvaus tuotteiden kierrätyksestä. Tavoitteenamme onkin, että tulevaisuudessa jokainen valmistamamme tuote päätyy takaisin meille ja sitä kautta uuteen käyttöön.

Olen itse ollut mukana Duratissa yli 15 vuotta. Kiinnostus kiertotalouteen kulkee suvussa, sillä päädyin yritykseen isäni Karin kautta – ensin kansainvälisiin tehtäviin ja myöhemmin toimitusjohtajaksi.

Viimeisen parin vuoden aikana minut on yllättänyt yhteiskunnan ja asiakkaiden nopea asennemuutos. Kierrätetyt ja kierrätettävät tuotteet ovat todella haluttuja. Silti pelkkä ympäristöystävällisyys ei edelleenkään riitä, ja meille on tärkeää, että tuotteemme ovat myös kauniita ja toimivia.

Durat on edelleen edelläkävijä. Tuotteemme pystyvät pystyvät vastaavat myös tulevaisuuden vaatimuksiin, kun esimerkiksi jätemaksut tiukentuvat ja tuotteiden elinkaarta seurataan entistä tarkemmin.”

– Heikki Karppinen, toimitusjohtaja

 

Mistä on kyse?