Menetelmä
Arvioitu lukuaika 2 min

Laita ihminen keskiöön: Henkilökohtainen hiilijalanjälki

Hiilijalanjälkiä on yhtä monenlaisia kuin ihmisiä. Mutta kuinka suuri yksilön keskimääräinen hiilijalanjälki on maassasi?

Kirjoittaja

Emma Hietaniemi

Julkaistu

Ihmisen aiheuttamien kasvihuonekaasupäästöjen vaikutuksia ilmastoon voidaan mitata ja verrata hiilijalanjäljellä. Maan keskimääräisen hiilijalanjäljen laskemalla voit selvittää, mihin toimet kannattaa kohdistaa henkilökohtaisten päästöjen vähentämiseksi.

Hiilijalanjäljen donitsikaaviot perustuvat yleisimpien kulutusvaihtoehtojen kansalliseen keskiarvokulutukseen kerrottuna niiden hiili-intensiteetillä. Tulokset valottavat elämäntapojen ja arkisten tottumusten ympäristövaikutuksia, ja kuinka näistä yhdessä muodostuu useita tonneja hiilidioksidipäästöjä.

Hyödyt

  1. Kasvihuonekaasupäästötietojen purkaminen yksilön tasolle helpottaa kulutukseen perustuvien päästöjen konseptin ymmärtämistä.
  2. Keskimääräinen hiilijalanjälki vaihtelee hyvin paljon maakohtaisesti – laskelmien lokalisointi auttaa keskittymään olennaiseen.
  3. Henkilökohtainen hiilijalanjälki on monien muiden tarjoamiemme menetelmien perusta. Näiden laskelmien tekeminen hankkeen alussa on hyödyksi myöhemmin.

Tulokset – Suomi

Yksilön hiilijalanjälkeä koskeva aineistomme on Suomen suosituimpien ja viitatuimpien hiilijalanjälkilaskennan sivustojen joukossa.

Mitä tarvitaan?

Asiat tärkeysjärjestykseen: yksilön hiilijalanjäljen lokalisoiminen kunnolla edellyttää paikallisen kontekstin ja kulttuurin ymmärtämistä.

Pyydä apua esimerkiksi kansalliselta tilastokeskukseltasi. Hyödynnä valmiita tilastoja mahdollisimman paljon. Jos kansallisia tilastoja tai tietoja ei ole kerätty, yritä löytää ja verrata suhteellisia tietoja muista kansainvälisistä tietokannoista.

Etsi itsellesi myös luotettavia kumppaneita hiilipäästöanalyytikoista. Jos tiimissäsi ei ole hiilipäästöjen analysoinnin asiantuntijaa, on suositeltavaa ulkoistaa laskelmat paikalliselle tilasto- tai tutkimuslaitokselle tai konsulttiyritykselle, jolla on kokemusta hiilijalanjäljen laskennasta. Joskus tiivis yhteistyö paikallisen yliopiston kanssa voi myös olla hyödyksi.

Lataa metodin PDF-versio (englanniksi): Equip with insight: Individual carbon footprint (pdf)

Mistä on kyse?