Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Infinited Fiber synnyttää tekstiilikuidun uudelleen: ”Tekstiilialan murroksen näkee ja tuntee”

Infinited Fiber Company kaupallisti jo vuosikymmeniä sitten käynnistyneen tutkimuksen. Ajoitus oli oikea. Toimitusjohtaja Petri Alavan mukaan kysyntä on niin kovaa, että yritys perustaa oman tehtaan Infinna-tekstiilikuidun valmistamiseksi.

Julkaistu

“VTT:n professori Ali Harlin kumppaneineen tutki selluloosakarbamaattiteknologiaa jo 1990-luvulla. He halusivat selvittää, kuinka selluloosasta valmistetaan uutta tekstiilikuitua. Ajatus ei ollut uusi, sillä Yhdysvalloissa etsittiin jo 1930-luvulla vaihtoehtoa viskoosille.

Infinited Fiber sai alkunsa, kun Harlin ja minä päätimme vuonna 2015 kaupallistaa tutkijoiden kehittämän teknologian. Siinä puuvillapitoisesta tekstiilijätteestä ja muista selluloosaan pohjautuvista sivuvirroista, kuten paperista sekä oljesta, tehdään uutta tekstiilikuitua. Näin saadaan materiaali uudelleen käyttöön ja vähennetään jätteen määrää.

Infinna-kuidun valmistus on taianomaista, sillä materiaali muuttaa muotoaan monta kertaa valmistuksen aikana. Meille saapuva tekstiili on valmiiksi revittyä, ja siitä on poistettu napit ja muut irroitettavat osat. Aluksi me poistamme siitä polyesterin sekä erilaiset väriaineet ja kemikaalit, joilla tekstiilit on aikanaan käsitelty.

Puhdas raaka-aine eli selluloosa menee karbamointiprosessiin, jossa se reagoi urean kanssa. Lopputuloksena syntyy selluloosakarbamaattipulveria, joka säilyy sellaisenaan jopa kaksi vuotta. Pulveri muutetaan nesteeksi, ja tämä nestemäinen selluloosa kiteytetään niin sanotulla märkäkehruumenetelmällä uusiksi kuiduiksi.

Me myymme patentoimaamme Infinna-kuidun valmistamiseen liittyvää teknologialisenssiä tuottajille eli tarjoamme ratkaisun, jolla kuidun valmistajat voivat laajentaa tuotevalikoimaansa meidän Infinna-kiertokuidullamme. Tuottajien lisäksi keskustelemme jatkuvasti eri tekstiililan brändien kanssa. Ne etsivät kestäviä ratkaisuja, joilla ne voivat pitää tekemistään vastuullisuussitoumuksista kiinni.

Valmistelemme nyt lippulaivatehtaan rakentamista Suomeen vastataksemme kansainvälisten brändien kovaan Infinnan kysyntään. Pitkällä aikavälillä tarkoituksena ei kuitenkaan ole valmistaa kuitua itse koko tekstiiliteollisuuden tarpeisiin, vaan keskittyä teknologiamme lisensointiin ja tuotekehitykseen.

Lippulaivatehtaamme toiminnan on tarkoitus käynnistyä vuonna 2024. Sen jälkeen jätteestä uudelleen syntynyttä, puuvillan kaltaista pehmeää Infinnaa löytyy varmasti yhä useammasta vaatekaapista.”

Petri Alava, toimitusjohtaja

 

 

 

Mistä on kyse?