archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kestävää ruuantuotantoa älykkäistä kasvihuoneista

Robbes Lilla Trädgårdin älykkäissä kasvihuoneissa kasvatetaan kasveja resurssiviisaasti ja lähellä kuluttajaa. Kontrolloidun kasvuympäristön ansiosta viljelyyn tarvittavaa vettä ja energiaa ei tarvitse enää tuhlata turhaan.

Julkaistu

Ongelma

Kasvien peltoviljely eri olosuhteissa voi olla tehotonta, koska kasvukausi on rajallinen ja maapinta-alaa ei aina hyödynnetä tehokkaasti. Vaikeissa oloissa viljely avomaalla voi olla kannattamatonta, eikä kaikkien kasvilajien viljely ole mahdollista joka paikassa. Perinteinen kasvihuoneviljely puolestaan kuluttaa paljon energiaa ja resursseja kastelun, lämmityksen ja valaistuksen vuoksi.

Ratkaisu: parempi sato tehokkaalla vertikaaliviljelyllä

Robbes Lilla Trädgård kasvattaa yrttejä ja myy kasvihuonekokonaisuuksia, joissa viljelyn tehokkuus on pyritty maksimoimaan vertikaaliviljelyn Vertikaalinen viljely Vertikaalisen viljelyn (käytetään myös termejä vertikaaliviljely tai monikerrosviljely) ajatuksena on, että ruokaa tuotetaan kontrolloiduissa olosuhteissa kasvihuoneessa, jossa ruokaa viljellään päällekkäin useassa eri kerroksessa. Tällöin tuotanto on suojassa luonnonolosuhteiden vaihteluilta ja tuotannossa voidaan pelloilla tapahtuvaa viljelyä paremmin hallita tuotanto-olosuhteita, kuten energiaa, vettä ja ravinteita. Avaa termisivu Vertikaalinen viljely , optimaalisen valaistuksen, automatisoinnin ja kasvuilmaston säätelyn avulla. Kontrolloitu kasvuympäristö takaa sen, että tuotannon varmuus on huippuluokkaa, torjunta-aineita ei jouduta käyttämään ja sadot ovat noin puolitoistakertaisia perinteiseen kasvihuonetuotantoon verrattuna. Tästä huolimatta kasvatus kuluttaa tavallista kasvihuonetta vähemmän resursseja. Esimerkiksi vedenkulutus yrityksen vertikaaliviljelmässä on noin 60–80 prosenttia ja kokonaisenergiankulutus on noin puolet pienempää kuin tavanomaisessa kasvihuonetuotannossa.

Ansaintamalli ja hyödyt Robbes Lilla Trädgårdille

Robbes Lilla Trädgård kasvattaa ja myy itse yrttejä sekä toimii kasvihuoneinvestoinneissa konsulttina palvelu- ja lisensointimallilla. Tällöin yritys hallitsee kasvihuoneen rakentamista ja investointiprojektia siten, että yritys muun muassa valitsee parhaan teknologian puutarhalle sekä opastaa tätä viljelyssä. Yrityksen palvelu- ja lisensointimalli mahdollistaa yrityksen tietotaidon tuotteistamisen.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Tehokkaampi kasvihuoneviljely mahdollistaa tuotannon lähellä kuluttajia. Tällöin logistiikkakustannukset pienenevät ja tuotteiden ympärivuotinen saatavuus paranee. Lisäksi yrttien maku on voimakkaampi, kun valaistus on säädetty niille sopivaksi. Kasvihuoneen ostaja puolestaan saa helpon, optimoidun kasvihuoneratkaisun, joka tuottaa satoa perinteisiä viljelymenetelmiä paremmin ja jonka viljelyä Robbes Lilla Trädgård ohjaa.

Mistä on kyse?