Siirry suoraan sisältöön

Kuva: Sitra

Julkaistu 15.05.2019

Kuusen sahanpurusta elintarvike­teollisuudelle terveysvaikutteisia tuotteita

Montinutra kehittää metsäteollisuuden sivuvirroista elintarviketeollisuudelle terveysvaikutteisia tuotteita.

Ongelma

Metsäteollisuudessa syntyviä sivuvirtoja voitaisiin jalostaa korkeamman jalostusarvon tuotteiksi, mutta usein nämä raaka-aineet jäävät taloudellisesti hyödyntämättä. Esimerkiksi kuoret tai sahanpuru poltetaan usein energialaitoksissa. Kummassakin tapauksessa toiminnasta syntyvä taloudellinen arvo on hyvin pieni tai olematon, minkä lisäksi toimintatapa aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä.

Ratkaisu: Kuusen sahanpurusta elintarviketeollisuudelle terveysvaikutteisia tuotteita

Montinutra kehittää parhaillaan esimerkiksi kuusen runkopuun sahanpurusta terveysvaikutteisia tuotteita. Korkean teknologian kuumavesiuutolla kuusen sahanpurusta valmistetaan Kuusikumi-kuumavesiuutetta, jolla on mahdollista korvata arabikumia ja guarkumia esimerkiksi elintarvikkeiden stabilointi- ja emulgointiaineena. Vielä korkeamman jalostusasteen tuotteena tähtäimenä on kuusesta tehty Qusitol-kuumavesiuute, joka on bioaktiivinen tuote alavirtsatiealueen oireisiinja hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun aiheuttamiin ongelmiin.

Ansaintamalli ja hyödyt Montinutralle

Liiketoiminta käynnistetään vuoden 2019 aikana. Montinutra tulee itse valmistamaan terveysvaikutteisia tuotteita sekä lisäksi lisensoimaan Woodstream-tuotantoyksiköitä hyödynnettäväksi metsäteollisuuden materiaalivirtojen hyödyntämiseen. Tuotantolaitokset tulevat olemaan kooltaan kompakteja, jolloin yksikköjä voidaan tarvittaessa siirtää vaivattomasi. Ratkaisu mahdollistaa sahanpurun jalostamisen jopa 10 000 kertaa arvokkaammaksi tuotteeksi, kuin mitä raaka-aineesta saataisiin selluntuotannossa. Montinutran prosessista jäljelle jääväbiomassa voidaan hyödyntää edelleen esimerkiksi muovia korvaavan puupohjaisen tuotteen tai aktiivibiohiilen raaka-aineena.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Montinutran ratkaisujen avulla voidaan tuottaa terveysvaikutteisia raaka-aineita ja tuotteita elintarviketeollisuudelle. Kuusikumi voi tulevaisuudessa vähentää guarkumin tuottamisesta syntyviä haitallisia maankäytön ympäristövaikutuksia. Qusitol on luonnonmukainen tuote virtsatievaivojen hoitoon, jollaista ei ole ollut aiemmin saatavilla.

Faktat

Montinutra Oy pähkinänkuoressa

Päätoimiala: lääke-, kemian- ja elintarviketeollisuus

Perustamisvuosi: 2018

Liikevaihto: liiketoimintaa ei ole vielä aloitettu

Kiertotalousratkaisun lanseeraus: 2019

Kiertotalousratkaisun osuus liiketoiminnasta: 80 %

Henkilöstön koko: 1-10

Kotipaikka: Kuhmo

Verkkosivuosoite: www.montinutra.com

Mistä on kyse?