Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Kuusen sahanpurusta elintarvike­teollisuudelle terveysvaikutteisia tuotteita

Montinutra valmistaa metsäteollisuuden sivuvirroista elintarviketeollisuudelle terveysvaikutteisia tuotteita.

Julkaistu

Ongelma

Metsäteollisuudessa syntyviä sivuvirtoja voitaisiin jalostaa korkeamman jalostusarvon tuotteiksi, mutta usein nämä raaka-aineet jäävät taloudellisesti hyödyntämättä. Esimerkiksi kuoret tai sahanpuru poltetaan usein energialaitoksissa. Kummassakin tapauksessa toiminnasta syntyvä taloudellinen arvo on hyvin pieni tai olematon, minkä lisäksi toimintatapa aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä.

Ratkaisu: Kuusen sahanpurusta elintarviketeollisuudelle terveysvaikutteisia tuotteita

Montinutra kehittää parhaillaan esimerkiksi kuusen runkopuun sahanpurusta terveysvaikutteisia tuotteita. Korkean teknologian kuumavesiuutolla kuusen sahanpurusta valmistetaan Kuusikumi™-kuumavesiuutetta, jolla on mahdollista korvata arabikumia ja guarkumia esimerkiksi elintarvikkeiden stabilointi- ja emulgointiaineena. Vielä korkeamman jalostusasteen tuotteena tähtäimenä on kuusesta tehty Qusitol™-kuumavesiuute, joka on bioaktiivinen tuote alavirtsatiealueen oireisiinja hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun aiheuttamiin ongelmiin.

Ansaintamalli ja hyödyt Montinutralle

Liiketoiminta käynnistetään vuoden 2019 aikana. Montinutra tulee itse valmistamaan terveysvaikutteisia tuotteita sekä lisäksi lisensoimaan Woodstream™-tuotantoyksiköitä hyödynnettäväksi metsäteollisuuden materiaalivirtojen hyödyntämiseen. Tuotantolaitokset tulevat olemaan kooltaan kompakteja, jolloin yksikköjä voidaan tarvittaessa siirtää vaivattomasi. Ratkaisu mahdollistaa sahanpurun jalostamisen jopa 10 000 kertaa arvokkaammaksi tuotteeksi, kuin mitä raaka-aineesta saataisiin selluntuotannossa. Montinutran prosessista jäljelle jääväbiomassa voidaan hyödyntää edelleen esimerkiksi muovia korvaavan puupohjaisen tuotteen tai aktiivibiohiilen raaka-aineena.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Montinutran ratkaisujen avulla voidaan tuottaa terveysvaikutteisia raaka-aineita ja tuotteita elintarviketeollisuudelle. Kuusikumi™ voi tulevaisuudessa vähentää guarkumin tuottamisesta syntyviä haitallisia maankäytön ympäristövaikutuksia. Qusitol™ on luonnonmukainen tuote virtsatievaivojen hoitoon, jollaista ei ole ollut aiemmin saatavilla.

Mistä on kyse?