archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uusi elämä tekstiiliteollisuuden jätteelle

Pure Waste on modernin kiertotalousyhteiskunnan lumppuri 2.0: Liiketoiminnan ydin on “upcycling”– poisheitetyn tekstiilijätteen kerääminen ja hyödyntäminen uusiotuotteiksi. Yrityksen toimintamalliin liittyvät vahvasti eri verkostot ja tekstiilialan kovat osaajat, jotka mahdollistavat raaka-ainevirran, kovan luokan ”upcycle” -prosessin ja puhuttelevan brändin.

Julkaistu

Ongelma

Puuvillan kasvatukseen ja värjäämiseen käytetään valtavia määriä vettä ja kemikaaleja, minkä lisäksi puuvillan viljely vie laajoja alueita maapinta-alaa. Ostettuja vaatteita käytetään harvoin, eli niiden käyttöasteet ovat matalia ja vaatteista on tullut lähes kertakäyttötavaraa. Kun aiemmin tekstiilitehtaat sanelivat tuotteensa hinnan, nykyään sen sanelevat ostajat – matalien kuluttajahintojen myötä vaatteiden laatu kärsii ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi.

Ratkaisu: Uusi elämä tekstiiliteollisuuden jätteelle

Pure Waste kierrättää tekstiiliteollisuuden jätettä uusiksi vaateteollisuuden raaka-aineiksi ja valmiiksi vaatteiksi: yritys valmistaa lankaa Intian suurimman trikootuotantoalueen leikkuujätteistä sekä kehruulaitosten lankajätteistä. Kerätyt leikkuu- tai lankajätteet revitään auki kuiduiksi, joista kehrätään uutta lankaa. Kierrätyslangasta neulotaan tai kudotaan edelleen kankaita. Pure Waste myy tätä lankaa ja kangasta sekä valmistaa niistä vaatteita pääosin private label -tuotantoon eri merkeille tai kauppaketjuille.

Ansaintamalli ja hyödyt Pure Wastelle

Pure Waste maksaa kilohinnan kaikista käyttämistään kierrätysraaka-aineista, joskin ne ovat huomattavasti halvempia kuin esimerkiksi neitseellinen puuvillakangas. Yrityksen tulot muodostuvat langan, kankaan ja valmiiden vaatteiden myynnistä. Pure Wasten suurimmat asiakkaat ovat B2B-yrityksiä, kuluttajabrändejä sekä vähittäiskauppoja, minkä lisäksi Pure Wastella on yksi kuluttajille suoraan suunnattu myymälä ja verkkokauppa. Yritysasiakkaille Pure Waste tarjoaa materiaalivaihtoehtoja, valmistusprosessin, sekä tarvittaessa suunnittelu ja/tai konsultointiapua tuotesuunnitteluun.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Kuluttajat saavat laadukkaan, sataprosenttisesti kierrätetyn tuotteen. Yritysasiakkaat voivat suunnitella tuotteita, jotka valmistetaan vastuullisesta materiaalista. Ekologisesti kestävien tekstiilien käyttöä voi hyödyntää lupauksena vastuullisuudesta myös markkinoinnissa. Normaaliin t-paitaan verrattuna Pure Wasten t-paidan ostamalla voi säästää 2700 litraa vettä.

Mistä on kyse?