archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vaatteet kätevästi jakoon älypuhelimella

Zadaan sovellus kannustaa myymään vaatekaapin nurkkaan jääneet vaatteet eteenpäin uusille käyttäjille. Vaatekierto pidentää vaatteiden elinkaarta. Mobiilissa kauppapaikassa välimatkat eivät ole esteenä kooltaan ja tyyliltään sopivien vaatteiden löytämiselle.

Julkaistu

Ongelma 

Merkittävä osa vaatteista lojuu ihmisten kaapeissa vähän käytettyinä. Vaatteiden tarpeeton ostaminen kuluttaa luonnonvaroja ja rasittaa ympäristöä. Yhden kangaskilon tuottamiseksi käytetään suuri määrä juomakelpoista vettä. Tuotantoprosessissa käytetään litroittain erilaisia kemikaaleja. Käytettyjen vaatteiden kierrättäminen voi kuitenkin olla hankalaa, sillä esimerkiksi perinteisiltä kirpputoreilta voi olla vaikea löytää mieleisiä tai sopivan kokoisia vaatteita. Verkkokaupoissa puolestaan on vaikea arvioida vaatteen istuvuutta.  

Ratkaisu: sovellus, joka auttaa myymään ja löytämään sopivia vaatteita 

Zadaan mobiilisovellus etsii käyttäjän antamiin vaatemittoihin ja tietoihin perustuen ostajalle sopivia käytettyjä vaatteita tai myyjän myymälle vaatteelle sopivia ostajia. Ostaja näkee sovelluksessa itsensä kanssa samankokoisten henkilöiden myymiä vaatteita. Tuotteet voi ostaa suoraan sovelluksesta. Myyjä saa tapahtumasta ilmoituksen ja koodin, jolla voi postittaa tuotteen helposti Matkahuollon, DHL:n tai Postnordin avulla. Rahat siirtyvät myyjälle, kun ostaja on vastaanottanut vaatteen. 

Ansaintamalli ja hyödyt Zadaalle 

Zadaa ottaa komission maksutapahtumista. Tämä mahdollistaa sen, ettei yrityksen tarvitse ostaa vaatteita itselleen ja näin ollen sitoa pääomaansa varastoon. Lisäksi komissiopohjainen ansaintamalli pienentää myyjien ja ostajien kynnystä käyttää palvelua: maksu peritään vain myydystä vaatteesta. Suurempi käyttäjämäärä puolestaan lisää sovelluksen houkuttelevuutta.  

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle 

Ostaja voi luottaa Zadaan kautta ostettujen vaatteiden istuvan, koska tietää myyjän olevan hänen kanssaan samankokoinen. Myyjä hyötyy taloudellisesti vaatteiden myymisestä eteenpäin.  Mobiilisovelluksen ansiosta vaatetarjonta on paikasta riippumatonta. Ostaja saa rahansa takaisin yrityksen kautta, jos tuote ei esimerkiksi vastaakaan ilmoitettua.  

Mistä on kyse?