Pyöriikö maailma napasi ympärillä?

Pyöriihän se. Nimittäin sillä, mitä valitset – miten asut, syöt ja liikut – on välitön vaikutus ympäristöön. Sinä ja koko maapallo hyödytte fiksummista teoista ja elämäntavoista. Sadassa on, mistä valita.

TEE UUDISTETTU ELÄMÄNTAPATESTI!

Sitran Elämäntapatesti on uudistettu ja käytössä kahdeksassa maassa. Hurraa! Kokeile uutta testiä ja katso sinulle sopivat vinkit kestävään arkeen.

100 FIKSUA ARJEN TEKOA

Tässä on mistä valita.

{{predefined_filters.main.label}}
{{predefined_filters.secondary.label}}
Ladataan Valmis

AJANKOHTAISTA

artikkelit

20 prosentin leikkaus henkilökohtaiseen hiilijalanjälkeen – riittääkö se?

artikkelit

Sitran 100 fiksua arjen tekoa ja Elämäntapatesti: lisenssit ja käyttöehdot

Kysymyksiä ja vastauksia

Elämäntapatestin FAQ

artikkelit

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki

artikkelit

Elämäntapatesti kertoo, oletko ympäristölle uhka vai mahdollisuus

uutiset

Tuore raportti: Suomalainen voi pienentää hiilijalanjälkeään jopa 37 prosenttia näillä arjen valinnoilla

Stereot virransäästötilassa
uutiset

Suomalaisten ympäristö­tie­toisuus siirtyy hitaasti sanoista tekoihin

Mistä on kyse?

Lähes 70 prosenttia Suomen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä johtuu meistä ja elämäntavoistamme. Ne syntyvät siitä, miten asumme, liikumme, syömme ja mitä ostamme. Arjen teoilla ja valinnoilla voimme myös pienentää päästöjä. Tämä sivusto tarjoaa 100 keinoa hyvään elämään maapallon kantokyvyn rajoissa. Teoilla voi paitsi parantaa elämänlaatuaan, myös vähentää arjen ympäristövaikutuksia.

Kunkin yksittäisen teon ympäristövaikutus on laskettu. Laskimme myös, mikä vaikutus sillä on, jos miljoona suomalaista tekisi samoin – joukossa kun on voimaa. Kaikkien tekojen hiili- ja materiaalijalanjäljen laskennasta ja määrittelystä vastaa hiilijalanjälkilaskentaan erikoistunut D-mat oy. Demos Helsinki tuotti sadan teon listan Sitran ehdotuksen pohjalta.

Suomi on sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, joiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille. Tätä toteuttamaan on rakennettu kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus -haaste. Sitra on sitoutunut rakentamaan resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa. Elämäntapatesti ja 100 fiksua arjen tekoa on konkreettinen esimerkki toimista, joilla edistetään vastuullista kuluttamista ja tuetaan luonnon kantokykyä kunnioittavia elämäntapoja.

Elämäntapatestin kuvat, tekstit sekä tekninen toteutus eli koodi ja 100 teon kuvat ja tekstit on lisensoitu yleiseen käyttöön niistä kiinnostuneille laajemman käytön mahdollistamiseksi. Lisätiedot löytyvät Käyttöehdoista.

Ota yhteyttä

ihmiset
Sari Laine
Johtava asiantuntija, Luonto ja arki
ihmiset
Emma Hietaniemi

Mistä on kyse?