Foodhub: lähiruokaa suoraan tuottajalta kuluttajalle

Päättynyt hanke 9/2017 – 04/2019

Tiedätkö, kuka tuottaa ruokasi ja miten? Kokeilimme uutta ruoantuotannon ja -kulutuksen kumppanuusmallia: foodhubia. Uusmaalaiset tuottajat yhdistivät voimansa ja tarjosivat sesonginmukaista ja laadukasta ruokaa suoraan kuluttajille.

MISTÄ OLI KYSE?

Tällä hetkellä ruokajärjestelmässä kuluttaja ja tuottaja ovat kaukana toisistaan. Tämän seurauksena tuottaja ei aina tiedä, mitä kuluttaja haluaa. Kuluttajalla puolestaan on vähän mahdollisuuksia saada tietoa tuotannosta ja vaikuttaa siihen.

Hankkeen tavoitteena oli edistää ruoan yhteisöllistä tuottamista, uusia omistajuusmalleja, lisätä  ruoantuotannon ja ruokaketjujen läpinäkyvyyttä sekä levitettää uudenlaista toimintamallia lähiruokamarkkinoille.

Mitä saatiin aikaan?

Hankkeessa kokeiltiin uudenlaista ruoan jakamisen mallia, joka yhdistää ruoantuottajat ja -kuluttajat. Uudenmaan ruoka -sivustolla ruoan kuluttaja voi tilata korkealaatuisia ruokatuotteita sekä tutustua tuottajiin ja tuotantotapoihin. Sivuston kautta voi tilata noin 100 erilaista lähiruokatuotetta Uudeltamaalta. Tuotteet ja tuotemäärät vaihtelevat sesongin mukaan. Tilaukset tehdään aina etukäteen verkossa kerran viikossa.

Tällä hetkellä itsepalvelu kylmävarasto noutopisteitä on neljä: Herttoniemen kirjastossa Helsingissä, pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen yhteydessä Espoon Nihtisillassa, Töölössä Healthbox yrityksen tiloissa ja Vantaan Korsossa Herttoniemen ruokaosuuskunnan oman pellon yhteydessä. Tuotteiden nouto joustavasti kahden päivän aikana riippuen kyseisen noutopisteen aikataulusta. Mukana yhteistyössä on tällä hetkellä noin 30 tilaa ja lähiruokatuottajaa aina lännessä sijaitsevasta Bromarvista idässä sijaitsevaan Penajaan asti.

Hankkeen aikana myös joukko helsinkiläisiä ravintoloita on testannut Uudenmaan ruoan kehittämään ruoan tilausjärjestelmää. Kokeilussa olivat mukana muun muassa ravintola Perho, Clarion Hotelli Helsinki Airportin ravintola Kitchen&Table sekä vuoden 2019 ravintolaksi valittu Chapter. Ravintolapilotointi oli myös osa Smart & Clean Foundationin Urban Food -projektia.

Lue Uudenmaan ruoan sivuilta lyhyt kuvaus siitä, miten foodhubin perustettiin vaihe vaiheelta.

Kuka oli mukana?

Sitra käynnisti ja rahoitti hanketta. Sitralla hankevastaavana toimi Hanna Mattila. ProAgria Svenska Lantbrukssällskapens förbund rf vastasi hankkeen toteuttamisesta käytännössä. Hankkeessa olivat mukana myös Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC ja Herttoniemen ruokaosuuskunta.

Mitä seuraavaksi?

Uudenmaan ruoka kehittää edelleen foodhub-toimintaansa: yhdistää tuottajat ja kuluttajat uudella tavalla laadukkaan ruuan äärelle. Tulevaisuuden visiona on kehittää pidempiaikaisia sopimuksia tuottajien ja kuluttajien välille kumppaanuusmaatalouden hengessä. Se auttaisi viljelijää suunnittelemaan tuotantoa pitkäjänteisesti, kun tietää kenelle tuottaa. Sopimuksen avulla kuluttaja varmistaisi toivomansa satokauden raaka-aineiden saatavuuden ja tuoreuden. Tämä myös lisäisi vuorovaikutusta kuluttajan ja tuottajan välillä ja edistää ymmärrystä kulutuksesta ja tuotannosta.

OTA YHTEYTTÄ

ihmiset
Riku Sinervo
Johtava asiantuntija, Globaali yhteistyö, Kestävyysratkaisut

Mistä on kyse?