Kiertotalous ruokajärjestelmässä

Kiertotalous on ruokajärjestelmämme tulevaisuus. Kestävästi tuotettu ja kulutettu ruoka säästää ja kierrättää arvokkaita luonnonvaroja.

AJANKOHTAISTA

Ruokaa ja ajatuksia kiertoon.

HANKKEET

Näiden parissa työskentelemme.

MISTÄ ON KYSE?

Edistämme Suomen kiertotaloutta tällä hetkellä kiertotalouden tiekartassa tunnistetuilla viidellä painopisteellä, joista yksi on kestävä ruokajärjestelmä. Kestävässä ruokajärjestelmässä ruuan tuotannon ja kulutuksen ympäristö- ja ilmastovaikutukset ovat mahdollisimman pienet. Syömme sen mitä tarvitsemme ja hävikin synty järjestelmässä on mahdollisimman pientä.

Myös ruokajärjestelmässä syntyviä erilaisia Sivuvirta Pääasiallisen tuotteen valmistusprosessissa syntyy usein erilaisia sivutuotteita, kuten hukkalämpöä. Näitä sivutuotteita kutsutaan sivuvirroiksi, jotka kannattaa myös hyödyntää uudelleen. pyritään hyödyntämään. Näitä voivat olla esimerkiksi olki, naatit, teurasjätteet ja teollisuuden hukkalämpö.

Tavoitteenamme on tuoda kestävä lähiruoka suomalaisten arkeen muun muassa vauhdittamalla ravinnekiertoa, minimoimalla ruokahävikin määrän ja tukemalla uusiutuvan energian ratkaisuja maataloudessa.

Mitä teemme?

Sitra rakentaa kestävää ruokajärjestelmää yhdessä muiden kanssa. Kiertotalous auttaa tarkastelemaan ruokajärjestelmää kokonaisvaltaisesti siten, että ruokajärjestelmän hukka minimoidaan. Teemme yhteistyötä lukuisten ruokajärjestelmän toimijoiden kanssa. Tarjoamme työkaluja, joilla rakennetaan kestävää tulevaisuutta ja uutta liiketoimintaa.

Lataa kestävää ruokajärjestelmää kuvaava infografiikka täältä (pdf).

Missä mennään?

Yllä olevista hankekuvauksista näet, mitä kaikkea tapahtuu ja missä ja mitä uusia ideoita, vinkkejä ja yhteistyömahdollisuuksia ne sivulle tarjoaisivat ruokajärjestelmän kiertotalouden toteuttamisessa.

OTA YHTEYTTÄ

Rohkeasti vain!

Mistä on kyse?