archived
Beräknad läsningstid 1 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

Ta emot veganutmaningen!

Genom att ta emot utmaningen om att äta veganmat i en månad eller genom att fira köttfria oktober kan du hitta nya favoriträtter eller utvidga dina smakvyer. Idag är det allt enklare att äta vegetariskt eller veganskt eftersom det i matbutikerna finns allt fler veganska produkter allt från korv till glass.

Publicerad

Besparingar: Vegetariska rätter kan vara förmånligare än kötträtter vilket syns i månadens matkostnader. På restauranger är vegetariska rätter oftast billigare än kötträtter.

Observera: Det kan vara utmanande att ändra sina inrotade matlagningsvanor. Om du vanligtvis inte kockar vegetariskt kan det först kräva att du sätter dig in i vegandieten. Det finns dock anvisningar och idéer i mängd och massor till exempel på nätet och med olika ersättningsprodukter kan du ersätta de animaliska produkterna utan att just alls behöva ändra på receptet.

Mindre koldioxidavtryck: Att sluta använda kött och matprodukter i en månad minskar ditt koldioxidavtryck med en procent om året. Det uppstår besparingar då växthusgasutsläppen från djurproduktionen minskar och det frigörs areal för odlingar.

Tips: Bland annat Vegaaniliitto erbjuder råd och tips om en vegansk kost. Det är lätt att börja testa en vegetarisk kost på till exempel jobbets lunchrestaurang där man redan tänkt ut näringsinnehållet i rätterna.

Vad handlar det om?