nyheter
Beräknad läsningstid 4 min

Matsvinn delas ut som mathjälp, kontorsmöbler återvinns – så här går kommunens gärningar för cirkulär ekonomi till

Kommunförbundet och Sitra presenterar nio intressanta gärningar för en cirkulär ekonomi för kommunerna så att även andra kommuner kan införa gärningarna.

Författare

Publicerad

I Vanda används årligen cirka 20 000 kg matsvinn från butiker, livsmedelskedjor och grossister som mathjälp. I Åbo köper man allt mer sällan nya kontorsmöbler till stadens kontor, för de möbler som inte längre behövs återvinns mellan kontoren.

Hur kommer det sig att Vanda och Åbo har beslutat sig för att utföra dessa gärningar för en cirkulär ekonomi? Och framför allt, hur kan andra kommuner införa samma lösningar?

Kommunförbundet och Sitra presenterar tillsammans med Vanda, Åbo och sju andra kommuner gärningar för en cirkulär ekonomi i de nyligen publicerade tipsen för en cirkulär ekonomi för kommuner (på finska). Tack vare tipsen behöver inte kommunerna uppfinna hjulet på nytt, utan kan använda beprövade lösningar och konkreta råd om hur man tillämpar lösningarna.

”När det gäller användning av naturresurser är det definitivt viktigt att dela erfarenheter av cirkulär ekonomi och god praxis mellan kommuner och på det sättet lära sig av varandra. Här bör man inte vara försynt. Smarta lösningar bör man tala vitt och brett om”, konstaterar Miira Riipinen, miljöchef på Kommunförbundet.

Tipsen för en cirkulär ekonomi är i bokstavsordning (på finska):

Sitras projektkoordinator Marleena Ahonen uppmuntrar kommunerna att inte tveka att prova de gärningar för en cirkulär ekonomi som är med bland tipsen, alltifrån att samla in livsmedel till utsläppshandel med motion.

Smartare användning av naturresurser gynnar alla. Kommunerna kan minska klimatutsläppen med hjälp av en cirkulär ekonomi och dessutom blir en kommun som bedriver verksamhet enligt principerna för en cirkulär ekonomi attraktiv för företagen. Genom att dela tjänster och varor med varandra skapas det nya intressanta möten mellan kommuninvånarna”, säger Ahonen.

Tipsen är en fortsättning på listan Kommunernas mest intressanta gärningar inom cirkulär ekonomi, som gavs ut av Sitra och Kommunförbundet 2018 och väckte intresse för cirkulär ekonomi i kommunerna. Samtidigt väckte listan frågan om ifall man förutom att dela kommunens gärningar i fortsättningen även skulle kunna ge tips till andra kommuner på hur de kan utföra gärningarna.

Tipsen till kommunerna om cirkulär ekonomi har som främsta syfte att presentera gärningar för en cirkulär ekonomi som avviker från den tidigare listan, som har gett kommunen synliga resultat och som kommunen har haft en framträdande roll i att genomföra. Gärningarna har genomförts i olika delar av kommunen: i strategin, i ledningen, i livsmedelssystemet, inom motion, inom avfallshanteringen, inom återvinningen, inom byggandet och inom pedagogiken.

Sitra och Kommunförbundet valde den här gången ut intressanta tips tillsammans med Finlands miljöcentral, utan att anordna en tävling.

Läs mer om tipsen till kommunerna om cirkulär ekonomi på Kommunförbundets webbplats (på finska).

Kontakta oss

Marleena Ahonen, projektkoordinator, Sitra
marleena.ahonen(at)www.sitra.fi, 050 511 7615

Miira Riipinen, miljöchef, Kommunförbundet
miira.riipinen(at)kuntaliitto.fi, 040 82 444 01

Vad handlar det om?