archived
Beräknad läsningstid 5 min
Detta inlägg har arkiverats och kan innehålla inaktuellt information

I Uleåborg söker man nya lösningar till ungdoms­arbetslösheten

I Uleåborgsregionen bor cirka 4 000 unga under 35 år utan varken studie- eller arbetsplats. Vilket stöd skulle hjälpa dessa unga som riskerar att bli utslagna? Uleåborg söker tillsammans med cirka 15 företag och organisationer nya lösningar till denna fråga.

Författare

Taru Keltanen

Expert, Kommunikation och samarbetsrelationer

Publicerad

Vaikuttavuuskehittämö är ett koncept som tagits fram av Sitra, där aktörer inom den offentliga, privata och tredje sektorn samarbetar för att kläcka idéer till genomslagskraftiga lösningar till en noggrant avgränsad utmaning. I Uleåborg gäller utvecklingsåtgärderna sysselsättningen av unga under 35 år som varit arbetslösa i över sex månader.

Den offentliga sektorn representeras av Uleåborgs stad samt NTM-centralen i Norra Österbotten och arbets- och näringsbyrån. Dessutom har cirka 15 företag och organisationer som specialiserar sig på utbildning, sysselsättning och tjänster för unga anmält sitt deltagande. Av dessa är en del verksamma i Uleåborgsregionen och andra på annat håll i Finland.

Även om sysselsättningen som helhet har utvecklats i Uleåborgsregionen i positiv riktning, dras man fortfarande med en hög ungdomsarbetslöshet. Den ligger på 17 procent.

”Genom samarbetet söker vi nya lösningar till att kuva arbetslösheten bland unga. Utvecklingsarbetet kräver tid, så några kvicka segrar är inte att vänta, men det är heller inte sådana vi söker. En genomslagskraftig verksamhetsmodell är en seger för de unga som fått en arbetsplats liksom för deras medmänniskor och samhället”, säger Maire Mäki, chef för närings- och arbetsbyrån.

”Målet är att utveckla sådana modeller som bidrar till att uppnå de uppställda resultatmålen och som arbets- och näringstjänsterna och staden kan utnyttja vid upphandling av nya tjänster för att främja sysselsättningen av ungdomar och deras välfärd”, berättar Seija Mustonen, chef för sysselsättningstjänster vid BusinessOulu.

Genomslagskraften bygger på ett klart resultatmål

För dem som deltar skapas en gemensam förståelse om situationen som målgruppens ungdomar befinner sig i och de många olika bakgrundsfaktorerna. Man tar fram nya lösningar och bedömer deras genomslagskraft. Man reflekterar över vilka följer de olika modellerna får på kort och lång sikt – och hur deras effekter kan mätas.

”I Finland erbjuds unga många väl menande tjänster, men hjälper de verkligen? När målen är klara och förändringen kan mätas, blir det mindre rum för spekulation”, betonar Sari Rautio, ledande expert vid Sitra.

”Genomslagskraft uppstår genom samarbete. Det väsentliga är att förbinda sig till ett gemensamt mål. Vaikuttavuuskehittämö hjälper med att skapa detta samband”, fortsätter Rautio.

Marginaliseringen av unga medför även betydande kostnader för samhället, vilka forskare vid Sitra och Institutet för hälsa och välfärd har bedömt i en färsk undersökning. Om utbildningen stannar på grundskolenivå och den unga inte får in en fot i arbetslivet orsakar detta under personen liv kostnader för samhället som uppgår till 250 000–400 000 euro.

Även i Uleåborg har man bedömt att om man lyckas öka sysselsättningen av unga och deras välfärd enligt målen, kommer även de offentliga utgifterna att minska betydligt.

Genomslagskraftiga upphandlingar intresserar kommunerna

För genomslagskraftiga upphandlingar behövs verktyg, information och kompetens. Den offentliga sektorn upphandlar olika produkter och tjänster årligen för cirka 35 miljarder euro. I och med övergången från den traditionella prestationsbaserade upphandlingen till effektiva lösningar, faller fokus på den eftersträvade förändringen, val av mätare som beskriver dessa och bedömning av resultaten.

”På detta sätt kan man försäkra sig om att man med de skattemedel och befintliga resurser får till stånd de önskade förändringarna – ju mer, desto bättre”, tillägger Rautio.

Vaikuttavuuskehittämö erbjuder företag och organisationer verktyg, med vilka de kan skapa modeller, mäta och kommunicera nyttan med sina tjänster till olika intressentgrupper, allt från kunder till investerare. Dessutom främjar konceptet bildandet av nya partnerskap genom att öppna diskussionskanaler mellan potentiella kunder och företag.

”Vi utvecklar en marknadsdialog mellan privata och offentliga aktörer, vilket hjälper oss att förbereda oss för landskapsreformen”, tillägger Maire Mäki.

Vaikuttavuuskehittämö startar i dag och genomförs i ett pilotprojekt i december–januari i Uleåborg. Projektet består av fem workshoppar, som dras av Sitra.

Konceptet är en del av Sitras arbete att få till stånd en verksamhetsmodell för samhällelig investering i Finland. Samhällelig investering är ett sätt att på ett effektivt och resurseffektivt sätt kanalisera privat kapital till projekt som syftar till positiv och mätbar samhällsnytta.

Ytterligare information:

Maire Mäki, direktör, arbets- och näringsbyrån i Norra Österbotten, tfn 044 4368200
Seija Mustonen, chef för sysselsättningstjänster, affärsverket BusinessOulu,
tfn 044 703 4842
Jarkko Pietilä, sakkunnig, NTM-centralen i Norra Österbotten, tfn 040 6739472
Sari Rautio, ledande expert, Sitra, samhällelig investgering, tfn 0294 618 205

Vad handlar det om?